Advokat: Talenat bez rezultata

B92
Advokat: Talenat bez rezultata

Novi selektor Srbije Dik Advokat rekao je na predstavljanju u FSS da je došao zbog kvaliteta tima, a ne zbog novca.

Advokat će voditi Srbiju kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016, a ukoliko bude uspješan, ugovor mu predviđa i kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

"Sve je prošlost, od danas idemo od početka. Prije 14 dana sam dobio poziv i odlučio da prihvatim jer nisam želio da se vraćam u klupski fudbal. Novac nije bio presudan, već kvalitet tima, zato sam i pristao", rekao je Advokat.

Predsjednik FSS Tomislav Karadžić je istakao da je plata Advokata u mogućnosti FSS, nagrada najveća moguća, a plata manja nego nekim ranijim selektorima, ali iz poštovanja prema selektoru nije želio da kaže kolika tačno.

Advokat se prije dolaska u Srbiju upoznao sa timom koji nije uspio da se kvalifikuje za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Zoran (Laković) mi je dao 20 traka, odgledao sam posljednjih deset mečeva. Igrači su talentovani, ali bez rezultata. Sada se nadam da ćemo uspijeti i u tome", rekao je Advokat.

Novi selektor je istakao da igrači od sad moraju da daju maksimum za nacionalni tim.

"Prvo ime za koje sam znao je Gudelj, ali znam još igrača. Svi oni vole da igraju za nacionalni tim, ali nisu dali svoj maksimum i to moramo da promjenitmo. Uvijek sam se pitao kako tako kvalitetna ekipa ne uspijeva da se plasira. To je sada posao trenera. Za mene je vrlo bitno da igraju fudbaleri koji to žele, oni koji nemaju tu želju, nemaju mjesto u timu", jasan je Holanđanin.

Mentalitet, želja, trčanje, rad...

Holanđanin je između ostalog istakao da će jedan od prioriteta biti i rad na mentalitetu igrača.

"Dešavalo se da na jednom meču tim odigra sa velikim samopouzdanjem i željom, a onda u narednom budu neprepoznatljivi. To mora da se mijenja. Moja taktika je da svako zna svoje mjesto, mnogo kretnji sa i bez lopte, mnogo trčanja i rad. Ja sam trener koji voli da ima kontrolu, da moje ekipe drže loptu, to ću tražiti od svojih igrača", objasnio je Advokat šta reprezentativce Srbije očekuje u radu s njim.

Srbija u septembru počinje kvalifikacije za EURO 2016, igraće u teškoj grupi sa Portugalom, Danskom, Jermenijom i Albanijom.

"Jedini cilj je da se kvalifikujemo. Protivnik nije važan, već cilj, a to je da se kvalifikujemo. Igraći moraju to da prihvate i onda će doći uspjeh", naglasio je Advokat.

Prethodne dvije godine u centru pažnje našeg nacionalnog tima više je bilo (ne)pjevanje himne, manje igra.

"Jednostavno, ako žele da pjevaju neka pjevaju, oni koji žele da se koncentrišu mogu i to. Znam formaciju, ali vam neću reći", rekao je Advokat.

Advokat ima 66 godina, bio je dva puta selektor Holandije, a vodio je još reprezentacije Belgije, Rusije, Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od klubova je između ostalih bio na klupi PSV-a, Glazgov Rendžersa, Borusije Menhengladbah, Zenita i AZ Alkmara.

Predsjednik FSS je na predstavljanju Advokata istakao da on predstavlja iskustvo koje je tražio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana