Адвокат: Таленат без резултата

Б92
Адвокат: Таленат без резултата

Нови селектор Србије Дик Адвокат рекао је на представљању у ФСС да је дошао због квалитета тима, а не због новца.

Адвокат ће водити Србију кроз квалификације за Европско првенство 2016, а уколико буде успјешан, уговор му предвиђа и квалификациони циклус за Свјетско првенство 2018. у Русији.

"Све је прошлост, од данас идемо од почетка. Прије 14 дана сам добио позив и одлучио да прихватим јер нисам желио да се враћам у клупски фудбал. Новац није био пресудан, већ квалитет тима, зато сам и пристао", рекао је Адвокат.

Предсједник ФСС Томислав Караџић је истакао да је плата Адвоката у могућности ФСС, награда највећа могућа, а плата мања него неким ранијим селекторима, али из поштовања према селектору није желио да каже колика тачно.

Адвокат се прије доласка у Србију упознао са тимом који није успио да се квалификује за Свјетско првенство у Бразилу.

"Зоран (Лаковић) ми је дао 20 трака, одгледао сам посљедњих десет мечева. Играчи су талентовани, али без резултата. Сада се надам да ћемо успијети и у томе", рекао је Адвокат.

Нови селектор је истакао да играчи од сад морају да дају максимум за национални тим.

"Прво име за које сам знао је Гудељ, али знам још играча. Сви они воле да играју за национални тим, али нису дали свој максимум и то морамо да промјенитмо. Увијек сам се питао како тако квалитетна екипа не успијева да се пласира. То је сада посао тренера. За мене је врло битно да играју фудбалери који то желе, они који немају ту жељу, немају мјесто у тиму", јасан је Холанђанин.

Менталитет, жеља, трчање, рад...

Холанђанин је између осталог истакао да ће један од приоритета бити и рад на менталитету играча.

"Дешавало се да на једном мечу тим одигра са великим самопоуздањем и жељом, а онда у наредном буду непрепознатљиви. То мора да се мијења. Моја тактика је да свако зна своје мјесто, много кретњи са и без лопте, много трчања и рад. Ја сам тренер који воли да има контролу, да моје екипе држе лопту, то ћу тражити од својих играча", објаснио је Адвокат шта репрезентативце Србије очекује у раду с њим.

Србија у септембру почиње квалификације за ЕУРО 2016, играће у тешкој групи са Португалом, Данском, Јерменијом и Албанијом.

"Једини циљ је да се квалификујемо. Противник није важан, већ циљ, а то је да се квалификујемо. Играћи морају то да прихвате и онда ће доћи успјех", нагласио је Адвокат.

Претходне двије године у центру пажње нашег националног тима више је било (не)пјевање химне, мање игра.

"Једноставно, ако желе да пјевају нека пјевају, они који желе да се концентришу могу и то. Знам формацију, али вам нећу рећи", рекао је Адвокат.

Адвокат има 66 година, био је два пута селектор Холандије, а водио је још репрезентације Белгије, Русије, Јужне Кореје и Уједињених Арапских Емирата. Од клубова је између осталих био на клупи ПСВ-а, Глазгов Ренџерса, Борусије Менхенгладбах, Зенита и АЗ Алкмара.

Предсједник ФСС је на представљању Адвоката истакао да он представља искуство које је тражио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана