АБА лига са 12 или 14 екипа

Милан Зубовић
АБА лига са 12 или 14 екипа

Бањалука - Црвена звезда је протутњала Јадранском лигом и након славља у финалу над Цедевитом спуштена је завјеса на још једно издање регионалног такмичења.

Дешавања на паркету су окончана и сада почињу преговори руководства о учесницима и пропозицијама за идућу сезону. Сигурно је да ће наредне јесени у АБА лиги наступати 12 екипа, а постоји могућност да њихов број поново буде 14.

- Током јула ћемо имати Скупштину АБА лиге на којој ћемо расправљати о сљедећој сезони. Тада би требало да буде одлучено колико ће екипа бројати регионално такмичење. Клубови који су власници такмичења сами ће одлучити колико клубова ће наступити. Као и сваке године, постоје индиције да ће бити смањен број тимова, док с друге стране има и оних који траже да их остане 14. Тренутно, нисмо близу одлуке - рекао је директор АБА лиге Крешимир Новосел.

Уколико челници АБА лиге остану при ставу да буде 12 тимова, не би требало да буде проблема са учесницима јер је јасно дефинисано ко ће да игра, али би проблеми могли настати ако се број увећа за два. С обзиром на то да су клубови из Србије имали најбољи национални коефицијент у минулој сезони, ова држава даће четири представника, из Хрватске ће стићи три, из Словеније два, док ће БиХ, Црна Гора и Македонија дати по једног члана. Прошле и претпрошле године било је планирано да наступи 12 екипа, а онда је пометњу унијела Олимпија, која је жељела да игра упркос чињеница да није то изборила на паркету, па је због ње лига два пута проширивана. Први пут је позивница дата Сутјесци из Никшића, која је постала 14. екипа у лиги, а прошле године позивнице су добили Олимпија и македонски Карпош Соколи. Будући да је Морнар одиграо одличну дебитантску сезону, постоји могућност да Барани добију позивницу, а Црногорци не би имали ништа против да поново буду дио регионалног такмичења. Једино је питање ко би попунио 14. мјесто. Да ли би то био Карпош или неко други, остаје да се види. Проблем лиге са 14 екипа лежи у пренатрпаном календару због обавеза тимова у различитим европским такмичењима (Евролига, Евркуп, ФИБА Лига шампиона), па је то аргумент за смањење броја клубова.

Без Крке

Сходно пропозицијама такмичења, посљедњепласирани клуб неће моћи да избори наступ у идућој сезони, без обзира на учинак у домаћем првенству. С обзиром на то идуће јесени у АБА лиги неће бити Крке из Новог Места, која је била посљедња на табели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана