Otvorene 23. Zimske olimpijske igre

 Otvorene 23. Zimske olimpijske igre 09.02.2018 14:01 | Glas Srpske

Pjongčang - Tačno 2.925 sportista iz 92 zemlje boriće se za medalje na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pjongčangu, koje su zvanično otvorene danas svečanom ceremonijom.

Igre u Južnoj Koreji biće 23. zimske, a tokom 17 dana takmičenjima na sportskim borilištima biće podijeljeno 102 kompleta medalja. Takmičari će se boriti u sedam sportova, odnosno 15 disciplina, a ove Igre biće posebne zato što su na njima uvrštene četiri nove discipline. To su brzo klizanje - masovni start, snoubord - big air, alpsko skijanje - mješovito timsko takmičenje i karling - mješoviti parovi. Ove discipline ispunjavaju ključne zahtjeve Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a to su vizuelna atraktivnost u skladu sa modernim dobom, ubrzano trajanje zbog potreba medija i zajednički nastup muških i ženskih timova, što je u duhu Olimpijske agende 2020, koja traži ujednačavanje polova. Od 92 pomenute zemlje njih šest su debitanti na ZOI, pa će se tako takmičari iz Ekvadora, Eritreje, Malezije, Nigerije, Singapura i takozvanog Kosova prvi put naći na zimskim borilištima najveće sportske smotre na svijetu. Inače, mjesto u Pjongčangu izborili su predstavnici 95 olimpijskih komiteta, ali su Peru, Dominika i Kajmanska ostrva vratili svoja mjesta MOK. U Pjongčangu će biti i dva tima koja ne predstavljaju nacionalne komitete, a to su Olimpijski sportisti Rusije (zbog sankcija MOK) i jedinstveni tim Koreje u ženskom hokeju. Najviše sportista imaće SAD i to 242, dok su iza njih Kanada sa 226 i Švajcarska sa 169. Tamo će se naći i 168  sportista iz Rusije koji će se zbog doping afere koja je uzdrmala ovu zemlju zvati olimpijci iz Rusije i takmičiće se pod zastavom Olimpijskih igara. Što se tiče BiH ona će imati četvoro predstavnika: Mladena Plakalovića, Tanju Karišik-Košarac, Elvedinu Muzaferiju i Emira Lokmića. Isti broj ima i Srbija, a oni su Nevena Ignjatović, Marko Vukičević, Marko Stevović i Damir Rastić. Svi oni praktično nemaju šansu da osvoje medalju, ali s obzirom na uslove za rad i ulaganja u zimski sport u ove dvije države veliki uspjeh je što su izborili norme. Isto važi i za po tri člana Crne Gore i Makedonije, dok se iz ostalih država iz bivše Jugoslavije nadaju po nekom pobjedničkom postolju, jer Slovenija ima 71 aduta, a Hrvatska 19.

Svečano otvaranje ZOI održano je  na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu.

 Inače, za izgradnju tog stadiona je potrošeno 109 miliona dolara, a nije natkriven zbog štednje i smanjenja troškova. To je možda i logično ako se zna da će on koristiti samo za otvaranje i zatvaranje ovih Igara, kao i Paraolimpijadu. Nakon toga vjerovatno će biti srušen. Objekti na kojim će se sportisti boriti za medalje su centar za brzo klizanje i ledena arena i hokejaški centar u Gangneungu, centar za sportove na ledu u Kvandongu, centar u Jeongseonu i Olimpijski centar za klizanje. Kako su javili sportisti organizatori su se pobrinuli da sve bude na visokom nivou, a najveći problem stvarala je hladnoća zbog koje su neke ekipe nakon treninga bacali skije, jer su bile previše oštećene.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica