Najgori nastup na ZOI: Amerikanka pobedila sistem

Najgori nastup na ZOI: Amerikanka pobedila sistem 20.02.2018 19:18 | Agencije

Amerikanka sa mađarskim pasošem Elizabet Svoni vlasnica je najbizarnije priče na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Skijašica, koja je učestvovala u halfpajpu (fristajl skijanje), završila je na posljednjem mjestu, a da nije uradila nijedan trik.

Da bi ispunila normu za Igre Svoni je morala da ima određeni broj takmičanja u Svjetskom kupu, na kojima je trebalo da bude među najboljih 30.

Skijašica sa mađarskim pasošem na 13 takmičenja je završila među prvih 30, ali je mahom birala manje događaje na kojima je učestvovalo manje od 30 takmičarki.

Ona je od početka imala smišljen plan kako da se plasira na Igre u Pjongčangu i sa namjerom je birala slaba takmičenja.

Najbolji rezultat ostvarila je u Kini na "Secret Garden " takmičenju gde je zauzela 13 mjesto od ukupno 15 učesnica. Dok je Svoni bila u Kini veliki dio kvalitetnih skijašica bio je u SAD na prestižnom Grand priju "Dew tour".

Jedan od uslova da ode na ZOI bio je i pasoš. Kalo je saznala da su joj baba i deda preko mamine linije bili Mađari, zatražila je državljastvo koje je na kraju i dobila. Zanimljivo, do 2016. godine takmičila se pod zastavom Venecuele.

Da bi se uopšte održalo takmičenje u halfpajpu organizatori su očigledno morali da pozovu i nešto slabije skijašice zbog manjka istih.

Iako je završila tek na posleljnjem mjestu Svoni (33g) je ispunila svoju želju i time je privukla pažnju na društvenim mrežama.

"Nisam se kvalifikovala za finale i razočarana sam. Ali radila sam naporno nekoliko godina unazad da ovo ostvarim", rekla je Svoni poslije svog nastupa.

Inače, Svoni je završila Harvard, skijanjem je počela da se bavi sa 25 godina, a jednom prilikom se i kandidovala za guvernera Kalifornije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica