Најгори наступ на ЗОИ: Американка победила систем

Најгори наступ на ЗОИ: Американка победила систем 20.02.2018 19:18 | Агенције

Американка са мађарским пасошем Елизабет Свони власница је најбизарније приче на Зимским Олимпијским играма у Пјонгчангу.

Скијашица, која је учествовала у халфпајпу (фристајл скијање), завршила је на посљедњем мјесту, а да није урадила ниједан трик.

Да би испунила норму за Игре Свони је морала да има одређени број такмичања у Свјетском купу, на којима је требало да буде међу најбољих 30.

Скијашица са мађарским пасошем на 13 такмичења је завршила међу првих 30, али је махом бирала мање догађаје на којима је учествовало мање од 30 такмичарки.

Она је од почетка имала смишљен план како да се пласира на Игре у Пјонгчангу и са намјером је бирала слаба такмичења.

Најбољи резултат остварила је у Кини на "Secret Garden " такмичењу где је заузела 13 мjесто од укупно 15 учесница. Док је Свони била у Кини велики дио квалитетних скијашица био је у САД на престижном Гранд прију "Dew tour".

Један од услова да оде на ЗОИ био је и пасош. Кало је сазнала да су јој баба и деда преко мамине линије били Мађари, затражила је држављаство које је на крају и добила. Занимљиво, до 2016. године такмичила се под заставом Венецуеле.

Да би се уопште одржало такмичење у халфпајпу организатори су очигледно морали да позову и нешто слабије скијашице због мањка истих.

Иако је завршила тек на послељњем мјесту Свони (33г) је испунила своју жељу и тиме је привукла пажњу на друштвеним мрежама.

"Нисам се квалификовала за финале и разочарана сам. Али радила сам напорно неколико година уназад да ово остварим", рекла је Свони послије свог наступа.

Иначе, Свони је завршила Харвард, скијањем је почела да се бави са 25 година, а једном приликом се и кандидовала за гувернера Калифорније.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица