Jamajka rame uz rame sa Srbijom i BiH na ZOI

 Jamajka rame uz rame sa Srbijom i BiH na ZOI 31.01.2018 13:52 | Glas Srpske

Kingston - Jamajka je karipska zemlja u kojoj nema snijega, ali to ne sprečava njihove sportiste da izbore nastup na Zimskim olimpijskim igrama, a tako će biti i ove godine u Pjongčangu, gdje će ih biti troje, što je samo za jedno manje nego što imaju Srbija i BiH.

Bob tim Jamajke izazvao je veliku pažnju na Igrama 1988. godine u Kalgariju, a čak je snimljen film o zanimljivom poduhvatu momaka iz ove zemlje. Tada su bili svjetska atrakcija, ali s vremenom ljudi su se pomalo navikli da vide zastavu Jamajke na svečanoj ceremoniji otvaranja, jer su od tada do danas njihovi sportisti preskočili samo Igre u Torinu 2006. godine. Jamajka je poznata po izuzetnim sprinterima i oni imaju zapaženu ulogu na svakim Ljetnim igrama, gdje su do sada osvojili 76 medalja, ali oni koji ne mogu da se probiju do najveće scene tako, oprobavaju se u zimskim sportovima, koji nisu previše popularni u zemlji koja led jedino vidi u frižiderima. Najhladniji mjeseci na Jamajci su januar i februar, a tada je prosječna minimalna temperatura 21 stepen, maksimalna 30. Zbog toga nema šanse da ima snijega u ovoj zemlji, ali zato ima zimskih olimpijaca, koje ni nepostojeći uslovi za treniranje ne ometaju da se izbore za vizu. Na ZOI u Pjongčangu svoju sreću oprobaće Entoni Votson u skeletonu i ženski dvojac u bobu Jasmin Fenlator-Viktorijan i Keri Rasel. Votson ima zanimljivu priču kako je došao do Igara, jer je rođen u SAD, ali mu je otac sa Jamajke, pa je tako došao i do pasoša ove zemlje i ostvariće želju svakog sportiste. Ranije je pokušao da se takmiči u bobu za tim SAD, ali je 2016. godine prešao na skeleton, a promijenio je i reprezentaciju. Na svjetskoj rang-listi Votson je rangiran na 79. mjestu, što nije bilo dovoljno za put u Južnu Koreju, ali je poslije odustajanja takmičara iz nekoliko zemalja dobio pozivnicu.  

- Posljednjih godinu moje emocije su bile kao na vrtešci. Nevjerovatna je čast da možete stvarati istoriju. Ovo je bio moj san otkako sam imao šest godina i jedva čekam da dam sve od sebe za svoju zemlju na najvećoj pozornici - rekao je Votson.

Tako će Jamajka na ceremoniji otvaranja Igara u Pjongčangu 9. februara imati troje sportista, a, recimo, Srbija i BiH, koje imaju neuporedivo bolje uslove, imaće samo po jednog više, što možda dovoljno govori koliko su zimski sportovi razvijeni u ove dvije zemlje. BiH će u Južnoj Koreji predstavljati Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Mladen Plakalović i Tanja Karišik-Košarac, a Srbiju Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić. Sportisti iz ove dvije zemlje u Pjongčangu uglavnom će se voditi olimpijskom krilaticom "važno je učestvovati", baš kao i oni iz Jamajke.

Pri put bob iz Afrike

Ženski bob dvojac iz Jamajke neće biti jedini egzotični par u Pjongčangu što se tiče ove discipline, jer će se na startu kvalifikacija naći i nigerijski. To će biti prva bob reprezentacija iz Afrike koja će se nadmetati na Zimskim olimpijskim igrama ikada. Možda i one budu inspiracija za neki novi film.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica