Švajcarci potegli traktorom 2.000 km na utakmicu sa Srbijom

Švajcarci potegli traktorom 2.000 km na utakmicu sa Srbijom 21.06.2018 23:07 | Agencije

Švajcarac Beat Študer i dvojica prijatelja prešli su skoro 2.000 kilometara na epskom putovanju traktorom po autoputevima i gradskim gužvama i stigli u Kalinjingrad, rusku enklavu na Baltičkom moru, kako bi tu sutra uveče gledali utakmicu voljene Švajcarske protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, prenosi Rojters.

Navodi se da je Študer danas ušao blistavim starim tamnocrvenim traktorom iz 1964. godine na parking stadiona u Kalinjingradu, stigavši na cilj nakon 12 dana odiseje započete na periferiji Lucerna, koja će, kako se Študer nada, kulminirati pobjedom Švajcarske u meču grupe E Mundijala.

Rojters navodi da je Študer, koji drži muzej traktora, zajedno sa prijateljima Vernerom Cimermanom i Jozefom Vijerom, došao na ovu ideju nakon što se Švajcarska kvalifikovala za završni turnir u Rusiji, ali su odlučili da će krenuti u avanturu samo ako mogu da postignu nešto pozitivno.

Njih trojica su odlučila da na putovanja krenu kako bi skupili novac za švajcarske dobrotvorne organizacije koje pomažu djeci i do sada su prikupili skoro 20.000 švajcarskih franaka (oko 17.500 evra).

“Sa traktorom nismo imali problema”, kazao je Vijer.

On je vozio pomoćni kombi i bavio se logistikom, dok su se Študer i Cimerman smjenjivali za volanom traktora na po šest sati svakog dana.

“Nisam imao problema sa dvojicom vozača zato što sam im svake večeri, kada bi završili vožnju, govorio da su poput dvojice Mapetovaca (likova iz Mapet šoua) jer se stalno ponašaju kao djeca. Normalno čovjek jednom u životu može da učini nešto poput ovoga, tako da nam je bilo stvarno, stvarno dobro. Glupe ideje padaju na pamet samo kada ste malo pripiti”, rekao je Vijer uz smijeh.

Rojters navodi da su se Švajcarci srećom u subotu uzdržali od konzumiranja alkohola pošto im je policija u Poljskoj zaustavila traktor prije ulaska u rusku enklavu, a Študer je morao da duva u aparat kako bi dokazao da nije pijan.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica