Мирослав Стевић, бивши репрезентативац Југославије, за “Глас Српске”: “Орлови” спремни за одлучујућу битку

Мирослав Стевић, бивши репрезентативац Југославије, за “Глас Српске”: “Орлови” спремни за одлучујућу битку 27.06.2018 14:10 | Милан Зубовић

Верујем да су играчи после пораза од Швајцарске изашли јачи, уједињенији и одлучнији да добију сусрет са Бразилом. Из информација које добијам из медија видим да су спремни за одлучујућу битку са “кариокама”. Ако буду успели да победе, избориће осмину финала, што ће бити њихов велики успех на задовољство свих нас.

Изјавио је ово у интервјуу за “Глас Српске” прослављени српски фудбалер Мирослав Стевић, који је са репрезентацијом СР Југославије наступио на Свјетском првенству 1998. у Француској. Стевић, који је годинама играо у Њемачкој, вјерује да су “орлови” у стању да добију скуп јужноамеричких звијезда које слове за једног од фаворита за освајање Мундијала.

- Србију очекује утакмица која је бити или не бити, а у ову ситуацију стигла је стицајем различитих околности, за које нисмо сами криви. С друге стране, ни Бразил није показао много и није екипа која не може да буде побеђена. Већи притисак био је против Швајцарске, због одређених сегмената, док сада можемо да изађемо само као победници - казао је Стевић.

ГЛАС: Гдје је Србија гријешила до сада?

СТЕВИЋ: Свака екипа на СП, па и бивши прваци греше, те је поента грешити што мање. Јесмо грешили и смета ми то што се бавимо нефудбалским стварима, као на пример ко је шта рекао, ко шта носи, као и тај неки предимензионирани патриотизам. Најнормалнија ствар је да неки играч пружи свој максимум на једном такмичењу какво је СП. Сваком играчу то би требало да буде мотив, јер се таква шанса не указује сваки дан већ на манифестацији која се одржава сваке четврте године, када су очи целог света уперене у вас. Сви би требало да дају свој максимум и “изгину” 90 минута на терену, јер играјући за себе они представљају своју екипу, самим тим и државу. Редослед мотива је предимензиониран и када сам играо био ми је циљ да победим на тренингу, а камоли на утакмици Светског првенства.

ГЛАС: Очекујете ли веће промјене у саставу Србије?

СТЕВИЋ: Мислим да ће Младен Крстајић дати шансу неким другим играчима, али неће много мењати. Он то неће урадити зато што је незадовољан њиховом игром већ због жеље да направи најбољу комбинацију и одговори на тактичком пољу. Конкретно не знам кога ће мењати и не бих улазио у то, јер он најбоље зна стање својих играча, док очекујем да нас изненади нечим позитивним. Ми гледамо паковање, а не видимо садржај и Крстајић је тај који зна шта се налази унутра.

ГЛАС: Које су слабости Бразила?

СТЕВИЋ: Бразил ме непријатно изненадио. Био је бољи у мечу са Швајцарском, али није имао ону доминацију коју је показивао у групном фазама такмичења, као на ранијим мундијалима. Кроз изјаве играча види се да не делују као целина, не дишу као један и никада нисмо имали већу могућност да их победимо.

ГЛАС: Да ли би Србија требало да игра неку врсту фластера на Нејмару?

СТЕВИЋ: Док се фудбал игра тај метод ће бити заступљен, али не видим проблем у њему, јер није на очекиваном нивоу. Битно је да се концентришемо на нашу игру и да наше идеје спроведемо у дело, што није био случај до краја са Швајцарском, мада је и судија одредио ток те утакмице. Ако будемо истрајали у нашим идејама, неће толико бити битно да ли Нејмар игра овако или онако. Чврсто сам убеђен да имамо шансу да добијемо утакмицу.

ГЛАС: Да ли је формација 4-2-3-1 срећно рјешење?

СТЕВИЋ: Формације су само бројеви које неко пише, то је пролазно и склоно променама. Формацијама се даје превелики значај и битно је како се играчи понашају на терену, како реагују на противника и колика им је мотивација.

ГЛАС: Како сте видјели првенство до сада. Ко је разочарење, ко изненађење?

СТЕВИЋ: Разочаран са Аргентином и Бразилом. До сада нисам видео неког ко се истакао посебно добром игром, што не значи да неће до краја заблистати. Има неколико екипа међу којима је Колумбија које не играју лоше, али видећемо.

Нијемци као Балканци

ГЛАС: Може ли Њемачка одбранити шампионску титулу?

СТЕВИЋ: Пораз од Мексика дошао је у право време и после њега сви су се запитали шта се дешава са њима. У ту утакмицу ушли су доста препотентно и арогантно, што не сличи њиховом менталитету те су се понашали као Балканци. Имали су “потрес мозга”, а против Шведске су одиграли коректно и искупили се. Гол Тонија Корса у петом минуту надокнаде није случајност и последица је великог притиска који су правили. Сада ће расти и играти све боље, јер су они турнирска екипа, која ће после почетног шока бити много боља и стићи у саму завршницу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица