ФСС се жали ФИФА на суђење, копачке и “албанског орла”

ФСС се жали ФИФА на суђење, копачке и “албанског орла” 23.06.2018 09:43 | B92

Потпредсјетник ФСС Саво Милошевић и генерални секретар Савеза Јован Шурбатовић потврдили су да ће уложити жалбу ФИФА због тенденциозног суђење Феликса Бриха, али и провокација албанских фудбалера и навијача на мечу са Швајцарском у Калињинграду.

Србија је изгубила од Швајцарске 2:1 послије преокрета, а меч је обележио детаљ из 66. минута када је Немац Брих свирао Александру Митровићу фаул у нападу, иако су га у том тренутку истовремено држала двојица противничких играча у свом казненом простору. 

“Све је јасно, већ смо обавили доста разговора, званично смо упутили жалбу и протест ФИФА на суђење. Не очекујем неке спектакуларне одлуке, али ми имамо још једну утакмицу и нећемо се тако лако одрећи осмине финала. Нека је Бразил сто пута, али играо је против Швајцарске и Костарике и није нешто био доминантан у односу на њих више од нас. И против њих се може играти. Али ако ћемо поново да причамо о освим стварима и против Бразила онда је бесмислено”, рекао је Милошевић. 

“Доста вас ме знате дуго, нисам неко ко ће да тражи оправдање, нисам никад. Најмање ме боли изгубљена утакмица. Изгубио сам их много, изгубили смо данас и изгубићемо их још много. Али ако уведемо систем који треба неке ствари да регулише и ми у две утакмице доживимо овакве ствари. Ни против Костарике није позван ВАР за пенал над Митровићем, исти пенал који је суђен за Хрватску против Нигерије. Ово је мало скандалознија одлука у којој је господин досудио контра фаул. Чак је и то себи дозволио. Онда је питање што смо увели ВАР. Онда је очигледно да тај ВАР важи само за неке и по потреби. Што је скандалозније него да смо оставили саме судије и њихову одлуку у тој секунди, а тада је логичније да направе грешку јер имају секунд да нешто одлуче. Ови имају времена да погледају снимак пет, десет пута да све сагледају и опет долазимо у ситуацију да смо само заменили људе. Сад ови који су на терену греше, то смо знали, а ови који треба да их коригују одлучују кад ће да их коригују, што је још горе. Боље да га онда нисмо уводили”, рекао је Милошевић Синоћ и додао:

“Испада да причамо само о једном детаљу, а тај један детаљ одлучује утакмицу. Одлучује и о томе шта ћете сутра писати, шта ће људи мислити, јер на 1:1 на да је пенал и дамо гол потпуно је другачија прича. А сада причамо о томе да смо у последњих десет минута одиграли лоше, да се распало све што смо радили 60-70 минута. Да ставимо тај ВАР у страну, нислим да нико није разбио Швајцарску 70 минута као ми данас. Уз константно тенденциозно суђење, та одлука није једина била спорна. Ја сам у првом полувремену видео да човек има тенденциозне одлуке. Први наш старт био је жути картон, други старт је био жути. Трећи је био жути. Први фаул Матића, први Миливојевића, први Сергеја. Ту се већ видело да је суђење тендециозно. И уз све то ми смо имали игру, и резултат, максимално добру ситуацију на терену”. 

“Можемо да и ми и ви кривимо играче, али једина глупост коју је тим направио, то сам рекао и момцима у свлачионици, је гол који смо примили после корнера који смо ми имали и завршили га, имали смо времена да се вратимо и примили смо гол после контре. То је једина ствар коју могу да замерим. Мислим да је залагање било добро и да је игра била заиста квалитетна. Играли смо против феноменалне екипе у којој детаљи одлучују. У овој ситуацији нећу да причам о судији. ФИФА је увела ВАР због таквих грешака судија. Које се дешавају, да ли су намерне или не није битно. Уведен је ВАР да се не би причало о теоријама завере и тенденциозном суђењу. Да ли је погрешио или не или био тенденциозан није битно, имамо ВАР. Зашто смо га онда увели? Проста ствар. Ово је смешно. Није то била ситуација 90% да јесте, али има и 10% да није. Људи се крсте у свету”, није се заустављао Милошевић.

На причу Милошевића надовезао се Шурбатовић који је објаснио због чега ће ФСС све да се жали ФИФА и шта очекује од тога. 

“Ми имамо два сата после утакмице да најавимо жалбу, ми смо то урадили. У сталном смо контакту са локалном канцеларијом ФИФА. Наш стручни тим у Београду припрема анализу целе утакмице. Није у питању само пенал. Жалбу ћемо предати у року, још сутра (субота) и јавно ћемо је објавити. Оно што немамо је једнак трерман. Пре самог почетка утакмице смо се жалили на наступ Шаћирија који је на копачкама имао заставу тзв. државе Косово. Уложили смо приговор, тражили да промени обућу. То је очигледна политичка провокација, играли смо против Швајцарске, а не против Косова. Они су нам одговорили да према прописима има право да наступи. Такође смо уочили неке заставе којима није место, пореза који су провоцирали. Ми смо кажњени за утакмицу против Костарике, која је била мирна, без икаквих инцидената наших навијача, 10.000 франака због мале заставе која се појавила 45 минута пре утакмице на минут. Сада чекамо да видимо како ће реаговати ФИФА на копачке Шаћирија, на двоглавог албанског орла на трибинама, прослава гола је такође скандалозна. ФИФА нема исти третман за све. Наравно да не очекујемо да ФИФА избаци Швајцарску, то није реално, али морамо да заштитимо наш интегритет. Шта нас очекује против Бразила ако имамо оваквав третман у прве две утакмице. Оштећени смо за пенал и у првој утакмици. Чему онда тај ВАР ако се селективно примењује?”, истакао је Шурбатовић.

(Б92)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица