Спортски понос Српске

Душан Репија
Спортски понос Српске

Бањалука - Још једна страница Избора десет најбољих спортиста Републике Српске затворена је свечаном церемонијом, а највише разлога за понос и задовољство има пливач Михајло Чепркало, лауреат у години на измаку.

Као што је познато, пливач "22. априла" учесник је Олимпијских игара у Рију, за које је обезбиједио двије Б норме, што је на крају и превагнуло у односу на Татјану Ђекановић, која је добила позивницу за највећу свјетску спортску смотру.

- Понављам се већ по ко зна који пут, али одласком на Игре испунио сам сан. Потајно сам се надао да бих могао бити најбољи, али када сам сазнао да јесам, стварно сам био у шоку. Нисам могао да вјерујем да сам проглашен за најбољег, а да је и неко други понио ту титулу, не би ми било криво. Сви смо велики другови и са истим циљем, да будемо што бољи и помјерамо границе. Надам се да ћу оправдати ову награду и да ћу постизати још боље резултате - рекао је Чепркало.

Послије њега и Ђекановићеве, пласирали су се кајакаш Дарко Савић, те Митар Мрдић (џудо), Никола Полуга (карате), Младена Петрушић (атлетика), Ајла Синановић (одбојка), Драшко Албијанић (кошарка), Драшко Вујковић (ватерполо) и Младен Плакаловић (скијање). Свима њима  награде су уручили прослављена имена српског и свјетског спорта, а Чепркалу је у складу са традицијом признање додијелио овогодишњи предсједник жирија Избора спортисте Александар Шапић.

Анегдотом коју је испричао да је једном приликом у Републику Српску из Србије кренуо без пасоша, сматрајући да је то једна земља и да су га цариници уз осмијех пустили, добио је громогласан аплауз препуног Банског двора.

- Заиста тако мислим јер знам, још док сам играо, какву смо подршку имали из Републике Српске. Ово је најмање што сам могао да урадим и да се бар на неки начин одужим за све што људи са ове стране Дрине пружају Србији - рекао је Шапић.

Осим десеторо спортиста, награђени су и остали заслужни спортски радници у години на измаку. Повеља за изузетан спортски подухват године отишла је у руке Фудбалског клуба Радник, док су плакету за допринос, развој и унапређење специјалних и паралелних веза Србије и Републике Српске добили кошаркашки савези РС и Србије, те предсједник жирија Александар Шапић. Плакете за дугогодишњи допринос развоју спорта припале су Момчилу Црнчевићу, Зорану Видаковићу и Бранку Јанковићу. Спортисти који су пронијели славу Српске широм свијета добили су такође плакете, а то су Бранкица Михајловић, Миленко Зорић и Борис Врховац. Плакета за изузетне резултате у спорту за инвалиде припала је Игору Игњатовићу, док је најбољи тренер за 2016. годину Драган Бајић. Ватерполо савез Републике Српске добио је плакету за организацију најбољег спортског догађаја године. Плакета је постхумно уручена Бојани Сомболац, кћерки некадашњег фудбалера и златног олимпијца Велимира Сомболца, док је награду "Златно перо - Лимун Папић" добио Синиша Котараш. Медијски покровитељ "Гласове" манифестације, Радио-телевизија Републике Српске за најбољи спортски догађај у 2016. години изабрала је 15. АТП челенџер Бањалука.

Сви награђени, драги гости из Србије и цјелокупни амбијент у Банском двору учинили су још једном да се осјећамо поносни и закључимо да спорт Српске има будућност чак и у овако тешким временима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана