Proslavljeni košarkaš prihvatio poziv „Glasa Srpske: Nenad Krstić na čelu žirija

Ivan Dragičević
Proslavljeni košarkaš prihvatio poziv „Glasa Srpske: Nenad Krstić na čelu žirija

Banjaluka - Na čelu žirija Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske, koji po 63. put organizuje „Glas Srpske", biće proslavljeni košarkaš Nenad Krstić.

Bivši kapiten Srbije sa kojom je osvojio dva srebra na Evropskom prvenstvu 2009. godine i na Svjetskom pet godina kasnije, sa oduševljenjem je prihvatio poziv.

- Eto, polako se sa parketa prebacujem u žirije, odbore i organizacije. Ovo je prvi put da sam dobio takvu ulogu i zaista sam počastvovan. Znam da je „Glas Srpske" vrlo uticajan medij, čuo sam da su pre mene na čelu žirija bili velikani sporta sa ovih prostora, tako da ne smemo omanuti. Biću maksimalno uključen u rad žirija i nadam se da ćemo izabrati najboljeg - rekao je Krstić.

Jedan od najboljih centara sa ovih prostora u novijoj istoriji rođen je u Kraljevu prije 34 godine, a poslije Mašinca igrao je četiri sezone u Partizanu, da bi se 2004. godine otisnuo „preko bare". Do 2008. godine nosio je dres Nju Džersija, zatim je imao epizodu u ruskom Trijumfu, današnjem Zenitu, da bi potom nastupao u Oklahomi i Bostonu. Dres CSKA obukao je 2011. godine i pružao odlične partije sve do 2014, kada je prešao u Anadolu Efes. Na Bosforu, nažalost, nije imao sreće, jer je poslije odličnog početka prvo slomio ruku, a onda pokidao ligamente koljena. Karijeru je završio u Galatasaraju prošle godine praktično bez zvanične utakmice, jer je obnovio povredu koljena. Iako je bilo govora da bi se mogao vratiti u Partizan, odlučio je da kaže dosta i okrenuo se nekim drugim stvarima u životu. Ponosni je vlasnik destilerije u Kraljevu, a prva rakija na tržištu će se pojaviti u 2018. godini.

- To je bio moj san već desetak godina. Tada sam pomislio da bih se tim mogao baviti kada završim karijeru. Za sada ide sve odlično. Uživam u stvarima koje nisam mogao da radim dok sam bio košarkaš, vodim miran porodični život i družim se sa prijateljima. Imam ih mnogo i u Srpskoj, uvek mi je drago da dođem u Banjaluku i Gradišku pa će tako biti i ovaj put - rekao je Krstić.

Osim njega, članovi žirija biće zamjenik ministra porodice, omladine i sporta RS Dragan Jaćimović, bivši sportisti, a sada sportski radnici Radislavka Račić i Goran Malić, te urednici sportskih rubrika RTRS-a, „Nezavisnih novina" i „Glasa Srpske" Dragan Novaković, Goran Karać i Dušan Repija.

U sportsku redakciju „Glasa" stigli su prijedlozi iz petnaestak strukovnih saveza, a ostali imaju rok da kandidate za sportistu godine dostave do petka. Prva sjednica žirija biće održana krajem iduće sedmice, druga početkom decembra, a posljednja uoči same manifestacije, 14. decembra, kada će i pasti odluka o deset najboljih, kao i o najboljem od njih. Ceremonija svečanog proglašenja laureata biće održana u Banskom dvoru sa početkom u 20.10 časova.

Nagrade u deset kategorija

Pored izbora deset najboljih, biće dodijeljeno još deset priznanja. Novost u odnosu na prethodne godine jeste kategorija „najbolji sportista iz RS", a u konkurenciju ulaze sportisti koji su iz Srpske, a klupsku i reprezentativnu karijeru grade negdje drugo. Biće proglašen i najbolji trener, ambasadori sporta Srpske, te dodijeljene plakete za doprinos i razvoj specijalnih i paralelnih veze RS i Srbije, za dugogodišnji doprinos i razvoj sporta, za rezultate u sportu za invalide, kao i za sportski događaj godine. Biće dodijeljena i povelja za izuzetan poduhvat godine, plaketa „Glasa" posthumno, te „Zlatno pero - Limun Papić", koje će dobiti najbolji sportski novinar godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana