Почео 60. Избор најбољих спортиста Републике Српске

Милан Зубовић
Почео 60. Избор најбољих спортиста Републике Српске

Бањалука - Република Српска вечерас ће добити нове јунаке на 60, јубиларном Избору десет најбољих спортиста који организује "Глас Српске".

Најпрестижнија спортска манифестација Републике Српске почела је у 20.10 часова у Банском двору, уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске. Струковни савези ове године предложили су 22 имена, која су, по њиховом мишљењу, заслужила да се нађу међу најбољима. Стручни жири са Дејаном Перићем на челу бирао је најбоље и на данашњој посљедњој сједници утврдиће се њихов коначни пласман. Једна од најстаријих акција бирања најбољих спортиста у региону покренута је 1955. године, када је за најбољег изабран гимнастичар Мирко Петричевић, док је прошле године најбољи био кошаркаш Филип Адамовић. Одлични резултати њега су промовисали у најбољег међу најбољима.

- Заиста нисам очекивао да ћу бити најбољи спортиста Републике Српске и ово је потврда да се труд, тренинзи и године одрицања исплате. Када ме матични савез номиновао, надао сам се да ћу бити међу првих десет, а на врху то баш и нисам и зато хвала свима који су ме изабрали. Увијек тежим да ми нова сезона буде боља од претходне, а ова награда ме обавезује да будем много бољи - изјавио је Адамовић недуго након што је проглашен за најбољег спортисту Српске.

Најславнија бањалучка кошаркашица свих времена и једна од најбољих играчица СФР Југославије Слађана Голић неколико пута била је на листи најбољих. Два пута постала је лауреат 1988. и 1999. године, да би након тога неколико пута била члан жирија који је бирао најбоље.

- Пред крај године, када сумирамо резултате наших спортиста, сви заједно се радујемо манифестацији избора најбољих, јер он окупља најбоље што Република Српска има. Сјећам се колико сам се радовала када су ме бирали међу најбоље, али посебно ћу се сјећати 1988. године, када сам освојила сребро на Олимпијским играма у Сеулу, а крајем године постала најбољи спортиста тадашње Босанске Крајине. Знам колико сам била срећна када су ме изабрали за најбољу и вјерујем да ће и наши насљедници осјетити ту драж избора, који заувијек остаје у сјећању - изјавила је Голићева, која је ове године обављала улогу потпредсједника жирија.

Предсједник Организационог одбора ове године је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Осим за десет најбољих спортиста Српске биће додијељено још признања и то: повеља за изузетан спортски подухват године, плакете за изузетан допринос у афирмацији и унапређењу спорта, плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта, три плакете за амбасадоре спорта Републике Српске, плакета за изузетне резултате у спорту за инвалиде, плакета за допринос, развој и унапређење специјалних и паралелних веза Републике Србије и Републике Српске у области спорта те "Златно перо - Лимун Папић" најбољем спортском новинару.

Министарство породице, омладине и спорта РС прогласиће најперспективније спортисте, док ће РТРС изабрати најбољи спортски догађај године у Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана