ПРЕДСТАВЉМО: Момир Ашоња, кандидат Шаховског савеза инвалида РС: Врстан организатор, одличан шахиста

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉМО: Момир Ашоња, кандидат Шаховског савеза инвалида РС: Врстан организатор, одличан шахиста

Источно Сарајево - Дугогодишњи истакнути шахиста и шаховски активиста Момир Ашоња приједлог је Шаховског савеза инвалида Републике Српске за традиционалну акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

Рођени Рогатичанин један је од оснивача ШКИ Хендикеп из Источног Новог Сарајева, као и Шаховског савеза инвалида Републике Српске. Поред тога, дао је немјерљив допринос афирмацији и развоју шаха, посебно када су у питању особе с инвалидитетом. Иако познат као неко с изузетним организаторским способностима, Ашоња је постигао и одличне резултате, тако да је и сада у самом врху на турнирима широм Републике Српске.

- Свакако да је спорт, без обзира на то о којем је ријеч, веома важан за ресоцијализацију инвалидних лица. Бављење спортом је корисно са више аспеката, а шах је ту сигурно специфичан. Ту се слијепи и слабовиди могу нормално такмичити на свим турнирима са људима који немају тих проблема - истакао је Ашоња.

Ипак, ШСИ РС организује и многобројне турнире и првенства за слијепа и слабовида лица, на којима Ашоња редовно учествује.

- Постоји и Свјетско првенство за слијепа и слабовида лица, али изузев 2010. године у Београду, нисмо узимали учешће. Разлог не треба ни да вам објашњавам, у питању је слаба финансијска ситуација. Тренутно припремамо традиционални, 11. Божићни турнир у Источном Сарајеву, на којем ће право учешћа имати сви заинтересовани шахисти - казао је Ашоња.

Наравно, труд и залагање уложено у рад с инвалидима нису могли да прођу незапажено и услиједила је номинација за “Гласову” акцију.

- Свакако да ми ова номинација много значи. Не само мени, већ и свим слијепим и слабовидим лицима јер се још једном показало да и ми можемо да будемо активни учесници свих спортских манифестација, као и да спроводимо све редовне активности, баш као и сви остали спортисти. Наравно, даје стимуланс да наставим да још јаче радим - додао је Ашоња.

 

Унук највећа помоћ

Како Момир Ашоња сам тврди, тешко је да било шта може сам да уради, увијек може да рачуна на помоћ колега, али је једно име ипак посебно истакао.

- Највећа помоћ долази од мог унука Николе Лубарде. Иако још јако млад, већ има звање регионалног шаховског судије и он је моја десна рука. Наравно, ту је и помоћ мојих колега, спортских радника, тако да сам на челу малог, али веома ефикасног тима - нагласио је Ашоња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана