ПРЕДСТАВЉАМО: Марко Шљивић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Оре већ у мислима

Дарко Пашагић
ПРЕДСТАВЉАМО: Марко Шљивић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Оре већ у мислима

Источно Сарајево - Одлични резултати на ФИС тркама у прошлој сезони били су разлог да Смучарски савез Републике Српске као кандидата за Избор 10 најбољих спортиста РС предложи члана Ски-клуба Јахорина Марка Шљивића.

Овај 22-годишњак прошлу сезону памтиће као једну од најуспјешнијих, али и по томе што није отишао на Зимске олимпијске игре, које се одржане у Пјонгчангу, иако је имао испуњену норму.

- Разлог за неодлазак била је мала квота за наступ такмичара из БиХ, јер су право наступа имали један мушки и један женски такмичар. Штета, јер сам у прошлој сезони имао стварно добрих резултата, међу којима вриједи издвојити прво мјесто на ФИС у слалому на Мокрој Гори, побједу на ФИС трци у велеслалом на Купресу, друга мјеста у велеслалому на Купресу и Јахорини, а исти пласман остварио сам и у слалому на такмичењу у Равној. Остаје ми нада да ћу свој сан остварити кроз четири године, односно 2022. на Играма у Пекингу - истакао је Шљивић.

Пред њим је нова сезона у којој је основни циљ што бољи пласман на Свјетском првенству у шведском Ореу, које ће бити одржано у фебруару 2019. године.

- Обезбиједио сам пласман и за трке у слалому и у велеслалому и било би идеално да се пласирам у финалну трку бар у слалому. Међутим, јасно је да ће конкуренција бити страшна, али очекујем добар пласман. Иначе, ово ће бити мој трећи наступ на Свјетским првенствима, јер сам био учесник 2015. у америчком Вал Бивер Крику и 2017. године у швајцарском Сент Морицу - наставио је Шљивић, коме је жеља да буде међу 100 најбољих свјетских слаломаша.

По његовим ријечима скијање захтијева велика одрицања, али и велика новчана средства.

- Иако сезона траје практично три-четири мјесеца форму морам одржавати током цијеле године. Зато љети често идемо да скијамо на глечере у Аустрију, али када се нешто воли ништа није тешко - додао је Шљивић, који је тренутно 229. слаломаш свијета, што је најбољи резултат било којег скијаша из БиХ.

Љубав наслиједио од оца

Марко Шљивић на скије је стао први пут када је имао три године, а љубав према овом спорту наслиједио је од оца Жељка.

- Мој отац је практично свој цијели живот на скијама и било је нормално да кренем његовим стопама. Прво такмичење имао сам већ са шест година и остао сам у овом спорту практично већ двије деценије - рекао је Марко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана