Nemanja Gordić sportski heroj godine FOTO

D. Repija foto: A. Čavić. V:Stojaković
Nemanja Gordić sportski heroj godine FOTO

Banjaluka - Drugi košarkaš zaredom kojem je pripalo priznanje najboljeg sportiste Republike Srpske je Nemanja Gordić, koji je na tronu naslijedio Filipa Adamovića.

Ovakvu odluku donio je stručni žiri jubilarnog, 60. izbora deset najboljih sportista Republike Srpske, kao i čitaoci "Glasa Srpske" neposredno pred početak sinoćnje manifestacije, koja je održana u Banskom dvoru.

Gordić je u godini na izmaku nastupao za Igokeu iz Aleksandrovca, sa kojom je prošle sezone osvojio šampionsku titulu BiH, čemu je dodao i trofej u Kupu Republike Srpske. U ekipu Igokee došao je poslije drugog kola Jadranske lige i odmah se nametnuo kao vođa ekipe, koja je na kraju zauzela odlično šesto mjesto. Često je sam rješavao mečeve, a ipak igrao timski, što pokazuje i statistika 15,6 poena i više od pet asistencija po meču. Njegove partije u Igokei nisu prošle nezapaženo, pa je na kraju sezone pojačao redove evroligaša Cedevite, gdje je nastavio sa sjajnim partijama.

- Zaista nisam očekivao da ću biti najbolji sportista Republike Srpske i ovo je potvrda da se trud, treninzi i godine odricanja isplate. Kada me Košarkaški savez RS nominovao, nadao sam se da ću biti među prvih deset, ali nisam mogao da vjerujem da ću biti na vrhu. Šta da kažem, hvala svima koji su glasali za mene, kao i žiriju - poručio je Gordić putem video-poruke, pošto nije mogao da prisustvuje ceremoniji dodjele nagrada, zato što sa Cedevitom večeras u okviru Evrolige gostuje Albi u Berlinu.

Drugo i treće mjesto zauzele su stare članice društva najboljih karatistkinja Dragica Drapić i skijašica Žana Novaković. Drapićeva je 2010. godine bila pobjednica, dok Novakovićeva nikada nije bila najbolja, ali je peti put u društvu odabranih. Četvrto mjesto zauzela je mlada teniserka Katarina Jokić, peto balkanski prvak u džudu Mitar Mrdić, na šestom mjestu je bronzana sa Balkanskog prvenstva tekvondoistkinja Milijana Mijatović, a onda slijede atletičarka Mladena Petrušić, plivačica Ivana Ninković i odbojkašica Verica Simić. Prvih deset "zatvara" rukometaš Borca m:tel Branislav Obradović.

Kao i svake godine, "Glas Srpske" nagradio je i ljude koji su svojim radom mnogo zadužili sport. Plakete za izuzetan doprinos u afirmaciji i unapređenju sporta pripale su treneru i predsjedniku Atletskog kluba Sokolac Neđi Đuroviću i istaknutom funkcioneru Biciklističkog kluba BSK Tihomiru Kuvalji. Plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta otišla je u ruke nekadašnjem predsjedniku Košarkaškog saveza Jugoslavije Radoslavu Saviću.

Ljudi koji su širom meridijana i paralela promovisali Srpsku zaslužili su nagradu ambasadora sporta, a to su košarkaški trener Vladimir Arnautović, zatim jedna od najtalentovanijih odbojkašica svijeta Tijana Bošković, džudisti, braća Nemanja i Stefan Majdov.

Plaketu za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti sporta dobio je ovogodišnji predsjednik žirija Dejan Perić, kao i predsjednici Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović i njegov kolega u Srpskoj Zdravko Milićević.

Povelju za izuzetan sportski poduhvat godine dobio je Košarkaški klub invalida Vrbas, a plaketu za izuzetne rezultate u sportu za invalide dobila je Kristina Klačar. Nagrada "Zlatno pero - Limun Papić" najboljem sportskom novinaru Republike Srpske za ovu godinu otišla je u ruke Jovani Kecman.

Medijski pokrovitelj

Medijski pokrovitelj 60. izbora deset najboljih sportista u organizaciji "Glasa Srpske" je Radio-televizija Republike Srpske, koja je dodijelila priznanje za najuspješniju sportsku manifestaciju u RS u 2014. godini. Nagrada je pripala organizatorima Svjetskog prvenstva u padobranstvu, koje je održano u Banjaluci.

Nagrada čitalaca

Najviše glasova čitalaca dobio je ovogodišnji laureat Nemanja Gordić, što je potvrda da žiri nije pogriješio u svom izboru.

 

Nagrađeni

1. Nemanja Gordić (košarka)

Bio je pokretačka snaga Igokee u prošloj sezoni i ključna figura u njenom pohodu na odbranu titule u BiH, Kupu Republike Srpske i odličnom nastupu u ABA ligi. Iako su zauzevši šesto mjesto izborili plasman na međunarodnu scenu, Aleksandrovčani su se solidarisali sa poplavljenima u Srpskoj i odustali od nastupa u Evrokupu. Možda je i to jedan od razloga zašto je sreću potražio u zagrebačkoj Cedeviti. Brzo se uklopio u ekipu Jasmina Repeše te kako sezona odmiče, polako postaje ključni igrač. Na krilima njegovih dobrih partija Cedevita dobro "gura" u ABA ligi, a upisala je i dvije pobjede u Evroligi. Vrsni košarkaš, koji je rođen 25. septembra 1988. godine u Mostaru, stalni je član i reprezentacije BiH.

===================================

2. Dragica Drapić (karate)

Članica Karate kluba Leotar plus iz Trebinja Dragica Drapić, koja je rođena 24. avgusta 1987. godine, rezultate iz prošle sezone sigurno će pamtiti do kraja života jer nije doživjela nijedan poraz.

Osvojila je dva zlata u borbama pojedinačno i ekipno i bronzu u katama na Evropskom prvenstvu u Rusiji, a prema mišljenju trenera iz BiH, ali i ostalih zemalja učesnica, pokazala je najviše. Bila je neprikosnovena na svim turnirima, kako na domaćoj, tako i međunarodnoj sceni, a položila je za majstora karatea četvrti dan. Na privatnom planu dogodilo joj se ono najljepše - postala je majka. Ovo je Dragici Drapić drugo pojavljivanje među deset najboljih sportista Srpske, a prvo je završila trijumfalno pošto je 2010. godine dobila priznanje za najboljeg sportistu.

===================================

3. Žana Novaković (skijanje)

Skijašica Smučarsko-planinarskog društva Jahorina iz Pala Žana Novaković godinama je neprikosnovena kraljica zimskog sporta u Republici Srpskoj i BiH. Iskusna takmičarka, koja je rođena u Sarajevu 24. juna 1985. godine, 2014. će pamtiti po nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. U gradu na obali Crnog mora ostvarila je najbolji rezultat za Republiku Srpsku i BiH u alpskom skijanju, jer je slalomsku trku završila na 26. mjestu. Na državnom prvenstvu samo je potvrdila dominaciju u slalomu i veleslalomu, a bila je najbolja i na FIS trkama održanim na Jahorini, Bjelašnici i italijanskoj Santa Katarini. Ovo joj je peti put da se našla među deset najboljih sportista, a najbolju poziciju zauzela je 2010. godine kada je bila drugoplasirana.

===================================

4. Katarina Jokić (tenis)

Najmlađa članica odabranog društva je 16-godišnja teniserka Slobode iz Novog Grada Katarina Jokić, koja je rođena u Zrenjaninu 19. aprila 1998. godine. Prije dvije godine bila je na listi perspektivnih sportista koje stipendira Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i za kratko vrijeme pokazala je da ta nagrada nije bila uzaludna. U godini na izmaku stigla je do prvih bodova na NjTA listi i sezonu je završila na 737. mjestu sa 21 bodom. Na ITF rang-listi zauzima 79. mjesto. Kao najveći uspjeh u 2014. godini ističe se osvajanje seniorskog ITF turnira u Šibeniku za uzrast do 18 godina, a u istoj konkurenciji igrala je finale u Budvi. Među juniorkama osvojila je turnir u Bredentonu, Pančevu i Budimpešti. Trenutno se nalazi u Majamiju gdje trenira u akademiji "Evert".

===================================

5. Mitar Mrdić (džudo)

Član trebinjskog Leotara Mitar Mrdić ponovo je zablistao ove godine i zasluženo se našao na listi najboljih sportista Republike Srpske za 2014. godinu. Pored titula prvaka Republike Srpske i BiH, gdje je proglašen za najboljeg takmičara, uspjeh sezone i dosadašnje karijere napravio je na Balkanskom prvenstvu u rodnom Trebinju gdje se okitio zlatnom medaljom. Učestvovao je i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj gdje je ispao u drugom kolu porazom od višestrukog šampiona Evrope Uga Legrandea. Njemu je ovo sedmi put da se našao među deset najboljih. U izboru za 2003. godinu bio je sedmi, a godinu kasnije drugi. Na scenu se vratio 2006. godine kada je bio četvrti, da bi 2007. bio osmi, a 2008. godine najbolji sportista. Dvije godine kasnije pripala mu je treća pozicija.

===================================

6. Milijana Mijatović (tekvondo)

Iako se tek šest godina bavi tekvondom, 19-godišnja članica Sokola iz Bijeljine Milijana Mijatović napreduje krupnim koracima i iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Ova joj je bila najuspješnija do sada, a pored titula prvaka BiH i Republike Srpske, osvojila je prva mjesta na međunarodnim turnirima u Derventi, Bijeljini, Šapcu i Sarajevu. Rezultat sezone ostvarila je u Mariboru gdje se na Balkanskom prvenstvu okitila bronzanom medaljom. Zbog tekvondoa se odrekla daljeg školovanja, a napornim treninzima sa reprezentativkom Srbije i učesnicom Olimpijskih igara u Londonu Draganom Gladović vjeruje da može do medalja na najvećim takmičenjima, kao i do plasmana na Olimpijske igre, što je san svakog sportiste. Nosilac je majstorskog zvanja crni pojas prvi dan.

===================================

7. Mladena Petrušić (atletika)

Sjajne rezultate u 2014. godini ostvarila je članica Atletskog kluba Glasinac iz Sokoca Mladena Petrušić. Osvojila je prvo mjesto na pojedinačnom prvenstvu BiH u sedmoboju koje je održano u Sarajevu. Bila je zlatna i na pojedinačnom prvenstvu BiH i RS u skoku uvis. Na prvenstvu Srbije u dvorani održanom u Novom Sadu u petoboju i sedmoboju takođe je osvojila zlatne medalje. Ipak, najvažniji rezultat postigla je na prvenstvu Balkana u rumunskom Piteštiju gdje je za "dlaku" ostala bez medalje. Uspjela je da obori rekord BiH, koji je popravila na pojedinačnom prvenstvu BiH i sada iznosi 4.760 bodova. U disciplini skok uvis na pojedinačnom prvenstvu Srpske bila je najbolja sa preskočenih 179 centimetara, što je respektabilan rezultat i u međunarodnim okvirima.

===================================

8. Ivana Ninković (plivanje)

Najbolja plivačica BiH već četvrtu godinu uzastopno je među deset najboljih sportista Republike Srpske, ali ove nije uspjela da ponovi uspjeh iz 2012. godine kada je proglašena za najbolju. Ipak i u godini na izmaku ostvarila je niz uspjeha. Na prvenstvu BiH bila je dominantna osvojivši prva mjesta u svih šest disciplina u kojima je nastupila, a pri tom je četiri puta popravljala rekorde BiH. Bila je učesnik EP u Berlinu gdje je na 50 prsno zauzela 32. mjesto, dok je na duplo dužnoj dionici bila 39. Ispunila je i normu za Svjetsko prvenstvo u Kazanju 2015. godine u disciplini 50 prsno. Njen talenat prepoznali su ljudi sa američkog Arizona stejt univerziteta, pa posljednjih nekoliko mjeseci pohađa ovaj koledž, a istovremeno ima vrhunske uslove za treniranje.

===================================

9. Verica Simić (odbojka)

Odbojkašica Bimal Jedinstva Verica Simić sa svojim klubom i saigračicama ostvarila je ove sezone odlične rezultate, našla se na listi najboljih i tako nastavila niz "princeza", koje od 2007. godine, za izuzetkom 2011, imaju predstavnicu u odabranom društvu. Sa svojim klubom samo je potvrdila dominaciju u BiH, a iz godine u godinu prave iskorak u Evropi. Prošle sezone Jedinstvo je ispalo u osmini finala Čelendž kupa, a ove su Brčanke ispale rundu ranije, pošto su poslije pobjede na grčkim AEK-om u šesnaestini finala morale da čestitaju ukrajinskoj ekipi Orbita. U svim uspjesima Simićeva je imala nemjerljiv doprinos, a s obzirom na to da je tek napunila 22 godine, od nje tek treba očekivati najbolje igre, ko zna, možda i u nekom od najvećih klubova Evrope.

===================================

10. Branislav Obradović (rukomet)

Kapiten banjalučkog Borca m:tel Branislav Obradović jedan je od najzaslužnijih igrača što je u Banjaluku ponovo stigla dupla kruna. Iskustvom i golovima u najvažnijim trenucima davao je vjetar u leđa nekadašnjem šampionu Evrope koji, uprkos velikim finansijskim problemima, čuva presto bar kada je konkurencija u BiH u pitanju. Nemjerljiv je njegov doprinos rezultatima, ali i činjenica da od njega mladi momci, kojih je puno u svlačionici Banjalučana, imaju šta da nauče. Talenti u svom kapitenu imaju učitelja, a trener Igor Rađenović "produženu ruku" na terenu. Iako u zrelim rukometnim godinama (36), još mnogo može da pomogne svom klubu. Obradović je među deset najboljih naslijedio saigrača Srđana Trivundžu, koji je prošle godine zauzeo šesto mjesto.

"Zlatno pero - Limun Papić" Jovani Kecman

Nagrada "Zlatno pero - Limun Papić", koja se dodjeljuje najboljem sportskom novinaru ove godine otišla je u ruke novinarki Alternativne televizije Jovani Kecman.

Zvanje diplomiranog novinara stekla je 2010. godine, a zaposlena je na ATV-u radi već tri godine, a prethodno je radila i na televiziji Bel kanal.

Nagrada koja nosi ime po doajenu sportskog novinarstva dodjeljuje se od 2003. godine, a prva je posthumno dodijeljena baš Limunu Papiću. Sljedeće godine nagradu je dobio Željko Tica ("Glas Srpske"), a zatim redom: 2005 Brane Radulović ("Glas Srpske"), 2006. Slavko Basara ("Nezavisne novine"), 2007. Dragan Novaković (RTRS), 2008. Dragan Pajić (Radio Republike Srpske), 2009. Darko Dragičević ("Euro Blic"), 2010. Siniša Trkulja ("Euro Blic"), 2011. Nemanja Babić (RTRS), 2012. Maja Predragović ("Nezavisne novine") i 2013. Zoran Prnjatović (RTRS).

D. R.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana