Немања Гордић спортски херој године ФОТО

Д. Репија фото: А. Чавић. В:Стојаковић
Немања Гордић спортски херој године ФОТО

Бањалука - Други кошаркаш заредом којем је припало признање најбољег спортисте Републике Српске је Немања Гордић, који је на трону наслиједио Филипа Адамовића.

Овакву одлуку донио је стручни жири јубиларног, 60. избора десет најбољих спортиста Републике Српске, као и читаоци "Гласа Српске" непосредно пред почетак синоћње манифестације, која је одржана у Банском двору.

Гордић је у години на измаку наступао за Игокеу из Александровца, са којом је прошле сезоне освојио шампионску титулу БиХ, чему је додао и трофеј у Купу Републике Српске. У екипу Игокее дошао је послије другог кола Јадранске лиге и одмах се наметнуо као вођа екипе, која је на крају заузела одлично шесто мјесто. Често је сам рјешавао мечеве, а ипак играо тимски, што показује и статистика 15,6 поена и више од пет асистенција по мечу. Његове партије у Игокеи нису прошле незапажено, па је на крају сезоне појачао редове евролигаша Цедевите, гдје је наставио са сјајним партијама.

- Заиста нисам очекивао да ћу бити најбољи спортиста Републике Српске и ово је потврда да се труд, тренинзи и године одрицања исплате. Када ме Кошаркашки савез РС номиновао, надао сам се да ћу бити међу првих десет, али нисам могао да вјерујем да ћу бити на врху. Шта да кажем, хвала свима који су гласали за мене, као и жирију - поручио је Гордић путем видео-поруке, пошто није могао да присуствује церемонији додјеле награда, зато што са Цедевитом вечерас у оквиру Евролиге гостује Алби у Берлину.

Друго и треће мјесто заузеле су старе чланице друштва најбољих каратисткиња Драгица Драпић и скијашица Жана Новаковић. Драпићева је 2010. године била побједница, док Новаковићева никада није била најбоља, али је пети пут у друштву одабраних. Четврто мјесто заузела је млада тенисерка Катарина Јокић, пето балкански првак у џуду Митар Мрдић, на шестом мјесту је бронзана са Балканског првенства теквондоисткиња Милијана Мијатовић, а онда слиједе атлетичарка Младена Петрушић, пливачица Ивана Нинковић и одбојкашица Верица Симић. Првих десет "затвара" рукометаш Борца м:тел Бранислав Обрадовић.

Као и сваке године, "Глас Српске" наградио је и људе који су својим радом много задужили спорт. Плакете за изузетан допринос у афирмацији и унапређењу спорта припале су тренеру и предсједнику Атлетског клуба Соколац Неђи Ђуровићу и истакнутом функционеру Бициклистичког клуба БСК Тихомиру Куваљи. Плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта отишла је у руке некадашњем предсједнику Кошаркашког савеза Југославије Радославу Савићу.

Људи који су широм меридијана и паралела промовисали Српску заслужили су награду амбасадора спорта, а то су кошаркашки тренер Владимир Арнаутовић, затим једна од најталентованијих одбојкашица свијета Тијана Бошковић, џудисти, браћа Немања и Стефан Мајдов.

Плакету за допринос, развој и унапређење специјалних и паралелних веза Републике Србије и Републике Српске у области спорта добио је овогодишњи предсједник жирија Дејан Перић, као и предсједници Рукометног савеза Србије Велимир Марјановић и његов колега у Српској Здравко Милићевић.

Повељу за изузетан спортски подухват године добио је Кошаркашки клуб инвалида Врбас, а плакету за изузетне резултате у спорту за инвалиде добила је Кристина Клачар. Награда "Златно перо - Лимун Папић" најбољем спортском новинару Републике Српске за ову годину отишла је у руке Јовани Кецман.

Медијски покровитељ

Медијски покровитељ 60. избора десет најбољих спортиста у организацији "Гласа Српске" је Радио-телевизија Републике Српске, која је додијелила признање за најуспјешнију спортску манифестацију у РС у 2014. години. Награда је припала организаторима Свјетског првенства у падобранству, које је одржано у Бањалуци.

Награда читалаца

Највише гласова читалаца добио је овогодишњи лауреат Немања Гордић, што је потврда да жири није погријешио у свом избору.

 

Награђени

1. Немања Гордић (кошарка)

Био је покретачка снага Игокее у прошлој сезони и кључна фигура у њеном походу на одбрану титуле у БиХ, Купу Републике Српске и одличном наступу у АБА лиги. Иако су заузевши шесто мјесто изборили пласман на међународну сцену, Александровчани су се солидарисали са поплављенима у Српској и одустали од наступа у Еврокупу. Можда је и то један од разлога зашто је срећу потражио у загребачкој Цедевити. Брзо се уклопио у екипу Јасмина Репеше те како сезона одмиче, полако постаје кључни играч. На крилима његових добрих партија Цедевита добро "гура" у АБА лиги, а уписала је и двије побједе у Евролиги. Врсни кошаркаш, који је рођен 25. септембра 1988. године у Мостару, стални је члан и репрезентације БиХ.

===================================

2. Драгица Драпић (карате)

Чланица Карате клуба Леотар плус из Требиња Драгица Драпић, која је рођена 24. августа 1987. године, резултате из прошле сезоне сигурно ће памтити до краја живота јер није доживјела ниједан пораз.

Освојила је два злата у борбама појединачно и екипно и бронзу у катама на Европском првенству у Русији, а према мишљењу тренера из БиХ, али и осталих земаља учесница, показала је највише. Била је неприкосновена на свим турнирима, како на домаћој, тако и међународној сцени, а положила је за мајстора каратеа четврти дан. На приватном плану догодило јој се оно најљепше - постала је мајка. Ово је Драгици Драпић друго појављивање међу десет најбољих спортиста Српске, а прво је завршила тријумфално пошто је 2010. године добила признање за најбољег спортисту.

===================================

3. Жана Новаковић (скијање)

Скијашица Смучарско-планинарског друштва Јахорина из Пала Жана Новаковић годинама је неприкосновена краљица зимског спорта у Републици Српској и БиХ. Искусна такмичарка, која је рођена у Сарајеву 24. јуна 1985. године, 2014. ће памтити по наступу на Зимским олимпијским играма у Сочију. У граду на обали Црног мора остварила је најбољи резултат за Републику Српску и БиХ у алпском скијању, јер је слаломску трку завршила на 26. мјесту. На државном првенству само је потврдила доминацију у слалому и велеслалому, а била је најбоља и на ФИС тркама одржаним на Јахорини, Бјелашници и италијанској Санта Катарини. Ово јој је пети пут да се нашла међу десет најбољих спортиста, а најбољу позицију заузела је 2010. године када је била другопласирана.

===================================

4. Катарина Јокић (тенис)

Најмлађа чланица одабраног друштва је 16-годишња тенисерка Слободе из Новог Града Катарина Јокић, која је рођена у Зрењанину 19. априла 1998. године. Прије двије године била је на листи перспективних спортиста које стипендира Министарство породице, омладине и спорта РС и за кратко вријеме показала је да та награда није била узалудна. У години на измаку стигла је до првих бодова на ЊТА листи и сезону је завршила на 737. мјесту са 21 бодом. На ИТФ ранг-листи заузима 79. мјесто. Као највећи успјех у 2014. години истиче се освајање сениорског ИТФ турнира у Шибенику за узраст до 18 година, а у истој конкуренцији играла је финале у Будви. Међу јуниоркама освојила је турнир у Бредентону, Панчеву и Будимпешти. Тренутно се налази у Мајамију гдје тренира у академији "Еверт".

===================================

5. Митар Мрдић (џудо)

Члан требињског Леотара Митар Мрдић поново је заблистао ове године и заслужено се нашао на листи најбољих спортиста Републике Српске за 2014. годину. Поред титула првака Републике Српске и БиХ, гдје је проглашен за најбољег такмичара, успјех сезоне и досадашње каријере направио је на Балканском првенству у родном Требињу гдје се окитио златном медаљом. Учествовао је и на Европском првенству у Француској гдје је испао у другом колу поразом од вишеструког шампиона Европе Уга Леграндеа. Њему је ово седми пут да се нашао међу десет најбољих. У избору за 2003. годину био је седми, а годину касније други. На сцену се вратио 2006. године када је био четврти, да би 2007. био осми, а 2008. године најбољи спортиста. Двије године касније припала му је трећа позиција.

===================================

6. Милијана Мијатовић (теквондо)

Иако се тек шест година бави теквондом, 19-годишња чланица Сокола из Бијељине Милијана Мијатовић напредује крупним корацима и из године у годину биљежи све боље резултате. Ова јој је била најуспјешнија до сада, а поред титула првака БиХ и Републике Српске, освојила је прва мјеста на међународним турнирима у Дервенти, Бијељини, Шапцу и Сарајеву. Резултат сезоне остварила је у Марибору гдје се на Балканском првенству окитила бронзаном медаљом. Због теквондоа се одрекла даљег школовања, а напорним тренинзима са репрезентативком Србије и учесницом Олимпијских игара у Лондону Драганом Гладовић вјерује да може до медаља на највећим такмичењима, као и до пласмана на Олимпијске игре, што је сан сваког спортисте. Носилац је мајсторског звања црни појас први дан.

===================================

7. Младена Петрушић (атлетика)

Сјајне резултате у 2014. години остварила је чланица Атлетског клуба Гласинац из Сокоца Младена Петрушић. Освојила је прво мјесто на појединачном првенству БиХ у седмобоју које је одржано у Сарајеву. Била је златна и на појединачном првенству БиХ и РС у скоку увис. На првенству Србије у дворани одржаном у Новом Саду у петобоју и седмобоју такође је освојила златне медаље. Ипак, најважнији резултат постигла је на првенству Балкана у румунском Питештију гдје је за "длаку" остала без медаље. Успјела је да обори рекорд БиХ, који је поправила на појединачном првенству БиХ и сада износи 4.760 бодова. У дисциплини скок увис на појединачном првенству Српске била је најбоља са прескочених 179 центиметара, што је респектабилан резултат и у међународним оквирима.

===================================

8. Ивана Нинковић (пливање)

Најбоља пливачица БиХ већ четврту годину узастопно је међу десет најбољих спортиста Републике Српске, али ове није успјела да понови успјех из 2012. године када је проглашена за најбољу. Ипак и у години на измаку остварила је низ успјеха. На првенству БиХ била је доминантна освојивши прва мјеста у свих шест дисциплина у којима је наступила, а при том је четири пута поправљала рекорде БиХ. Била је учесник ЕП у Берлину гдје је на 50 прсно заузела 32. мјесто, док је на дупло дужној дионици била 39. Испунила је и норму за Свјетско првенство у Казању 2015. године у дисциплини 50 прсно. Њен таленат препознали су људи са америчког Аризона стејт универзитета, па посљедњих неколико мјесеци похађа овај колеџ, а истовремено има врхунске услове за тренирање.

===================================

9. Верица Симић (одбојка)

Одбојкашица Бимал Јединства Верица Симић са својим клубом и саиграчицама остварила је ове сезоне одличне резултате, нашла се на листи најбољих и тако наставила низ "принцеза", које од 2007. године, за изузетком 2011, имају представницу у одабраном друштву. Са својим клубом само је потврдила доминацију у БиХ, а из године у годину праве искорак у Европи. Прошле сезоне Јединство је испало у осмини финала Челенџ купа, а ове су Брчанке испале рунду раније, пошто су послије побједе на грчким АЕК-ом у шеснаестини финала морале да честитају украјинској екипи Орбита. У свим успјесима Симићева је имала немјерљив допринос, а с обзиром на то да је тек напунила 22 године, од ње тек треба очекивати најбоље игре, ко зна, можда и у неком од највећих клубова Европе.

===================================

10. Бранислав Обрадовић (рукомет)

Капитен бањалучког Борца м:тел Бранислав Обрадовић један је од најзаслужнијих играча што је у Бањалуку поново стигла дупла круна. Искуством и головима у најважнијим тренуцима давао је вјетар у леђа некадашњем шампиону Европе који, упркос великим финансијским проблемима, чува престо бар када је конкуренција у БиХ у питању. Немјерљив је његов допринос резултатима, али и чињеница да од њега млади момци, којих је пуно у свлачионици Бањалучана, имају шта да науче. Таленти у свом капитену имају учитеља, а тренер Игор Рађеновић "продужену руку" на терену. Иако у зрелим рукометним годинама (36), још много може да помогне свом клубу. Обрадовић је међу десет најбољих наслиједио саиграча Срђана Тривунџу, који је прошле године заузео шесто мјесто.

"Златно перо - Лимун Папић" Јовани Кецман

Награда "Златно перо - Лимун Папић", која се додјељује најбољем спортском новинару ове године отишла је у руке новинарки Алтернативне телевизије Јовани Кецман.

Звање дипломираног новинара стекла је 2010. године, а запослена је на АТВ-у ради већ три године, а претходно је радила и на телевизији Бел канал.

Награда која носи име по доајену спортског новинарства додјељује се од 2003. године, а прва је постхумно додијељена баш Лимуну Папићу. Сљедеће године награду је добио Жељко Тица ("Глас Српске"), а затим редом: 2005 Бране Радуловић ("Глас Српске"), 2006. Славко Басара ("Независне новине"), 2007. Драган Новаковић (РТРС), 2008. Драган Пајић (Радио Републике Српске), 2009. Дарко Драгичевић ("Еуро Блиц"), 2010. Синиша Тркуља ("Еуро Блиц"), 2011. Немања Бабић (РТРС), 2012. Маја Предраговић ("Независне новине") и 2013. Зоран Прњатовић (РТРС).

Д. Р.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана