Михајло Чепркало: Круна и печат на најбољу годину

Данијел Радујковић
Михајло Чепркало: Круна и печат на најбољу годину

За већину грађана Републике Српске 2016. година је протекла уобичајено, као и већина других, са свакодневним проблемима и понеким срећним тренуцима, али за пливача из Бањалуке Михајла Чепркала (17) она ће заувијек остати дубоко урезана у памћење као једна од најбољих икада.

Млади пливач "22. априла" је одличним резултатима на Свјетском првенству у Казању изборио двије Б олимпијске норме од којих га је она на 1.500 метара слободно одвела на највеће планетарно такмичење. Тамо је заузео 37. мјесто и, прије свега, испунио све дјечачке снове. Био је учесник и европских Олимпијских игара за младе у Тбилисију, а освојио је доста медаља на домаћим и такмичењима у региону. Година му је зачињена тиме што је проглашен за најбољег спортисту РС у традиционалном избору "Гласа Српске".

* ГЛАС: Ове сезоне десиле су Вам се невјероватне ствари, од Рија, па до признања на крају године. Вјерујем да ће Вам 2016. заувијек остати у лијепом сјећању.

ЧЕПРКАЛО: Памтићу 2016, не вјерујем да ћу икада заборавити то што сам проживио ове године, то искуство се ријетко када догоди у животу. Одлазак на Олимпијске игре све је запечатио. Свих 12 година тренирања само сањао одлазак на Игре, увијек сам био сумњичав, међутим, завршио сам годину на веома високом нивоу упркос свим стварима које су ме пратиле, од повреде рамена до свега осталог.

* ГЛАС: Колико Вам значи то што сте проглашени за најбољег спортисту РС, да ли је то круна на ову успјешну годину?

ЧЕПРКАЛО: Дефинитивно, шлаг на торту. Велика ми је част што сам у овој конкуренцији освојио награду. Добио сам је од шампиона какав је Александар Шапић, што ме је додатно учинило поносним.

* ГЛАС: Да ли сте упознати са податком да сте други најмлађи освајач првог мјеста у историји? Испред Вас је само Вања Мандић која је 1995. године имала 16 година.

ЧЕПРКАЛО: Ох, стварно? Нисам знао тај податак. Велико ми је задовољство, то је још веће признање за мене.

* ГЛАС: Како Вам је дјеловао завршни дан Избора спортисте?

ЧЕПРКАЛО: Све је било добро, почевши од пријема у "Гласу", па заједничког ручка, генералне пробе, до саме церемоније. Што се тиче спортиста, било је фино дружење, то нам је прилика да се окупимо послије напорне године.

* ГЛАС: Какве су биле реакције породице и пријатеља на освајање првог мјеста?

ЧЕПРКАЛО: Мало је рећи да су мајка и отац задовољни. Све нас је ухватила велика еуфорија. Осјећај је прелијеп, јер сам овим своје име заувијек уписао у историју спорта Српске. Што се тиче осталих, примио сам велики број порука од другова и колега из разреда, такође јављали су ми се познаници из других земаља.

* ГЛАС: Можете ли упоредити популарност на почетку и сада на крају године?

ЧЕПРКАЛО: Није ми драго да о томе причам, али много се промијенило. Не волим популарност, али деси се понекад да примим коју честитку, али то је попратна појава спорта и добрих резултата.

* ГЛАС: На Играма у Рију сте упознали своје идоле, неке од највећих спортиста. Ко је на Вас оставио највећи утисак?

ЧЕПРКАЛО: Најдраже ми је било видјети Новака Ђоковића којег сам мали милион пута гледао преко ТВ-а. Са њим сам успио размијенити неколико реченица. Питао ме је како је у Бањалуци, за разлику од осталих који су били мање-више пословни. Такође, велико задовољство је било пливати поред Мајкла Фелпса на тренингу и то ми је испунио снове.

* ГЛАС: Вјерујем да из Бразила носите пуно лијепих успомена. Чега се радо сјетите?

ЧЕПРКАЛО: Има пуно анегдота, дружио сам се са многим спортистима. Добио сам капицу од Андрије Прлаиновића, дао ми ју је лично након финала против Хрватске. Тада сам отишао у павиљон гдје су они славили, врата ми је отворио Филип Филиповић, а онда је Андрија испунио обећање које ми је дао. Такође, добио сам мајицу од Мирослава Радуљице и поклонио сам је другу.

* ГЛАС: Код нас је врло тешко успјети и извући се из просјека. Доскоро нисмо имали ни адекватан базен, ни друге услове. Шта је формула за успјех?

ЧЕПРКАЛО: Откако смо добили базен, добили смо све, јер је нама потребна вода и теретана. Поред тога, идемо на припреме на планине, што сами финансирамо. Немамо просторија за опорављање па импровизујемо са ледом. Оно што је предност је то што је Бањалука мала и све нам је на једном мјесту. Када одем на припреме, негдје треба пола сата или више да одете од једног од другог мјеста, па губимо доста времена на путовање, а код нас је све на пет минута. Уз тренера, породицу и другаре из клуба са којима постоји ривалство само у води, ту је и велики мотив уз који се све може. Без тога и воље се не може ништа колико год био талентован, то знам из искуства. Током припрема пливам пет сати дневно, плус што идем у теретану, тако да изгубим осам сати дневно.

* ГЛАС: Какви су ти планови за будућност?

ЧЕПРКАЛО: Имам још годину и по да завршим средњу школу, па имам жељу да студирам у иностранству. Имам неких опција, али о том потом. Не знам још, желим да одем у Русију, али видјећемо. Што се тиче пливања, здравље ми је најважније, прво морам санирати повреду рамена. Наставићу са пливањем, али школа ми је на првом мјесту.

"Бема"

* ГЛАС: На Избору десет најбољих спортиста РС захвалили сте појединцима на подршци. Колико је потребно још подршке од институција и фирми да бисте у будућности постали још бољи?

ЧЕПРКАЛО: С обзиром на то да ми је "Бема" пружила подршку од свих којима сам послао писмо, био је ред да захвалим. Било је то великодушно до њих. Потребно је неколико таквих да би се покрила путовања и поготово одлазак на припреме на којима сам провео скоро два мјесеца, без Олимпијских игара. Све укупно сам три мјесеца одсуствовао од куће, тако да то све треба покрити, трошкове пута, такмичења и одијела за пливање. То је пуно средстава, углавном се мора тражити, скупљати, али сналазим се некако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана