Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Momir Ašonja, šahovski savez invalida RS: Titule u 2015. kruna višegodišnjeg rada

I. D.
Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Momir Ašonja, šahovski savez invalida RS: Titule u 2015. kruna višegodišnjeg rada

Istočno Sarajevo - Član Šahovskog kluba invalida Hendikep i osnivač Šahovskog sindikata RS Momir Ašonja pamtiće 2015. kao najuspješniju godinu u svojoj sportskoj karijeri.

Juna ove godine u Prijedoru postao je prvak Republike Srpske u pojedinačnoj konkurenciji za slijepa i slabovidna lica, dok je na ekipnom takmičenju u Trebinju stigao do vicešampionske titule u Ligi i šampionske u Kupu Republike Srpske. Ujedno, aktuelni je šampion BiH u konkurenciji slijepih i slabovidih lica.

- Ova godina je kruna moga dugogodišnjeg rada u sportu, što potvrđuju dobri rezultati u Trebinju. Učestvovanje na 54. međuopštinskim igrama Srbije, koje su bile održane u Požegi, jedno je od važnijih iskustava. Činjenica da se nađete na igrama na kojima učestvuje više od 3.000 takmičara je nešto što se ne zaboravlja. Takmičenje koje okuplja takmičare sa tromeđe Srbije, Crne Gore i BiH veliko je iskustvo za sve nas - rekao je Ašonja.

Pored toga što se aktivno takmiči Ašonja je i šahovski aktivista dugi niz godina.

- Jedan sam od osnivača moga matičnog kluba Hendikep i Šahovskog saveza invalida RS. Aktivno učestvujem u organizaciji Božićnog i Vaskršnjeg šahovskog turnira, koji će se iduće godine održati po osmi put, a pored učešća u navedenim turnirima, aktivan sam i u organizaciji više memorijalnih turnira na ovom području - izjavio je Ašonja.

Evropsku scenu je gotovo nemoguće doživjeti zbog neriješenog statusa na nivou BiH.

- Jako je teško da se probijemo do nekog takmičenja na Evropskoj sceni, jer u BiH nema saveza na nivou države, tako da smo gotovo bez šansi da izađemo van granica - kazao je Ašonja.

Četiri godine najbolji

Nakon uspješne godine nema zastoja u radu, već se nastavlja tamo gdje se stalo i postavljaju se nove ambicije.

- U idućoj godini planiram da zadržim kontinuitet rezultata u svim takmičenjima - zaključio je Ašonja kojeg je grad Istočno Sarajevo tokom protekle četiri godine proglasio za najboljeg sportistu invalida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana