Дарко Савић владар спорта Српске FOTO

Никола Лучић
Дарко Савић владар спорта Српске FOTO

БАЊАЛУКА - Кајакаш Дарко Савић најбољи је спортиста Републике Српске у 2018. години. Ову одлуку једногласно је донио стручни жири 64. Избора десет најбољих спортиста, који традиционално организује "Глас Српске", а Савић је уједно добио и највише гласова публике.

Иако је недавно напунио 27 година, Савић је већ ветеран на листи десет најбољих спортиста пошто је претходно заузимао седмо, треће, осмо, пето, треће и четврто мјесто. Сада се коначно попео на трон захваљујући одличним резултатима у години на измаку.

- Изузетно ми је драго што сам се коначно попео на прво мјесто. Бити најбољи спортиста Републике Српске је велико достигнуће и велика ствар. Био сам проглашаван за најбољег спортисту Бањалуке, али је ово највеће признање за мој дугогодишњи рад. Већ сам почео припреме за сљедећу сезону, очекује ме прва квалификациона трка за Токио и сва пажња усмјерена је ка томе - рекао је Савић.

Ове године је остварио врхунске резултате међу којима се истиче 12. мјесто на Медитеранским играма у Тарагони, побједник ECA купа за сениоре, треће мјесто на Топ тен рејсу у Кини, прво мјесто у спусту на ICF трци у Словенији, првак БиХ у слалому, 12. мјесто у тимској трци спуста на ICF Свјетском првенству...

- Изузетно сам задовољан годином иза себе, током које је било сјајних трка на мирним, али и дивљим водама. Срећан сам што сам поново првак Еврокупа и што сам први кајакаш из БиХ који је наступио на Медитеранским играма - изјавио је Савић.

Награду у руке новом владару спорта Српске предао је прослављени одбојкаш Иван Миљковић, који је био на челу жирија Избора десет најбољих спортиста РС.

- Велика ми је част што сам добио прилику да будем на челу ове престижне манифестације, дуге и светле историје. Верујем да смо направили прави избор и да нисмо погрешили у доношењу одлука. Одлично сам се осећао у Бањалуци, било ми је заиста лепо и надам се да ћемо се дружити и наредних година - рекао је Миљковић.

Друго мјесто иза Савића заузео је један од најталентованијих кошаркаша на овим просторима, Далибор Илић, који због утакмице Игокее није могао да буде на додјели награда. Џудиста Василије Вујичић, још један талентовани момак који се већ доказао и у сениорима освајањем злата на Балканском првенству, заузео је треће мјесто, док је четврто припало пливачу Николи Бјелајцу. Пета је била теквондоисткиња Милица Карановић, а баш ту позицију заузела је и на сениорском првенству Европе до 21 године у Варшави.

Шесто мјесто заузела је атлетичарка Младена Петрушић, која је потврдила доминацију на Балкану када се ради о седмобоју, а седма је Милица Ивковић. Одбојкашица Бимал Јединства једна је од најзаслужнијих за доминацију "принцеза" на домаћој сцени и све боље резултате у европским оквирима. Талентована стонотенисерка Перућице из Фоче Снежана Марковић заузела је осмо мјесто, док су првих десет затворила двојица Бабића. Кик-боксер Милан потукао је конкуренте у рингу, док је Драган лакоћом кротио брзаке на домаћим и европским ријекама, те освојио укупно прво мјесто овогодишњег Еврокупа у рафтингу.

Осим десет најбољих, додијељена су признања, плакете и награде у још десет категорија. Титула најбољег спортисте из Републике Српске, награде која је установљена прошле године, отишла је у руке најбољој одбојкашици свијета Тијани Бошковић. Феноменална Билећанка одвела је селекцију Србије на кров свијета, а иако су све дјевојке Зорана Терзића биле одличне, Тијана је ипак била најбоља и однијела награду испред саиграчице Бранкице Михајловић. Будући да је сезона у турском шампионату у пуном јеку, звијезда Езачибашија није могла да се појави на додјели признања па је предсједник Предсједништва БиХ Милорад Додик уручиио статуу њеном брату Вуку.

Најбољи тренер Српске у 2018. је стратег одбојкаша Младости Бранко Мишић, док су титулу амбасадора спорта понијели одбојкашки судија Синиша Овука и тениски судија Срђан Свјетлановић. Већ према устаљеној пракси једна плакета за допринос и развој специјалних и паралелних веза РС и Србије отишла је у руке предсједнику жирија Ивану Миљковићу. Другу је добио дугогодишњи пријатељ Српске и "Гласа Српске" Владимир Батез, док су трећу заслужили бициклистички савези Србије и РС због дугогодишње успјешне организације трке "Београд - Бањалука".

Милан Реновица је готово пет деценија синоним са Фудбалски клуб Гласинац из Сокоца, док је Момир Ашоња, прије свега као организатор шаховских турнира, урадио много на социјализацији слијепих и слабовидих лица, па су добили плакете за дугогодишњи допринос развоју спорта. Награда за најбољег спортисту у конкуренцији лица с инвалидитетом отишла је Велезару Шурбату, члану Стрељачког клуба РВИ Орао из Бијељине. Повеља за изузетан подухват године отишла  је у руке Срђану Јаковљевићу и Миладину Драгојевићу. Када је чуо жељу слијепог Драгојевића, да истрчи полумаратон, Јаковљевић му је стиснуо руку и обећао да ће заједно успјети. Послије неколико тренинга било је јасно да су на правом путу, а све су успјели да крунишу на четвртом Бањалучком полумаратону, претрчавши 21,1 километар заједно. Плакета "Гласа" постхумно је додијељена породици једног од највећих боксера с ових простора, Маријана Бенеша, који је изгубио животну битку 4. септембра ове године. Плакета за спортски догађај године припала је Кошаркашком клубу Игокеа, који је био одличан домаћин Суперкупа АБА лиге, док је плакету за јубилеј добио Женски кошаркашки клуб Млади Крајишник, који је ове године прославио 55. рођендан.

 

Божићу "Лимун Папић"

Новинар Радија Републике Српске Бојан Божић добио је признање за најбољег спортског новинара у овој години, те је добио награду "Златно перо Лимун Папић".

- Велика је част, али и обавеза, добити награду која носи име по доајену спортског новинарства. Хвала "Гласу Српске" на овом дивном изненађењу - рекао је Божић.

1. ДАРКО САВИЋ (кајак)

Коначно је наш најбољи кајакаш дочекао да постане најбољи спортиста РС јер је ово седми пут да се нашао међу десет. И ове године остварио је врхунске резултате, међу којима се истиче 12. мјесто на Медитеранским играма у Тарагони, одбрана титуле у ECA купу, прво мјесто у спусту на ICF трци у Словенији, 12. мјесто у тимској трци спуста на ICF Свјетском првенству. Прекјуче се вратио из Кине, гдје је други пут учествовао на тркама као један од десет најбољих кајакаша свијета.

2. ДАЛИБОР ИЛИЋ (кошарка)

Година иза њега препуна је успјеха у јуниорској, али и сениорској конкуренцији. Са Студент Игокеом је освојио Куп Републике Српске и био проглашен за најкориснијег играча Прве лиге. Значајне минуте у првом тиму добио је током Лиге БиХ, као и актуелној сезони АБА лиге, а за сада их користи на најбољи начин. Највећи успјех остварио је са јуниорском репрезентацијом Србије, са којом је као капитен подигао шампионски пехар на Европском првенству одржаном у Летонији.

3. ВАСИЛИЈЕ ВУЈИЧИЋ (џудо)

Иако је по годинама још јуниор, горостас из Зворника већ руши много старије и искусније такмичаре. Његов највећи успјех до сада је златна медаља у сениорској конкуренцији на првенству Балкана у Македонији. Како каже, драге су му медаље и у јуниорској конкуренцији, али је много задовољнији када као побједник изађе у дуелима са сениорима. Велика жеља му је одлазак на Олимпијске игре, а уколико не успије да избори норму за Токио, вјерује да ће путовати у Париз 2024.

4. НИКОЛА БЈЕЛАЈАЦ (пливање)

Финале Медитеранских игара и добар наступ на Свјетском првенству у малим базенима најважнија су достигнућа Бањалучанина који студира на Универзитету Пардју. У Тарагони је поставио нови рекорд БиХ на 50 метара слободно и испунио норму за Свјетско првенство 2019. године у Јужној Кореји. Практично од тог тренутка почео је припреме за планетарни шампионат у великим базенима, а да има добро пролазно вријеме показао је прије неколико дана у кинеском Хангжоуу.

5. МИЛИЦА КАРАНОВИЋ (теквондо)

Младу Дервенћанку секунде су дијелиле од медаље на Европском првенству за сениоре до 21 године. Имала је све у својим рукама у четвртфиналној борби, али јој је у самом финишу понестало снаге. Ипак, Карановићева може да буде презадовољна учинком у Варшави јер је била убједљиво најмлађа од 39 такмичарки у својој категорији, па ће јој стечено искуство бити од велике користи идуће сезоне на првенству у Шведској.

6. МЛАДЕНА ПЕТРУШИЋ (атлетика)

Номинације из године у годину заслужује одличним резултатима, а ове је постала шампион Балкана у седмобоју, што јој је друго злато у низу на овом такмичењу. Занимљиво, за тријумф у Бугарској није јој био потребан лични, а уједно и рекорд РС и БиХ, који је поставила неколико дана раније на првенству Србије и он сада износи 5.214 бодова. Актуелна је шампионка Српске и БиХ у скоку увис, скоку удаљ и дисциплини 100 метара са препонама.

7. МИЛИЦА ИВКОВИЋ (одбојка)

Бимал Јединство је годинама синоним за женску одбојку у РС и БиХ, а Милица Ивковић проше сезоне била је његов најистакнутији члан. Брчанке су потврдиле доминацију на домаћим паркетима, а окушале су се и у квалификацијама за Лигу шампиона. Ове сезоне још су у игри на европској сцени с обзиром на то да их у осмини финала ЦЕВ купа чека француски Сен Рафаел. Либеро "принцеза" била је кључни играч, што потврђује и чињеница да је проглашена за најбољу одбојкашицу Српске у 2018. години.

8. СНЕЖАНА МАРКОВИЋ (стони тенис)

Освојила је двије бронзане медаље на Балканском првенству за сениоре до 21 године у турском Едирнеу. Годину ће памтити и по наступима на Свјетском сениорском првенству до 21 године у Шведској, Медитеранским играма у Тарагони и Европском првенству за младе у Румунији. Њене витрине красе и златне медаље са првенства РС појединачно и у паровима, те злато у паровима и мјешовитим паровима на првенству БиХ, на којем је освојила и треће мјесто појединачно.

9. МИЛАН БАБИЋ (кик-бокс)

Члан Кик-бокс клуба Тигар постао је осми пут шампион БиХ, а поред многих златних медаља на турнирима, највредније достигнуће остварио је на првенству Балкана, гдје је био најбољи, те на Европа купу, гдје је освојио сребрну медаљу. Његови успјеси засигурно су много већи ако се зна да ради на површинском копу у Гацку 12 часова дневно, а одмах по доласку кући ставља торбу на рамена и креће пут сале за вјежбање. Како сам каже, ништа није немогуће уколико имате велику вољу.

10. ДРАГАН БАБИЋ (рафтинг)

Драган Бабић је члан Нектар Дајак рафтинг клуба, а у години на измаку освојио је готово све што се освојити могло. На домаћим водама одавно је неприкосновен, што је сам потврдио, а тријумф у генералном пласману Свјетског купа те бронза на Европском првенству круна су његове сезоне.

Будући да је Бањалука домаћин Европског првенства идуће године, нада се да би додатно могао да поправи пласман и попне се на сам врх Старог континента.

Фото: Јелена Ђурђевић, Велибор Трипић

 

Листа најбољих

Босанска Крајина

1955. Мирко Петричевић, гимнастичар

1956. Перо Поповић, мотоциклиста

1957. Мирослав Никић, гимнастичар

1958. Јеролим Караџа, рукометаш

1959. Јеролим Караџа, рукометаш

1960. Јеролим Караџа, рукометаш

1961. Јеролим Караџа, рукометаш

1962. Енвер Букић, шахиста

1963. Златко Есаповић, атлетичар

1964. Танасије Куваља, бициклиста

1965. Исхак Салама, кајакаш

1966. Виктор Купљеник, падобранац

1967. Енвер Букић, шахиста

1968. Јеролим Караџа, рукометаш

1969. Милорад Каралић, рукометаш

1970. Абас Арсланагић, рукометаш

1971. Златан Ибрахимбеговић, кајакаш

1972. Небојша Поповић, рукометаш

1973. Маријан Бенеш, боксер

1974. Милан Вукић, шахиста

1975. Здравко Рађеновић, рукометаш

1976. Абид Ковачевић, фудбалер

1977. Здравко Рађеновић, рукометаш

1978. Драгомир Вујковић, боксер

1979. Билко Качар, атлетичар

1980. Мерсада Бећирспахић, кошаркашица

1981. Јовица Елезовић, рукометаш

1982. Ермин Велић, рукометаш

1983. Антон Јосиповић, боксер

1984. Антон Јосиповић, боксер

1985. Златан Арнаутовић, рукометаш

1986. Златко Сарачевић, рукометаш

1987. Изток Пуц, рукометаш

1988. Слађана Голић, кошаркашица

1989. Кемал Арнаутовић, кајакаш

1990. Драшко Божић, спортски пилот

1991. Горан Ступар, рукометаш

Република Српска

1992. Мирољуб Кременовић, каратиста

1993. Санда Вуковић, кошаркашица

1994. Драгиша Вулетић, каратиста

1995. Вања Мандић, самбисткиња

1996. Милош Плећаш, кик-боксер

1997. Синиша Гатарић, каратиста

1998. Зоран Кукић, кошаркаш

1999. Слађана Голић, кошаркашица

2000. Далибор Благојевић, каратиста

2001. Борис Јеличић, каратиста

2002. Драженко Нинић, кик-боксер

2003. Драженко Нинић, кик-боксер

2004. Ђорђе Паштар, куглаш

2005. Горан Пашић, кануиста

2006. Лусија Кимани, атлетичарка

2007. Дијана Васић, одбојкашица

2008. Митар Мрдић, џудиста

2009. Немања Билбија, фудбалер

2010. Драгица Драпић, каратисткиња

2011. Младен Плоскић, каратиста

2012. Ивана Нинковић, пливачица

2013. Филип Адамовић, кошаркаш

2014. Немања Гордић, кошаркаш

2015. Наташа Видовић, каратисткиња

2016. Михајло Чепркало, пливач

2017. Ана Гајић, одбојкашица

2018. Дарко Савић, кајакаш

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана