Зика вирус кроти 450.000 кондома

Агенције
Зика вирус кроти 450.000 кондома

Рио де Жанеиро - Организатори овогодишњих Олимпијских игара у Рио де Жанеиру подијелиће чак 450.000 кондома, што је три пута више него што је спортистима подијељено прије четири године у Лондону.

Домаћини ће тако сваком спортисти, а биће их око 10.000, подијелити по 45 кондома. Организатори су готово сигурно повећали број кондома због страха од зика вируса који се, осим убодом комараца, преноси и полним односом. Посебну пажњу зика вирус изазива због сумње да узрокује компликације у трудноћи, јер је у Бразилу забиљежено око 4.000 случајева микроцефалије код новорођенчади чије су мајке биле заражене. Иако је портпарол Игара Лукас Дантас вјешто избјегао одговор зашто организатори дијеле толики број кондома, јасно је да се плаше ширења зика вируса.

- Зашто толико кондома? Зато што их никада није доста. Бразил је једна од водећих земаља у свијету када је у питању превенција АИДС-а. Подстичемо сигуран секс и спортисти морају бити прави примјер за општу популацију. Они могу играти важну улогу у борби против AIDS-а - рекао је портпарол Игара Лукас Дантас.

Кондоми ће бити дистрибуисани у Олимпијском селу, које се отвара 24. јуна, 13 дана прије почетка Олимпијских игара. Дијељење бесплатних кондома почело је на Олимпијским играма у Барселони 1992. године када је "плануло" 20.000 кондома. Четири године касније у Атланти је подијељено око 50.000 кондома, у Сиднеју око 20.000, а у Атини 2004. године око 130.000. За Пекинг не постоје службени подаци, али се нагађа да их је подијељено 100.000, а прије четири године у Лондону 150.000 кондома.

Симптоми

Зика вирус је тропска болест, а појавио се давне 1947. године у Уганди. Од тада је углавном харао по Африци, југоисточној Азији и на пацифичким острвима, али се прошле године проширио и на територију Јужне Америке. Инфекција вирусом зика изазива само блаже симптоме попут болова у зглобовима, високе температуре, главобоље и осипа. За ту болест нема лијека као ни вакцина, већ се само ублажавају симптоми. Ипак, ако се њим заразе труднице посљедице на фетус би могле бити много веће. Дјеца се рађају са микроцефалијом, поремећајем због којег имају абнормално малу главу у којој се мозак не може нормално развијати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана