Застрашујући снимак мијења перспективу: Колико је дубок океан? VIDEO

Агенције
Застрашујући снимак мијења перспективу: Колико је дубок океан? VIDEO

Фасцинантна анимација Тек инсајдера мијења нашу перцепцију о пространству и дубини свјетског океана.

Када би се највиша тачка свијета нашла под водом, раздаљина између ње и глобалне површине океана и даље би била већа од километар и по.

У океанима, који садрже довољно воде да се напуни када дужине 1.102 километра, налази се 99 одсто живог свијета на Земљи.

На дубину од 100 метара зарањају китови, подморнице се спуштају на дубину од око 200 метара, а најнижа тачка до које се човјек спустио роњењем на дах износи 250 метара. На тој дубини, притисак је 26 пута већи него на површини, што значи да је у стању да смрви плућа људи који нису у кондицији.

Максимална дубина до које се китови спуштају ловећи лигње износи 500 метара, док граница од 730 метара износи највећу дубину до које се спуштају модерне нуклеарне подморнице. Уколико би заронила дубље од тога, подморница би имплодирала.

Тачка од 830 метара представља дубину коју би досегао врх тренутно највише зграде на свету – Бурж Калифа, уколико би смо је потопили.

Мало ниже, око 1.000 метара испод нивоа мора, налазимо се толико дубоко да сунчеви зраци до нас више не могу да допру. Ова зона назива се још и ‘поноћна зона’. Многе животиње које насељавају ову област немају чуло вида, попут рачића без очију који живе на дубини од 2.285 метара, близу подводних вулкана. Температура воде овде је пар степени изнад нуле, али токови око хидротермалних вентила достижу температуру до 425 степени Целзијусових.

Најнижа тачка на којој је примјећено присуство сисара - Кивјеовог кљунастог кита - износи 2.991 метара, али чак ни он не би успио да се спусти со дубине на којој почива Титаник, што је 3.810 метара. На тој дубини, притисак је 378 пута већи него на глобалној површини океана. Ипак, живи свијет је могуће пронаћи чак и ту, попут сабљозубих риба, слепуља и Дамбо хоботнице.

Дубина од 11.093 метара позната је као Хадова зона, и у њој се налазе најдубљи подводни процијепи на свијету, попут Маријанске бразде. Ако бисте у њу потопили Монт Еверест, досегли бисте тачку од 8.848 метара, што и даље не може да се пореди са двије најдубље тачке до којих је човјек икада допрео.

Године 2012, режисер Џејмс Камерон спустио се у оквиру мисије "Deep Sea Challenger " на дубину од 10.898 метара. Али, том приликом није оборен рекорд који су поставили океанограф Жак Пикар и амерички маринац Дон Волш. Они су 1960. успјели да зароне до дубине од 10.910 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана