Зашто жене пристају да буду љубавнице?

Новости
Зашто жене пристају да буду љубавнице?

Веза са ожењеним мушкарцима крије многе замке. На ову улогу пристају и интелектуалке и оне којима мозак није јача страна. Статистика је сурова – само три одсто мушкараца оставља супругу због друге жене.

Шта имају заједничко Мадам Помпадур, Камила Паркер Боулс, Мерилин Монро, Моника Левински? Све су у неком тренутку свог живота биле љубавнице. Прве двије “пале” су на принчеве, друге двије на политичаре. Али, ни обични мушкарци без племићког поријекла и функције не могу да се пожале на овом плану. Јер, љубавницу није тако тешко наћи. Ова “институција” опстаје откако је свијета и вијека, на свим меридијанима, од истока до запада, па није ни чудо да је Елизабет Абот имала подоста материјала за обимну књигу “Историја љубавница”.

Анализирајући случајеве на десетине најпознатијих, а често и озлоглашених љубавница, Аботова је установила да правила, кад је ријеч о уласку у везу са ожењеним мушкарцем, нема. Пристајале су на ову улогу интелектуалке попут Хане Арент, али и луткице којима мозак није најјачи адут, славне жене које су могле да имају сваког мушкарца ког пожеле, али и обичне даме које свакодневно виђамо на послу, улици, у комшилуку. Једне у “забрањену” везу улазе из жеље за забавом не размишљајући да би могле да се заиграју, друге намерно бирају заузете партнере, било да их покреће жеља за доказивањем, страх од везивања или подсвесно увјерење да боље ни не заслужују. Све почиње, у већини случајева, на исти начин, као необавезан и узбудљив секс, али велика је вјероватноћа да ће се временом развити осјећања. А кад су емоције укључене, онда се све промени. Можда нећете баш доживјети филмски сценарио и полудјети као љубоморна Глен Клоуз у “Фаталној привлачности” која је почела да прогања човјека с којим је имала аферу, али не гину вам бесане ноћи, сузе, преиспитивање. Тако барем тврде многе жене које су своја искуства поделиле у виртуелном свијету, под псеудонимима, јер љубавница, поготово на нашим просторима, и даље носи жиг неморалне особе која руши нечију брачну срећу.

- Ако се упустите у везу са ожењеним мушкарцем, треба да знате слиједеће. Често ћете се осјећати грозно. Мораћете да скривате сузе јер нико не жели уцвиљену љубавницу, већ стрпљиву, забавну и секси. Не гајите илузије да ће се он развести. Немате право да се љутите кад вам каже да хоће да покуша да изглади однос са својом женом - пише једна од бивших љубавница.

Упозорења се нижу: заборавите на празнике и одморе, јер он је тада са својом „првом” женом; припремите се да слушате бајке да је са њом само због дјеце, али да не спавају у истом кревету; будите спремне на тајни живот, јефтине мотеле и брзе сусрете у аутомобилу. Што однос дуже траје, опасност по ваше психофизичко стање је већа. Губитак самопоуздања, тјескоба и страх да ће их партнер замијенити атрактивнијим примјерком (јер од љубавнице се очекује да буде вјечно млада и лијепа), лоши односи с пријатељима и породицом, само су неке од могућих посљедица. Нису искључени ни случајеви депресије.

Многе жене оправдавају свог ожењеног партнера коментаром „он је другачији”. Већина ових прича заправо је клише који се завршава на исти начин. Мали број ће доживјети судбину Камиле Паркер Боулс која се након вишедеценијског статуса љубавнице удала за свог (правог) принца. Статистика је сурова – само три одсто мушкараца оставља супругу због љубавнице. У чекању често прођу најбоље године, па тако жена пропушта прилику да нађе другог, слободног партнера. Неријетко откуца и биолошки сат, па „чекалице” остају и без потомства.

Не надају се, ипак, све љубавнице да ће замјенити званичну жену. Еманципација је и овде умијешала прсте, па је све више дама које узимају шта хоће, кад хоће, без гриже савијести. Према истраживању магазина „Интимна медицина”, модерна љубавница има тридесетак година, живи у метрополи, образована је, каријеристкиња, воли шопинг и дружење с пријатељицама. Она не жели поред себе слободног мушкарца јер је он сувише захтјеван, па улази у везу са ожењеним. Прстен не жели, а кад јој љубавник досади, замјени га другим примјерком. Као што купује ципеле. У ком правцу ће се ова појава развијати, како ће изгледати љубавница за 50 година, нико се не усуђује да прогнозира. Једно је, ипак, сигурно - док год је невјерних мужева, биће и љубавница.

Вечна тема уметности

Љубавнице су вечна тема књижевности – од Џејн Ејр која није пристала да жртвује своју част забрањеном везом са ожењеним господином Рочестером, до млађане Лолите која је ушла у везу са очухом. Пратимо их и на малом и великом екрану, било да плачемо због њих као у драми „Матадорова љубавница”, гледамо их испод ока у „Клубу првих жена” или саосјећамо, као са јунакињама хит серији „Љубавнице”.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана