Зашто китимо јелку и која је њена симболика?

Агенције
Зашто китимо јелку и која је њена симболика?

Није битно које су врсте ваши украси ни којег квалитета је јелка, све док је китите с осмијехом на лицу поред вољених особа.

Не можемо замислити децембар, Нову годину, ни Божић без шарене и окићене јелке. У Босни и Херцеговини, чак и у традицијама које не прослављају рођење Исуста Христа, украшена јелка представља новогодишњи симбол и означава нови почетак. Јесте ли се икада запитали зашто китимо јелку и која је њена симболика?

Према различитим изворима информација, у историји се “ова појава” веже за старе римске паганске обичаје. Римљани су сматрали да у јелкама живе духови шума, а током новогодишње ноћи они су их даривали да би били у њиховој милости. Они су касније младе јелке сјекли и доносили кући. Временом је јелка постала симбол празника и дочека Нове године. Јелке и остало зимзелено дрвеће заправо представља подсјетник да након зиме ипак долази прољеће.

Идући даље кроз историју, из раздобља хришћанства постоји легенда која говори да су испред пећине, у којој је рођен Исус, била три зимзелена дрвета. Прво је било кедрово, друго бор, а треће јела. Непосредно, по његовом рођењу, према легенди, сва три дрвета су се затресла и поздравила његов долазак на свијет. Кедар је новорођенчету подарио миришљаве иглице, а бор шишарке. Једино јела није имала плод, те је заплакала. Анђео се смиловао и поклонио јој звијезду с неба коју је она спустила пред Исуса. Из ове легенде долази и вјеровање да се на врх окићене јелке поставља звијезда. 

У 11. вијеку у Њемачкој се за Божић китила јелка црвеним јабукама. У западној Њемачкој јелка се украшавала и колачићима разних облика и свијећама, као симболом вјечне свјетлости.

Ритуал кићења се временом проширио цијелом Европом. У Енглеској прву јелку је, према доступним подацима, окитио принц Алберт 1841. године. Прва јелка у Енглеској је била украшена поклончићима, машнама, цвијећем и бомбонама. Овај обичај је веома брзо прешао са високе класе и на обичан народ.

На зелене гране јелке стављале су се јабуке, колачи, ораси, хурме, машне, сухе шљиве. Но, према једној другој легенди, њемачки дувач стакла био је врло тужан, јер није имао новац за јестиве украсе за своју дјецу. Одлучио је направити стаклене кугле. Његови орнаменти су изазвали велико одушевљене и он се брзо обогатио. 

У 17. вијеку у Америку обичај кићења јелке је дошао захваљујући Нијемцима који су населили те просторе, а у 19. и 20. вијеку мисионари су овај обичај донијели у Азију.

Није битно, украшавате ли јелку скупоцјеним стакленим куглицама или оним јефтинијим пластичним, она представља симбол благостања, среће, радости и наде.

Чак се они мало старији сјећају и прављења папирнатих украса у школи и топлом дому, уз мирисе новогодишњих колача и какао.

Једно је сигурно, да кићењем јелке правите лијепу породичну забаву и стварате традиционалне ритуале који ће вас пратити цијели живот.

Није битно које су врсте ваши украси, ни којег квалитета је ваша јелка, све док је китите с осмијехом на лицу поред вољених особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана