Занимљиве прославе Нове године: Купање у леденој води, ломљење тањира и туча жена дио забаве

Глас Српске
Занимљиве прославе Нове године: Купање у леденој води, ломљење тањира и туча жена дио забаве

Прославу Нове године организују у многим дијеловима свијета и за многе представља одличан начин да заврше протеклу годину. Ипак многе регије и државе имају специфичне обичаје којима означавају крај године

Јапан - служба у храму са оглашавањем звона

У Јапану се током новогодишње прославе звона оглашавају 108 пута, што је у складу са будистичким вјеровањем да то доноси чистоћу душе и тијела. Једна од новогодишњих традиција која се практикује у шинто храмовима је купање у леденој води и организовање вјерских служби. Такође се сматра да сљедећу годину треба дочекати са осмијехом на лицу, јер према јапанском вјеровању то доноси срећу.

Данска - лупање тањира

Већина нас шаље својим пријатељима честитке за Нову годину, али у Данској популарност се мјери бројем разбијених тањира на вашим вратима, током новогодишњег дана. Ватрени Данци чувају поломљену или оштећену керамику читаву годину, да би је, као знак лојалности и поштовања, бацили на врата пријатеља. Ту је и обичај да када сат откуца поноћ готово сваки Данац тражи столицу са које "скаче у нову годину".

Сјеверна Каролина - спуштање свијетлећег краставца

Инспирисани временским лоптама које су користили поморски навигатори у 19. вијеку, да би провјерили тачност својих хронометара, кристалну куглу спуштају низ јарбол сваке године на њујоршком Тајм скверу током новогодишње вечери. Ова традиција је попримила различите облике широм САД, тако у граду Маунт Олив, у Сјеверној Каролини, спуштају велики свијетлећи краставац и на тај начин славе индустрију краставаца, од које овај град живи.

Аустрија - елегантна прослава у Бечу

Прослава у Бечу је углавном елегантна. У већини дворана главног града Аустрије буду организовани балови и валцери. Такође буду постављене тржнице са разном храном и организоване уличне забаве, док Филхармонијски оркестар Беча организује велики концерт гдје музичари изводе дјела Јохана Штрауса и његових савременика. Они који се желе осјећати краљевски могу учествовати на Новогодишњем балу организованом у краљевској палати Хофбург, која је вијековима била сједиште династије Хабзбург.

Тајланд - најлуђа забава на планети

Неке од најлуђих новогодишњих забава организују у Ко Панагану, у Тајланду, у којима учествује више десетина хиљада људи. Забаве на тајландским плажама буду организоване током читаве године, а највећа на Санрајз бичу, која почиње у вечерњим, а завршава 1. јануара у послијеподневним часовима. Велики разгласи и бројни барови у којима служе коктеле и лагана јела само појачавају ионако изузетну атмосферу забаве.

Флорида - цинична парада у Коконат Гроуву

У Коконат Грову организују Кинг Манго параду која означава крај године у овом граду на Флориди. Главна сврха параде је да сатиризује све и свакога, а нарочито догађаје који су се десили у протеклој години. Она није за осјетљиве људе и "непоштовање" је главни став учесника параде. Тако су једне године људи исмијавали дужничку кризу у коју је упала градска управа Мајамија, док су се друге шалили са неправилностима приликом гласања на Флориди.

Јужна Америка

У Јужној Америци постоје разни обичаји почевши од туче жена на фестивалу у Перуу па до пролијевања воде кроз прозоре у Порторику, да би били одагнани зли духови. У Боливији умећу новчиће у слаткише и колаче и ко год да их нађе то му доноси срећу у новој години, а у Колумбији вуку кофере на дан прославе с надом да ће идућу годину провести у путовању. У Чилеу постоји обичај да породице проводе ноћ у друштву својих преминулих чланова, тако што спавају на гробљу.

Европа

И у Европи постоје интересантни обичаји за Нову годину. Тако у Ирској бацају хљеб на зид да би се ријешили злих духова, а у Румунији причају са својим животињама и љубимцима. У Бјелорусији дјевојке које се нису удале организују дружења на којима, између осталог, испред сваке од њих стављају мало кукуруза и онда гледају коју гомилу ће пуштени пијетао одабрати. Сљедећа у реду за удају је дјевојка чији кукуруз пијетао одабере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана