Zahvaljujući nizu promašaja, postao je jedan od najbogatihih

Agencije
Zahvaljujući nizu promašaja, postao je jedan od najbogatihih

Vlasnika kompanija Tesla i SpaceX mnogi danas poznaju kao Ajron Mena stvarnog svijeta.

Čini se kako realizuje šta god da zamisli, što je nevjerovatno. Pa...to i jeste slučaj. Ilon Mask svoju nevjerovatnu karijeru izgradio je od nule i uz značajan niz poslovnih i ličnih nesreća. Mask je zapravo pravi poslovni umjetnik, koji je itekako učio na svojim greškama


Ko ne rizikuje - ne profitira

Ova stara uzrečica možda jest izlizana, ali u slučaju Ilona Maska, itekako stoji. Ovaj južnoafrički genijalac danas vrijedi preko 21 milijarde dolara, međutim, lista njegovih promašaja velika je barem kao i lista uspjeha.

Kada se njegova karijera stavi na papir, može se videti mnogo više od čovjeka koji je zapravo uneo revoluciju u čemu god da se okušao. Bilo da je riječ o eCommerceu (suosnivač je PayPala), automoto industriji (Tesla), istraživanju svemira (SpaceX) ili održivom razvoju (SolarCity), čini se kako njemu nema kraja.

Stvari su, naravno, mnogo složenije.

Promašajima do zvezda

Mask je istinski umjetnik promašaja. Kroz život je prošao mnogo toga, čak i ne računa li se teško djetinjstvo kad su ga maltretirali vršnjaci. U odrasloj dobi, praktički je isteran s vrhovne pozicije prve kompanije koju je osnovao. Prvi PayPalov proizvod koji je osmislio proglašen je jednom od 10 najgorih poslovnih ideja ikad. Bio je prisiljen da napusti PayPal.

Kada je osnovao SpaceX, gotovo je potpuno bankrotirao nakon nekoliko prvih katastrofa pri lansiranju raketa. Gotovo je bankrotirao i Tesla motors prije nego je kompanija počela uspješno da posluje. Izgubio je nekoliko Fejsbukovih i NASA-inih satelita.

Legendarni promašaj sa Natsccape-om

Prije nego što je postao svjetski poznat, Mask je tražio neku priliku za zaposlenjem. Prema priči Džima Hamerlija, potpredsjednika kompanije Netscape Communications od 1995. do 2001. godine, Ilon Mask se prijavio na jedno od brojnih novootvorenih mesta Netscape-a. Firma je tada zapošljavala 50-tak inženjera mesečno. Međutim, Maskova biografija ostala je zaboravljena - ili ga je neko izignorisao, ili se papir jednostavno izgubio.

Kada nije dobio odgovor na prijavu za posao, odlučio je ode u Netscape. Neko vrijeme je sjedeo, a onda napustio prostorije Netscapea zauvijek.

Nedovoljno dobar i za vlastitu firmu

Biografija i kvalifikacije Maska u mlađim danima bili su bogati. Na Univerzitet u Pensilvaniji studirao je fiziku, a imao je i poslovno obrazovanje s Vortona. Nakon promašaja s Netscapeom, osnovao je sopstvenu firmu Zip2, softversku kompaniju koja je bila svojevrstan ekvivalent žutim stranicama 1990-tih.

Stvari je počeo prodajom 'od vrata do vrata' u Silikonskoj dolini, a nakon što je našao investitore, Zip2 je iz servisa postao proizvod. Tu su nastupile nove nevolje - odbor firme Maska nije vidio kao materijal za glavnu poziciju. Dobra strana priče je zapravo to da je prodajom kompanije Xompaqu Musk zaradio 22 miliona dolara.

Najgora poslovna ideja ikad?

Ovaj servis za online plaćanje 1999. godine dospeo je na listu 10 najgorih poslovnih ideja ikad. Nisu svi cenili Maskovu viziju budućnosti - koja se pokazala tačnom. Nakon prodaje firme Zip2, Musk je polovinu profita odlučio da uloži u nove poslovne poduhvate, od kojih je jedan bio i osnivanje PayPala.

Kako su stvari ipak dobijale na popularnosti, firma je postala toksični bazen, prepun tehničkih poteškoća i nesuglasica među zaposlenima. Stvari su eskalirale do te mjere da je odbor kompanije i u ovom slučaju odlučio da ukloni Ilona Maska sa vodeće pozicije. Informaciju o otpuštanju dobio je za vreme leta u Australiju, a glavni uzrok nesuglasja bio je to što je Mask preferirao Mikrosoftovu platformu (Windows) za PayPal, a ne Unix.

Nakon prodaje PayPala 2002. godine, Mask si je u džep stavio 165 miliona dolara. Čak i kada je pravio promašaje, činilo se kako Mask ima ruke od zlata.

"Odmor će vas ubiti"

Ovaj citat se možda čini kakvom nadobudnom stvari koju znaju reći poslovni ljudi. Musk ju je mislio u doslovnom smislu. Na jednom odmoru, nakon puta iz Brazila u matičnu Južnu Afriku, zarazio se cerebralnom malarijom, koja je mogla da izazove teška oštećenja mozga i smrt.

Jedva je izvukao živu glavu i izjavio kako mu je to bila 'lekcija za uzimanje odmora - odmor će vas ubiti'.

Najgora godina života

Vlastitim priznanjem, 2008. godina bila je najgora u životu Ilona Maska. Kompanije koje je osnovao, Tesla i SpaceX, bile su na pragu bankrota - zajedno s njim. Problemi s obe firme zapravo su trajali godinama, ipak, situacija se u jednom trenutku činila bezizlaznom.

Prvi Tesla električni automobil bio je preskup za proizvodnju, a nije bilo ni dovoljno porudžbina da firma izvuče ikakav profit. Na svakom koraku Tesla je pržila novac, kog je bilo sve manje. Istovremeno je ugovor firme SpaceX s NASA-om bio u velikim problemima jer su rakete sa satelitima - eksplodirale.

Nije sve zlato, ali...

Iz većine hazarderskih poteza, Mask se izvukao više nego uspješno. Međutim, sve njegove ideje nisu vredne zlata. Naučnici širom svijeta nisu potpuno uvjereni u njegovu ideju superbrzog prevoznog sredstva HyperLoop, a slično vredi i za solarne krovove te opštu efikasnost obnovljive budućnosti vezane uz toksične baterije.

Prema mišljenju nekih, Mask je zapravo promašio u samoj srži svega za šta se danas smatra bitnim. Preduzetnik Kolins Logan recimo piše da su najveći 'uspesi' Maska (Tesla, SpaceX i SolarCity) zapravo potpuno zavisni od vladinih subvencija, lobiranja i porezne magije. Smatra kako i ne čudi da je odbor PayPala uklonio Maska zbog želje da se koriste Windows umjesto Unixa. 'Potez je bio idiotski, kako s poslovne - tako i s tehničke strane.'

Međutim, sve ovo pada u zaborav s obzirom na prilike i trendove - danas. SpaceX je nikad uspešniji u lansiranjima, Tesla Motors bilježi rekordnu prodaju, a pod znakom pitanja ostaju tek drugi Maskovi snovi, uglavnom u vezi sa održivošću (solarni krovovi). Hoće li Mask dokazati suprotno u godinama koje slijede, ostaje da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana