Вјежбе снаге и правилна исхрана за савршене ноге и бедра

Александра Маџар
Вјежбе снаге и правилна исхрана за савршене ноге и бедра

Велики број жена има проблем са бедрима и стражњицом. Иако се генетика не може промијенити, може се утицати на проценат масног ткива. Без обзира на то којем типу тјелесне грађе припадамо, уз тренинг и правилну исхрану можемо промијенити свој изглед. Почела је причу за овај број “Глас плуса” професорица физичког васпитања и фитнес-инструкторка Лидија Љубичић, која је показала вјежбе за доњи дио тијела.

- Неке жене генетски имају предиспозицију за јача бедра, али разним спољним чиниоцима додатно позитивно или негативно утичемо - казала је Лидија.

Лоша циркулација, објашњава она, један је од најчешћих разлога дебљања жена у подручју бедара.

- Због недостатка физичке активности долази до накупљања масти. Исхрана која се базира на уносу лоших угљених хидрата, слатких и газираних пића и масноћа доприноси погоршању ситуације. Вјежбањем може да буде смањена укоченост и непрокрвљеност појединих дијелова тијела - нагласила је Лидија.

Она је навела и неке од главних разлога зашто жене не успијевају да имају ноге какве желе.

 

Превише кардио вјежби

 

1. Важан су дио сваке фитнес-рутине, али ако је тренинг базиран углавном на кардио вјежбама, то значи да ће особа имати нижи удио мишићне масе јер превише мишића представља сметњу за кардио вјежбе будући да је особа са већом масом теже покретљива. Зато, ако је циљ добити више мишића на ногама, предност треба дати вјежбама снаге.

 

2. Премало истезања - да би се изградили мишићи, потребно је ангажовати апсолутно сваки мишић на ногама, а то се може постићи тако да се често мијењају вјежбе које се изводе и обавезно истезање прије и послије тренинга.

 

3. Ништа од мишића без правилне исхране - тужна истина је да је врхунске резултате немогуће постићи без прилагођене исхране. Свако има мишиће, али о количини масних наслага на тијелу зависи хоћемо ли или нећемо видјети те мишиће. Наравно, вјежбањем удио масног ткива може да се смањи, али никад довољно да би мишићи били добро видљиви. Зато је за лијепо дефинисане мишиће на ногама битна исхрана. Пожељни су протеини, поврће и сложени угљени хидрати.

 

4. Дјелују само правилно изведене вјежбе - Ако вјежбе не изводите правилно, никада се неће видјети толико жељени мишићи. Потребно је да тренер покаже како правилно изводити вјежбе, а касније провјеравајте своје покрете на огледалу.

Вјежбајте три пута седмично и храните се здраво.

Бесплатне савјете о исхрани и тренингу читаоци Гласа Српске могу добити путем Е-maila: [email protected] или на телефон "L-Fit studio": 065/332-332

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана