Vicevi o poznatima zabava za cijeli svijet

S. Jikić, M. Miljić
Vicevi o poznatima zabava za cijeli svijet

Na svijetu gotovo da nema osobe koja zbog svojih postupaka ili izjava makar jednom nije bila predmet neke šale, a na to nisu "imuni" ni poznati sportisti, glumci, pjevači... Tako su nastali brojni vicevi, fotomontaže, posteri na "vukajliji", "Fejsbuk" stranice u kojima su predmet ismijavanja upravo razne zvijezde i zvjezdice.

Ipak, dok se neki samo povremeno "pojave", drugi su iz nekog razloga redovno "glavni akteri" raznih šala. Neki se od njih ljute, drugi se i sami smiju, a treći takve šale ignorišu. Ponekad su vicevi i šale simpatični, ali po mišljenju mnogih, nerijetko se pređe granica dobrog ukusa.

Čak Noris

Bez obzira na to da li ste ikada pogledali neki film ili seriju u kojoj glumi Čak Noris, sigurno ste čuli barem jedan vic u kojem je glavni junak ovaj glumac.

Da je Čak Noris definitivno omiljena tema raznih šaljivdžija širom svijeta, pokazuje i to da postoje internet stranice i knjige koje sadrže viceve o glumcu poznate kao "Činjenice o Čak Norisu".

 - Čak Noris ne nosi sat....zato što on odlučuje koliko je sati, kad Čak Noris siječe luk ne plače on nego luk, Čak Noris može da dijeli nulom, Čak Noris može da podijeli atom na dva dijela.....golim rukama - samo su neki od njih.

Glumac je predmet viceva postao krajem 2005. godine zahvaljujući seriji "Voker - teksaški rendžer".

Serija je trajala osam godina i bila je veoma gledana, ali je Voker prema mišljenju mnogih bio veoma iritantan, dosadan, hronično neduhovit i pun kontraproduktivnog nacionalnog ponosa. Ismijavanje Vokera i filmskog stereotipa "sam protiv svih" prešlo je polako na Norisa i njegova filmska karijera koja je trajala od 1969. do 2005. pretvorila se tako u karikaturu, parodiju i vic.

Noris se nikada nije otvoreno ljutio zbog ismijavanja, čak je i sam u nekoliko navrata pisao šale o sebi, ali je ipak 2007. godine tužio izdavačku kuću "Gotham Books" koja je objavila knjigu "Istina o Čaku Norisu: 400 činjenica o najvećem čovjeku na svijetu".

Teniseri

Proteklih mjeseci veoma često na meti šaljivdžija je  i španski teniser Rafael Nadal i to isključivo zbog toga što u finalima teniskih turnira gubi od Novaka Đokovića, tačnije zbog srebrnih tanjira koje dobija kao drugoplasirani.

Tako su nastali brojni vicevi i posteri koji se objavljuju na "vukajliji", a portal "Njuz.net " je čak objavio (lažnu, naravno) priču o tome kako je Nadal od predsjednika Srbije Borisa Tadića dobio "Karađorđev tanjir". Slavnog sportistu najčešće zezaju da bi trebalo da otvori restoran jer sada ima kompletan set tanjira.

U vicevima o Nadalu često se spominju i Novak i Rodžer Federer, a Rafa obično prođe najgore.

Jedan od najpoznatijih viceva o njemu je "Raspravljaju se Nadal i Federer i kaže Nadal: Ja sam za tebe Bog. A Federer će na to: Džaba si ti za mene Bog kada sam ja za tebe Novak Đoković".

Šta o vicevima misli popularni Rafa, nije poznato.

I sam Đoković ponekad je na meti šala, ali ne toliko često, odnosno uglavnom poslije pobjeda na velikim turnirima. Tada nastaju fotomontaže i vicevi u kojima se Novak veliča. Jedan od najpoznatijih je "Kako glasi nova komparacija? Dobar, bolji, najbolji, Čak Noris, Novak Đoković".

Novaku, sudeći prema dosadašnjim izjavama, ovakve šale ni najmanje ne smetaju.

Marko Pantelić

Kada je o šalama o sportistima sa ovih prostora riječ, teško da ima veće "zvijezde" od srpskog fudbalera Marka Pantelića. Na svim društvenim mrežama mogu se pronaći vicevi o Panteliću, a na "Fejsbuku" postoji profil "Pantela oficijalni fenpejdž".

"Pantela", odnosno mladić koji kreira profil ima gotovo 100.000 obožavalaca, a svakodnevno se šali na račun Pantelića. "Pantela" redovno piše statuse na kojima komentariše aktuelne događaje, dogodovštine sa "kumarom" (fudbalerom Dejanom Stankovićem) i Žigarom (Nikolom Žigićem), a statuse komentarišu hiljade korisnika.

Fraze "golgeter rasni", "organ tipa srce", "lopta kolorita oranž", "ljubac veličine okeana tipa Atlanckog" koje svakodnevno koristi "Pantela" već su ušle u širu upotrebu.

Mnogi su očekivali da će Marko Pantelić podnijeti tužbu zbog krađe identiteta, ali je on izjavio da mu je "Pantela" simpatičan.

Inače, šale na njegov račun krenule su poslije nekoliko njegovih nespretnih izjava.

Ivana Žigon

Mimo svoje volje na meti se neočekivano našla i glumica iz Srbije Ivana Žigon, pa su "Tviter" i "Fejsbuk" pretrpani vicevima na njen račun.

Mnoge je, međutim, naljutila činjenica da se u ovom slučaju ismijava njena posvećenost Pravoslavnoj crkvi i način izražavanja, odnosno korišćenje arhaičnih riječi.

"Ivana Žigon je pola žena pola Vidovdan, Ivana Žigon ne ljubi, ona celiva. Ivana Žigon se ne ljuti, ona se srdi, Ivana Žigon ne poziva telefonom, ona vaspostavlja vezu" samo su neke od pošalica na njen račun.

Ivaninu sliku su čak stavili na novčanicu od 1.389 dinara.

Glumica nikada nije htjela da da komentar uz obrazloženje da ne zna šta su "Fejsbuk" i "Tviter".

Anđelinina noga

Izbačena noga Anđeline Džoli za samo nekoliko dana postala je pravi hit na internetu i predmet opšte "zezancije". Anđelina se na dodjeli "Oskara" pojavila u dugoj "Versaće" haljini sa ogromnim šlicem, a prilikom poziranja fotoreporterima zauzela je neprirodnu pozu i izbacila premršavu i preblijedu desnu nogu što nije prošlo neprimijećeno.

Samo nekoliko časova kasnije internet su preplavile razne fotomontaže njene noge. Otvoren je i "Tviter" nalog na temu Anđelinina noga, a fotomontaže, odnosno svoje verzije Anđelinine noge kače bukvalno svi.

Ko je "pogodan" za šalu

Sociolog Ivan Šijaković pojašnjava da su za šalu najpogodnije one osobe koje su prepoznatljive po posebnom tipu govora, izgleda, ponašanja ili gestikulacije.

Dodaje da one, kao takve, daju dosta "materijala" ljudima koji žele da zbijaju šale ili viceve na njihov račun.

- Ipak, sve postaje degutantno kada se pokušava na svaki način napraviti šala koja zadire u psihološka stanja ličnosti, govorne ili tjelesne karakteristike te se na bazi toga pokušava "narušiti" njihov imidž u javnosti. Neke osobe su pogodnije za šalu jer se mogu svrstati u kategoriju "slabijih" osoba od kojih ne prijeti opasnost - kazao je Šijaković. Dodaje da je ponekad i riječ o ljubomori prema uspješnim i bogatim ljudima pa im se tako želi napakostiti.

Psiholog Aleksandar Milić naglašava da vicevi i šale o poznatima uglavnom predstavljaju jednu vrstu relaksacije i zabave.

- Viceve i šale o poznatima uglavnom stvaraju ljudi koji nisu okupirani nekom svojom drugom kreativnošću - rekao je Milić.

Ističe da su vicevi i šale o poznatima uglavnom povezani sa onim osobama koje svojim osobinama daju pogodnost da se ta potreba veže za njih, njihove izjave, postupke, izgled, status i imidž.

- Sama osoba može dati povoda za viceve i šale o sebi. Problem se javlja kada ta "duhovitost" pređe granicu dobrog ukusa - rekao je Milić.

Ipak, dodaje, ako se sve zadrži u određenim granicama, u ovakvim vicevima i šalama, nema ničeg lošeg.

Indira Radić

Poseban "slučaj" svakako je folk pjevačica Indira Radić koja je istog trena kada je na internetu postavljena njena pjesma "Marija" postala predmet opšteg ismijavanja. Indira je, naime, navodno pjesmu otpjevala na francuskom, ali ni oni koji dobro znaju francuski nisu razumjeli ni jednu jedinu riječ. Krenule su šale na njen račun, a jedna od najpoznatijih je da će Francuska povući priznanje Kosova, ako Indira povuče pjesmu.

Pjesmu su na "Jutjubu" preslušali milioni korisnika koji su ostavili stotine hiljada komentara i šala na račun Indire u kojima se, između ostalog, kaže da je pjevačica izmislila novu srpsku riječ - prožrdnula i indirski jezik.

Ostali

Mnogi poznati se povremeno nađu na meti šaljivdžija, pa se o njima jedno vrijeme pričaju vicevi.

To je bio slučaj i sa hrvatskom pjevačicom Severinom poslije čuvenog "kućnog snimka". Česte su i šale na račun Lepe Brene, Saše Popovića, Džeja, Jelene Karleuše...

Šaljivdžijama je sve omiljeniji i mladi pjevač Džastin Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana