Uzgajaju krokodile da bi od njih pravili torbice

Priredio: Boris Đurić
Uzgajaju krokodile da bi od njih pravili torbice

Bangkok - Oko 1,2 miliona krokodila smješteno je na hiljadu farmi u Tajlandu, od kojih su neke opremljene klaonicama i fabrikama kože i u kojima se proizvode luksuzni proizvodi od krokodilske kože.

"Sri Ajutaja" jedna je od najvećih farmi i tim biznisom bavi se već 35 godina.

- Mi smo farma koja nudi sve kada je riječ o krokodilima. Kreiramo poslove i prinose za našu zemlju - kaže vlasnik ove farme Vičijan Ruegnet.

Njegova farma, na kojoj se nalazi oko 150.000 krokodila, prijavljena je u registru Konvencije o međunarodnoj trgovini divlje flore i faune (CITES) i zbog toga može legalno da izvozi proizvode napravljene od ugroženih sijamskih krokodila, naročito na njihovo glavno tržište - Kinu.

- Radimo sve, od uzgajanja krokodila, štavljenja njihove kože pa do izvoza i pravljenja proizvoda od nje - ističe Vičijan.

Proizvode od krokodilske kože, uključujući i skupocjene torbice, prodaju po cijeni i od 2.300 dolara, dok odijela od kože ove životinje koštaju skoro 6.000 dolara.

Sijamski krokodili se nalaze na listi ugroženih vrsta, jer se u divljini nalazi samo nekoliko stotina primjeraka, dok se svi ostali vještački uzgajaju.

- Krokodili su idealne životinje za uzgajanje na farmi - čvrste, fleksibilne, jednostavne za održavanje, hrane se na proteinskom otpadu i imaju dragocjeno meso i kožu - kaže Romulus Vitaker, osnivač indijske Madras krokodilske banke, prve krokodilske farme u Aziji.

Neizbježan prizor na farmama su i turisti koji mogu vidjeti velike reptile kako se odmaraju na vrelom suncu, plivaju u bazenima sa zelenom vodom ili jedu piliće, a mogu ih i sami hraniti, ponekad sa malih i nesigurnih splavova postavljenih na obične plastične bačve, što očigledno mnogima od njih nije prepreka.

Tablete

Farme zarađuju i od prodaje krokodilskog mesa, koje košta devet dolara po kilogramu, dok se od žuči i krvi prave tablete za koje se vjeruje da poboljšavaju zdravlje.

Kilogram tableta od krokodilske žuči košta 1.200 dolara dok one napravljene od krvi koštaju 15 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana