Уникатни накит сликарке Јане Куваља: “Текне” инсистира на једноставности и минимализму

Александра Маџар
Уникатни накит сликарке Јане Куваља: “Текне” инсистира на једноставности и минимализму

О академској сликарки Јани Куваља имали сте више пута прилику да читате на страницама културе “Гласа Српске”, а у бањалучким изложбеним просторима могли сте се упознати са њеним умјетничким изразом. Јану је, поред сликања, увијек занимала и керамика.

 Ухватила је прву прилику да оде у Школу керамике код Соње Бикић и да научи нешто од њеној изради, јер раније није имала прилику за то. На задњем часу радили су накит од порцулана и тако је почела Јанина прича о изради уникатног накита “Текне”.

- Идеја о његовом дизајну ми се одмах јавила. Тада сам израдила пар комада за себе, међутим како су ми многи пријатељи рекли да им се много допада одлучила сам да се опробам у изради и тога. На свој накит гледам као на своје слике, у питању је само разлика у медијуму, тако да ме увијек радује њихова израда. Цијела идеја о накиту десила се и развијала сасвим спонтано, а у умјетности је такав органски развој увијек и најбољи – испричала је Јана за наш лист.

Сви комади које израђује од порцулана су уникатни, а Јана их својим умјетничким оком лијепо фотографише и поставља на “Инстаграм” профил свог бренда.

- Никада не израђујем више истих комада, а с обзиром на слободне форме које по њему исцртавам то не би било ни могуће. Пошто сам сликар сваки појединачни комад посматрам као слику и посвећујем му једнако пажње и промишљања као што би то урадила и са уљем на платну и увијек се трудим да задржим свој концепт и замисли у сваком комаду који правим. Свиђа ми се та идеја да свако ко жели може не само да посједује моју слику него и да је носи на себи што је на неки начин још присније искуство – казала је Јана.

“Текне” накит првенствено инсистира на једноставности и минимализму.

- Поред тога желим да се у њему види и оригиналност и јединственост. Он је елегантан, а опет га је могуће носити и сваки дан. Јако ми одговара и квалитет материјала које користим – порцулан, јер дјелује јако крхко и префињено, а то је изглед који желим да постигнем - додаје сликарка.

Посебно је радују коментари да је њен накит посебан у свом дизајну, а било их је много.

- Такви коментари ме јако радују зато што и желим да правим комаде у којима се види одређен концепт и став, а не само да буду модерни. Тако да мислим да већина дјевојака и жена које би га радо носиле имају сличан став као и ја, да није важно да је само нешто модерно и ин већ да је битна одређена уникатност и упечатљив стил – поручује Јана.

Дуготрајан процес израде

Процес израде накита, како каже Јана,  је дуготрајан и постоји више фаза.

- Прво се од свјежег порцулана, који је врста глине, направе жељени облици. Када се они мало осуше боје се. То се ради са пигментима који могу да поднесу високу температуру. Онда долази печење које је и најрискантнији дио процеса. Порцулан се пече на веома високим температурама, преко 1200 степени и због такве термичке обраде он добија своју специфичну бијелу боју као и чврстоћу. Иако дјелује јако крхко и ломљиво много је јачи и отпорнији од других врста керамике – објашњава Јана.

Послије печења које траје и до 24 часа аплицирају се златни листићи које користим у свом дизајну. Након тога процес дизајнирања је готов, а остаје још само лакирање и заштита као и аплицирање металног репроматеријала.

- Наравно највише уживам у тренутку када отворим пећ након печења, јер тек тада боје добијају свој сјај, а порцулан бјелину, и заправо тек у том тренутку видите какав ће бити коначан резултат – казала је сликарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана