U modernu Nojevu barku prodire voda

Agencija
U modernu Nojevu barku prodire voda

Oslo - "Trezor sudnjeg dana", bunker koji je poput moderne Nojeve barke izgrađen na ostrvu Spicbergen u arhipelagu Svalbard, u Sjevernom ledenom okeanu, kako bi izdržao najekstremnije uslove, suočava se sa prvim problemima.

Vremenski uslovi s kraja 2016. godine pokazali su da objekat nije dovoljno bezbjedan i da u njega prodire voda.

Trezor je sagrađen kao pomoć čovječanstvu u slučaju klimatske ili nuklearne katastrofe, odnosno uništenja životne sredine.

Bunker, u kojem se čuva sjemenje iz cijelog svijeta, suočava se sa prvim poteškoćama, pa će norveška vlada uložiti još 10 miliona dolara u njegovo poboljšanje.

Novac je namijenjen troškovima izgradnje novog betonskog prilaznog tunela, kao i pomoćnih zgrada koje će preko tunela snabdijevati trezor električnom energijom u slučaju nestanka struje, sadržati pomoćne jedinice za rashlađivanje i električnu opremu koja emituje toplotu.

Arhipelag Svalbard odabran je zbog svoje udaljenosti od ostatka svijeta, kao i činjenice da na ovom mjestu nema zemljotresa i aktivnih vulkana, pa se smatra bezbjednim. Permafrost takođe doprinosi dubokom zamrzavanju, samim tim i očuvanju sjemenja.

Ipak, neočekivano topljenje permafrosta krajem 2016. dovelo je do prodiranja vode u ulaz trezora. Uprkos tome što sjemenje nije bilo direktno ugroženo, vlada Norveške odlučila je da poboljša uslove.

Jedan od najvećih izazova sa kojim se poljoprivreda trenutno suočava jeste rast populacije, gladi i sve veći klimatski pritisak, piše "Indipendent".

- To znači da je potrebno da svijet počne da proizvodi veće količine hrane koja je nutritivno bogatija, i to na manjoj površini zemljišta, sa manje vode, manje pesticida i manje đubriva, kako bi planeta mogla da izdrži proizvodnju - kaže izvršni direktor međunarodne neprofitne organizacije "Krop trust" Mari Haga.

- Kada sam došla ovdje prvi put 1985. godine, uvijek je bilo leda u fjordovima. Sada nikada ne možete da vidite kompletan ledeni pokrivač - dodala je ona.

Naučnici su upozorili da bi Sjeverni ledeni okean mogao ostati bez leda znatno ranije nego što se misli. Prema trenutnim predviđanjima, to će se dogoditi između 2040. i 2050. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana