U Banjaluci ne štede pare za vitak stas

Jasmina Perišić
U Banjaluci ne štede pare za vitak stas

Banjaluka - Individualno vježbanje sa personalnim trenerima sve je popularnije, naročito među omladinom i pripadnicama ljepšeg pola. Mnogi ne pitaju za cijenu zarad dobrog izgleda, pa su za treninge spremni da izdvoje od 150 do 250 KM mjesečno.

- Porodila sam se prije četiri mjeseca i u trudnoći dobila više od 20 kilograma. Ne mogu dočekati da istopim višak koji mi je ostao nakon porođaja, jer se osjećam loše i tromo. Kako zbog bebe ne mogu da idem uveče na aerobik, angažovala sam trenera, s kojim se dogovaram o terminima. Treniramo četiri puta sedmično po sat. Njegove usluge su 250 KM mjesečno - ispričala je tridesetdvogodišnja Ana O.

Kaže da nije ni slutila da ova usluga košta pola prosječne plate, ali da ne žali za novcem kada vježba daje rezultate.

- Nisam znala da je toliko skupo, ali nemam drugog izbora. Priuštiću sebi bar dva mjeseca individualnog treninga, a kasnije ću preostali višak kilograma pokušati da skinem šetnjom i samoinicijativnim vježbama - rekla je ova Banjalučanka.

Vlasnik fitnes centra i licencirani personalni trener Goran Đurica kaže da su žene najvjerniji klijenti.

- Svaki personalni trening je prilagođen klijentu i njegovim mogućnostima i potrebama. Početkom i krajem svakog mjeseca mjerimo im fitnes formu. Nju čine stanje organizma, voda, masnoće, mišići i slično. Prije početka treniranja porazgovaramo sa klijentom o njegovom zdravstvenom stanju, fizičkim aktivnostima i ishrani. Nakon toga uradimo fitnes testove, pa tek tada krećemo sa treningom. Cijene treninga zavise od broja dolazaka i želja klijenata, jer nije svaki trening isti - rekao je Đurica.

Ovaj trener sa decenijom staža u oblasti fitnesa kaže da radi sa ljudima svih starosnih doba, ali najčešće onima od 20 do 50 godina.

- I muškarci vježbaju, ali žene mnogo više, jer imaju manje iskustva vezanog za treniranje. Uglavnom dolaze tri puta sedmično - kazao je Đurica.

Vlasnik jednog od najvećih fitnes studija u gradu Teofit Jusufagić, koji se fitnesom bavi više od 40 godina, kaže da su cijene standardne, ali da je veliko pitanje kakav je kvalitet usluga koje građani plaćaju.

- Danas mnogi sebe nazivaju trenerima, a pod upitnikom je njihova stručnost. U prosjeku sat i po do dva individualnog treninga košta 20 KM. To je optimalna cijena koju naplaćuju skoro svi treneri u gradu - objasnio je Jusufagić.

Prostor

Teofit Jusufagić kaže da mnogi personalni treneri nemaju svoj prostor za rad, pa od klijenata traže da uplate termine u nekoj od teretana.

- Ni ovo baš nije profesionalno, ali šta da se radi? Danas su takva vremena da mnogi posao trenera shvataju isključivo kao dobar vid zarade - rekao je Jusufagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana