Tvorac ideje o Za dom spremni - istoričar amater sa doktorataom matematike iz Beograda

Agencije
Tvorac ideje o Za dom spremni - istoričar amater sa doktorataom matematike iz Beograda

Akademika koji zagovara vraćanje u upotrebu pozdrava "Za dom spremni" Jutarnji list opisuje kao vrsnog matematičara s doktoratom iz Beograda.

Takođe, za Josipa Pečarića navodi da je amaterski istoričar "ridikaloznih stavova", a pripadnik je i najtvrđeg krila Hrvatske akademije nauka i umjetnosti koji je zahtijevao puštanje Branimira Glavaša iz zatvora.

"S obzirom na to da sam vam ja uputio pismo koje je potpisalo više od 3.500 ljudi, nisam očekivao da ću vaš odgovor saznati preko medija", uvređeno je odgovorio Pečarić predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović poslije njenog odbijanja inicijative da se u Vojsku Hrvatske uvede pozdrav "Za dom spremni".

Pečarić je visoko obrazovanje stekao u Beogradu, na Elektrotehničkom fakultetu, na kom je i doktorirao, da bi se poslije uspona Slobodana Miloševića iselio u Zagreb.

On kaže da je to uradio jer nije mogao da dobije docentsku poziciju. Jutarnji navodi da je on vrstan matematičar, ali i da je u javnosti poznat kao istoričar amater i publicista ponekad kontroverznik, a ponekad i ridikuloznih stavova.

Napisao je dvadesetak knjiga, a bavio se temama od koncentracionog logora u Jasenovcu do Haškog suda. Često govori da je Hrvatska i dalje izložena agresiji, zbog čega zagrebački list konstatuje da je on očigledno ostao u vremeplovu ’90. godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana