Топлија и влажнија Европа суочена с егзотичним болестима

Al Jazeera Balkans
Топлија и влажнија Европа суочена с егзотичним болестима

Због климатских промјена на европском континенту би се могао повећати ризик од појава болести које шире комарци и крпељи, упозоравају инфектолози.

Ширење комараца већ је узроковало појаву денга грознице у Француској и Хрватској (случајеви на Пељешцу из 2010.), маларију у Грчкој, грозницу Западног Нила у неколико земаља југоисточне Европе и вируса цхикунгунyе у Италији и Француској.

"Средоземна Европа сада је дјелимично и тропска регија гдје се тиграсти комарац већ удомаћио", рекао је Ђовани Реца, директор Одјела за заразне болести при Институту за јавно здравље у Риму.

Он је заједно с професором Јаном Семензом из Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC) аутор извјештаја о могућем ширењу таквих болести континентом.

"Агенције за јавно здравље морају унаприједити надзор, на примјер путем система раног упозоравања и повећати свјесност потенцијалних ризика међу здравственим радницима и у општој јавности", рекао је Семенза, преноси Аl Jazeera Balkans.

Раније је ширење денге било ограничено на тропска и суптропска подручја јер су ниске температуре убијале ларве и јајашца комараца, кажу маучници.

"Климатске промјене, међутим, нису једини фактор ширења трансмисивних заразних болести Европом", упозорава Семенза.

Томе придоносе глобализација и урбанизација, нагласио је.

У дијеловима сјеверне Европе, пак, у порасту су енцефалитис и лајмска борелиоза, болести које шире заражени крпељи.

Топлије зиме и рана врућа љета могли би у будућности погодовати порасту броја крпеља, кажу стручњаци.

Годишње се у ЕУ у просјеку забиљежи 65.000 случајева лајмске борелиозе.

Тешко је предвидјети колико ће се ширити трансмисивне заразне болести у будућности јер то зависи од неколико фактора, од пораста температура, међународних путовања и прилагођавању климатским промјенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана