Težak životni put Nigerijke Amine Mohamed: Od kćerke čobana do desne ruke šefa UN

Boris Đurić
Težak životni put Nigerijke Amine Mohamed: Od kćerke čobana do desne ruke šefa UN

Njujork - Nigerijka Amina Mohamed savladala je težak životni put, a od kćerke siromašnog čobana stigla je do mjesta zamjenice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Tokom svoje izborne kampanje predsjednik SAD Donald Tramp napisao je na svom "Tviter" nalogu da su Ujedinjene nacije samo klub u kojem se ljudi druže, pričaju i dobro zabavljaju, ali Amina zna da to nije istina.

Pokušaj da se suoči sa nekim od najvećih svjetskih kriza je ono što je pokreće.

Bivša ministarka za ekologiju Nigerije morala je sama da krči svoj put u životu uključujući prikupljanje novca za studiranje hotel menadžmenta u Italiji.

- Rekla sam svom ocu - odlazim iz kuće. On mi je rekao da je to u redu, ali da nema novca za studiranje - kaže Nigerijka čiji je otac bio čoban.

Onda se, kaže, zarekla da će sakupiti novac od bilo koga na putu od Kaduna do Zarije, gradova međusobno udaljenih nekih 76 kilometara.

- Svi su mi govorili da neću uspjeti, ali ja sam sakupila 4.500 evra i otišla za Italiju - priča Amina.

Nakon završetka studija otac je zahtijevao da se vrati u Nigeriju, gdje joj je našao posao u američkom konzulatu u Kaduni. Kada je stigla kući shvatila je da nije bilo nikakvog posla u konzulatu.

- Radila sam razne poslove da bih se na kraju skrasila u arhitektonskom birou u sjevernoj Nigeriji. Bilo je teško biti neudata žena koja želi da radi u kancelariji. Muškarci su govorili: "Šta će ona ovdje" i svašta su pričali misleći da ne razumijem njihov lokalni dijalekt - kaže ova Nigerijka.

Nakon privatnog sektora počela je da radi za nigerijsku vladu i trojicu nigerijskih predsjednika. Na mjesto zamjenice sekretara UN imenovana je 1. januara ove godine i od tada pomaže u formiranju 17 razvojnih ciljeva, uključujući potpuno iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u svijetu, zaustavljanje gladi i pristup namirnicama svim ljudima.

- Za mene je ovo bio veoma dug put, od pohađanja osnovne škole u blizini jezera Čad do desne ruke šefa UN Antonija Gutereša, vođe organizacije koja uprkos svojim javno prikazanim slabostima ima vitalnu važnost za svijet - kaže majka šestoro djece sjedeći u svojoj kancelariji na 38. spratu zgrade UN u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana