Тајно друштво: 10 тајни масона

express.hr
Тајно друштво: 10 тајни масона

О њима се вијековима испреплићу митови, лажи и истине. Једино што се зна јесте да се ништа не зна.

Слободни зидари су једна од најмистериознијих и најконтроверзнијих вјерских група на свијету. Масони постоје вијековима, а ако се смије вјеровати гласинама, њихова организација дјеловала је у тајности још и дуже.


Они своје тајне обреде преносе с генерације на генерацију у тајности и тешко је знати шта је још увијек актуелно, а које обреде су модернизовали или укинули.

Како пише портал Listverse, ових десет ствари треба обазриво прихватити, јер је и даље готово немогуће тачно описати шта се догађа на њиховим тајним састанцима.

10. Неће истинито да свједоче једни против других

Слободним масонима строго је наређено да не смију истинито да свједоче против неког другог масона на суђењу. Признају да је то кривоклетство, али њима је већи гријех да не заштите свог пријатеља из масонске ложе.

9. Имају тајно руковање

Већина масона ће негирати у јавности, али познато је да имају тајне начине руковања. Наводно постоје и тајне фразе које ће масони изговорити кад су у опасности. Легенда каже да је и оснивач мормонства Џозеф Смит на самрти изговорио ту тајну фразу.

8. Имају неколико тајних лозинки

Једна од најгоре чуваних тајни масона је постојање тајних шифара. Међутим, чак и такве тајне имају своје тајне. Наиме, јавност живи у увјерењу да имају само једну тајну лозинку, али чињеница је да их имају неколико и њихова употреба зависи од прилике у којој се користи. Будући су најтајнију лозинку подијелили са неколико високих масона па је свако знао тек један дио, нашли су се у великим проблемима када је једна особа убијена. Данас тек ријетки знају шта се на крају догодило с том најтајнијом тајном масона.

7. Ритуална омча

Ритуали приступања масонима често садрже омчу за вјешање. Иако сами масони кажу да су то лијепе церемоније, није јасно зашто би користили омчу. Они кажу да то представља пупчану врпцу која на најинтимнији начин повезује све припаднике, али морате признати да је то ипак врло необично.

6. Опсједнути су сунцем

Слободни зидари вјерују да исток представља поновно рођење. Масонске ложе граде се или на истоку или на западу како би могли да искористе сунчеву енергију за своје потребе.

5. Атеистима приступ забрањен

Атеисти не могу да постану чланови масонске ложе. Први услов за приступање слободним зидарима је вјеровање у неку вишу силу. Кажу да није битно у коју вишу силу неко вјерује и допуштају појединцима слободу вјероисповести. С друге стране, традиционално маргинализоване групе као што су то хомосексуалци, немају било каквих проблема с примањем у ложе.

4. Покушавају да контролишу политику и финансије

Службени утицај масона је и даље квалитетно заташкан. Претпоставља се да их има више од пола милиона само у Енглеској и да контролишу власти и банке. Чак се и болнице и универзитети често нађу под контролом масона.

3. Амерички новац носи њихов симбол

Ако сте икад имали прилику пажљивије да погледате америчке новчанице, могли сте да видити симбол свевидећег ока изнад пирамиде. То је симбол слободних зидара, а латински мото испод симбола се често преводи као "нови свјетски поредак". Лингвисти пак кажу да је прикладнији превод: "нова ера свјетске историје" зато што су предвјидели да ће САД имати такав утицај на свијет.

2. Андерс Брејвик био је масон

Окорели десничар и масовни убица био је члан ложе Светог Олафа у Ослу. Колеге су га искључиле из ложе, али у јавности су се повеле и расправе о његовом утицају на ложу и колико је заправо био активан у масонима.

1. Одиграли су кључну улогу у истраживању свемира

Неки кажу да масони желе да преузму свијет, али барем неки масони су се окренули према небесима и према Мјесецу. Неки астронаути, као што је то био Баз Олдрин, нису се срамили да признају да су масони. Прича се и да је Олдрин носио масонску заставу до Мјесеца и натраг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана