Студенти и у деветој деценији

Приредио: Борис Ђурић
Студенти и у деветој деценији

Берлин - Иако има 86 година Нијемац Франц Јозеф Митнах себе сматра обичним студентом, а он је само један од све већег броја европских пензионера који су нагрнули у универзитетске кампове да би добили диплому.

- Када напуним 90 година желим да добијем титулу доктора наука. Желим да ми на надгробној плочи пише "Студирао је до задњег тренутка" - додаје времешни Митнах који студира средњовјековну историју на универзитету Дуизбург-Есен. Између 1981. и 2011. године број пензионера који уписују факултете повећао се за око 500 одсто у Швајцарској, док је и у осталим европским земљама забиљежено слично повећање.

Многи европски универзитети не наплаћују студирање што олакшава пензионерима да студирају.

Штавише, многи колеџи не захтијевају да студенти пролазе процес селекције и умјесто тога им дозвољавају да се само пријаве на одређене програме. Све је то олакшало старијим Европљанима да се врате у школске клупе.

Ипак, многи постављају питање зашто је постало толико популарно јурити за дипломом на крају каријере. Многи пензионери говоре да им студирање даје прилику да се друже са осталим људима.

- Предавања су за мене као прозор у свијет. Да би вам мозак био у форми морате остварити два критеријума - пред себе стављати различите изазове и морате се друштвено ангажовати - рекла је Швајцаркиња Уте Урлих (72), која је некада радила у туристичкој индустрији.

Сада је највише фокусирана на "арапско прољеће". На њеном универзитету у Цириху студира више од 160 пензионера. Истраживачи менталног здравља све више сматрају студирање здравом вјежбом за старије особе.

- Многи желе да се преоријентишу, да испуне младалачке снове или једноставно желе да ефикасно искористе своје вријеме - наводи се на њемачкој сајту Студи-Инфо специјализираном за савјетовање студената. Интерес за студирање не заостаје ни на приватним универзитетима. Тако је у Бад Мајнбергу отворен универзитет специјалозован за пензионере да могу студирати медицину, филозофију или политичке науке.

Ипак, нису сви баш одушевљени овим трендом. Према неким студентским организацијама, пензионери су претрпали редовну наставу па су чак тако и спријечили пријављивање младих студената. Због тога су неки универзитети забранили пензионерима да се уписују на неке популарне студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана