Старица посљедњи чувар језика са краја свијета

Пише: Борис Ђурић
Старица посљедњи чувар језика са краја свијета

Пуерто Вилијамс - Недалеко од Пуерто Вилијамса, најјужнијег града на свијету, живи 89-годишња Кристина Калдерон, једина особа на свијету која прича језик Јагана, народа који је вијековима живио у овом дијелу Јужне Америке.

Али, како јој се ближи крај живота, тако ће с њом нестати овај древни језик. Мјештани овог села у чилеанској регији Огњена земља, које се буквално може назвати крајем свијета, Кристину зову абуела, односно бака на шпанском, што и није чудно с обзиром на то да је мајка седморо дјеце, бака 14 унучади и има бројну чукунунучад. Од када јој је умрла сестра прије неколико година, Калдерон се сматра јединим говорником неписаног и мелодичног јаганског језика.

- Постоје други људи који га разумију, али га нико не зна као ја - рекла је недавно бака Кристина у Вила Укики, селу у којем живи неколико стотина потомака овог народа.

Јагани су некада били номадски народ који је путовао кануима и ловио фоке око Огњене земље и архипелага Кејп хорн. Дани рибарења су нестали, али Калдерон и други из њеног села још увијек користе традиционалне технике плетења сепета и дека, а праве у реплике кануа. Широког лица и тамног тена, бака Кристина није одлазила на море да лови рибу већ је подучавала дјецу у вртићу, укључујући и јагански језик. Одавно не подучава никога, а дане проводи продајући плетене ствари испред своје скромне куће.

Ипак, јагански неће бити у потпуности заборављен, јер је Кристина уз помоћ своје кћерке направила рјечник овог језика, као и књигу легенди и приповједака о животу Јагана.  Чилеанска влада је 2009. године означила баку као "Живо људско богатство", што је назив који УНЕСКО додјељује људима који посједују специфично знање у погледу културног насљеђа. Процјењује се да је средином 19. вијека било 3.000 Јагана, када су Европљани први почели да колонизују јужни дио Чилеа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана