Шта је море, када нема горе - Љекарице

Снежана Тасић
Шта је море, када нема горе - Љекарице

ВЈЕШТО искоришћена природа већ пету годину Еко-центар “Љекарице” код Приједора чине најатрактивнијом туристичком адресом у приједорској општини и том дијелу Поткозарја.

Ово излетиште временом је постало привлачно и за туристе из других крајева БиХ, сусједних држава па и западноевропских земаља. На почетку су “Љекарице” посјећивали само домаћи Приједорчани а читаве породице хрлиле су викендом у Лончаре и нешто мање из Бање Луке.

Већ освједочени туризмолог, како се то сада каже, Драгомир Лончар који је и изградио овај туристички амбијент није много дирао у природу и добили су сви, посебно посјетиоци овог Еко- центра. Нема мора, али има гора, има зеленила чија је хладовина љети најпреча.

- Туристи су све засићенији урбаним туризмом и све више теже оваквим, што природнијим дестинацијама, а њихове потребе сам препознао јер сам дуго у угоститељству и туризму - каже Драгомир Лончар.

Еко-центар “Љекарице” који се простире на 30 хектара, посјетиоцима нуди два олимпијска базена од којих је један предвиђен за дјецу, трим стазе и стазе за шетњу, као и простор за камповање, а у припреми је и трећи базен. Центар има и  десет вјештачких језера од којих су четири порибљена и туристи их користе за спортски риболов. Постоји и простор у којем туристи , по властитом нахођењу, сами могу да припремају храну на мјестима за пикник, а што се тиче специјалитета овог краја, на располагању им је ресторан.

Као и у другим туристичким центрима и у “Љекарицама” највећи број туриста забиљежен је викендом када ову дестинацију посјети и по неколико хиљада туриста.

- Лијепо уређен простор, природна љепота околине и приступачне цијене, највећи су мамац за посјетиоце, каже Лончар.

Он додаје да је радним данима посјета умјерена,  али викендом она превазилази капацитете Еко-центра, те да посјета стално расте и понекад је чак већа од понуде.

Центар још нема смјештајне капацитете, али због интереса посјетилаца да бораве овдје, изградња је у току и смјештај ће им бити понуђен већ од идуће године.

- Изградња хотела је доведена под кров и припрема се опремање, али за ову сезону неће бити завршен, тако да од идуће године гости могу рачунати и на тај рецептивни туризам и на смјештајне капацитете којих ће у оквиру хотела бити 60, али у изградњи су и бунгалови тако да ће смјештајни капацитети достићи 150 кревета - говори Драгомир  Лончар.

Идуће године “Љекарице” ће понудити далеко више купалишта, уређених трим стаза, спортских терена, а са отварањем хотела “Љекарице” ће почети радити преко цијеле године, у више смјена и преко ноћи, а овдје ће посао наћи и до 100 радника.  

“Љекарице” су повезане асфалтом са магистралним путем Приједор - Бања Лука, а урађен је и водовод и побољшан квалитет воде у базенима.

Све ове новине овог Еко-центра чине још љепшим мјестом за одмор. 

У изградњу , гдје је сада  запослено двадесетак људи  , до сада су улагана властита средства. Постоји и обећање из Владе РС да ће  помоћи у реализацији будућих пројеката како би ово мјесто још више понудило и било привлачније за посјетиоце.

 ******************

                                  

Отварањем новог хотела “Љекарице” ће почети радити преко цијеле године, у више смјена и преко ноћи, а овдје ће посао наћи још стотину радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана