Шта би се догодило када би Земља престала да се окреће VIDEO

Агенције
Шта би се догодило када би Земља престала да се окреће VIDEO

Научне пројекције откривају на које би све начине престанак Земљине ротације био погубан.

Наша планета се око своје осе ротира брзином од 1674 km/h - премда ми то не осјећамо. Али, заустављање Земље бисмо свакако осјетили, тврде научници који су направили пројекције и истакли 10 ствари које би се догодиле да Земља одједном престане да се окреће.


Постоје бројне силе које нису видљиве оком које омогућују да наш свијет нормално функционише. Од гравитације до утицаја магнетних поља, људи најчешће не размишљају о стварима које нас штите од апсолутне пропасти.

Али, реално је за претпоставити како би у тренутку престанка ротације Земље већина људи умрла ужасном смрћу.

"Све што није на Земљи и није сигурно на њеним половима, наставило би да се окреће као и до тада. За нас би то било као да смо у аутомобилу који је стао на мјесту, док је претходно јурио брзином 1674 км/ч. Наше тијело би се претворило у метак калибра 22 центиметра - објашњава научник Мајкл Стивенс.

Људска тијела би код екватора полетјела према истоку брзином од 465 м/с те би се посљедично одмах распали у масу мишића и костију, док би на половима људи само нешто дуже преживјели.

Огромна ерозија

Они који би неким чудом преживјели претворили би се у "суперсоничну ротирајућу траву" те би се нашли у борби с ужасним вјетровима. Такви јаки вјетрови уништавали би све што им се нађе на путу те би били налик онима које би изазвала детонација атомске бомбе. Брзина вјетра била би толика да би букнули пожари на цијелој планети, а то би изазвало и ерозију скоро свега на површини Земљине коре.

Магнетно поље Земље би престало да постоји, па би све на њој постало изложено утицају смртоносне количине јонизирајућег зрачења. Земља би тада постала савршена кугла, јер би брзина којом се окреће утицала на то да се рашири на екватору.

У том сценарију би дошло и до редукције океана, огромни цунамији би додатно похарали планету, а вода би кренула према половима. Без ротације, дан на Земљи, односно на дијелу окренутом према Сунцу трајао би 365 дана. На страни окренутој од Сунца, све би се смрзло, док би на сунчаној страни због високих температура већина трагова живота нестала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана