Србин 30 годин спава под крушком

Alo
Србин 30 годин спава под крушком

"Мислиш, пријатељу, да сам блесав, ел' сам полудео, грдно се вараш, сад ћу да ти објасним што ми посред куће пролази крушка и што корење подрања кућу, и што ми је кров под крошњом, па му дође да већ 30 година спавам под крушком", каже Милија весело.

Он каже како је више од 30 година од оца наслиједио једну ливаду, а насред ливаде крушка.

"Сиротиња па то ти је. Нисам имао ништа, ни појату да преспавам. Тако, скупим сламу па ставим овде испод крушке, метнем преко некакву простирку и тако одспавам. Три месеца ми је ова крушка била једини дом. Будиле ме сове ноћу, а ја се мислим, није ништа, нећу да се плашим, чува ме моја крушка. А онда, миц по миц, некако сакупим паре, па зовнем село да зидамо кућу", прича, а као да му мило што по ко зна који пут понавља историју своје крушке.

Скупиле се комшије, хоће да исијеку дрво, а Милија не да! Они моле, објашњавају, куд ће кућу да праве око дрвета.

"Ма, почели да прете да ће да напусте зидање, неки ме заклињали, неки преклињали, а ја јок! Крушка ми је била први дом, а први дом се не руши, одвајкада је тако", каже он кроз смијех, пише Ало.

Мијеша се малтер, ређају цигле, комшије мало гунђају, мало се и подсмјехују, ал' сви пазе да не оштете крушку. Стигли и до тавана, хоће да скрешу гране, ал' Милија не да ни то.

Боље, каже, све ово да срушите, него да ми сакатите први дом.

У кућу се уселио прије 30 година. Крушка је у предсобљу, па кад уђеш прво угледаш дрво.

"Слушај, да ти кажем. Прва се кућа никад не руши! Ову крушку је засадио мој деда, старија је од мене, има преко 100 година, ал' рађа! Падну крушке по крову, па се котрљају, ја их сакупим и направим џем и ракију. Ух, какву оне ракију дају! Тако ми се она одужује. А ја је негујем ко да ми је род. Окопавам, ђубрим, кречим, одсечем сасушене гране. Чувамо се ја и моја крушка...", каже, па потапша дрво као старог пријатеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана