Skijanje i boravak na planinama luksuz

Daliborka Sekulić
Skijanje i boravak na planinama luksuz

Visoke cijene smještaja, pozamašne cifre skijaških karata, kao i činjenica da snijega nema u dovoljnim količinama nisu obeshrabrile ljubitelje skijanja i zimske atmosfere da i sezone posjete Vlašić, Jahorinu i Mrakovicu.

Ipak, ekonomska kriza nije zaobišla ni ski-centre, pa vlasnici i menadžeri hotela u ugostiteljskim objektima ove godine imaju manje posla nego prethodne, ali kažu da je  posjećenost solidna, a ove sezone u domaćim skijalištima, pored domaćih, ima i dosta turista iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Iako se građani Srpske još uvijek odlučuju da novac za zimovanje radije potroše u nekom od domaćih ski-centara nego u inostranstvu, ono što domaćim ugostiteljima najviše zamjeraju je nedostatak inovativnosti da se ugodi gostima, neljubaznost osoblja i uglavnom loše skijaške staze. 

Toplo vrijeme

Ekonomska kriza nije zaobišla ni Vlašić. Menadžeri vlašićkih hotela kažu da im je sezonu pokvarilo i izuzetno toplo vrijeme za ovo doba godine. Skijaške sezone, ističu, svake godine sve kraće traju, a globalne klimatske promjene, nisu i bile naklonjene ni ovdašnjim planinskim ljepoticama.

Planina Vlašić smještena neposredno uz Travnik, a podjednako blizu Sarajeva, Zenice i Banje Luke, a kao planinski i ski-centar dovoljno blizu ostalim gradovima u BiH, ali i Slavoniji, Dalmaciji, Zagrebu slovi za idealno regionalno odmorište.

Na centralnom platou Vlašića uređen je ski-centar "Babanovac" na nadmorskoj visini od 1.260 metara, sa velikim brojem vikend objekata, hotela i apartmana, kao i drugih pratećih objekata.

Direktor hotela "Vlašić" na Vlašiću Nermin Širbegović kazao je da je ovaj hotel trenutno popunjen sa 30 odsto svojih kapaciteta i da je ski-centar Vlašić pamtio i bolje dane.

- Ove godine, kao i prethodne tri, najveći problem predstavlja nedostatak snijega. Mi se svake godine pripremamo na mogućnost da se naši kapaciteti potpuno popune, ali to se rijetko i dogodi - kazao je Širbegović.

On smatra da je šteta da potencijali koje ski-centar Vlašić ima ostaju neiskorišćeni zbog slabe ili nikakve modernizacije.

- Činjenica je da je ski-kompleks "Vlašić" smještajno dobro opremljen, za svakog se nađe ponešto, ali neuređene staze uz nedostatak snijega ne doprinose boljem poslovanju - objasnio je Širbegović. 

Cijene karata

Na bejbi ski-stazi na Vlašiću cijene karata kreću se od 12 do 22 marke.

- Dnevne karte od devet do 16 časova su 15 maraka, poludnevne karte od 13 do 16 časova iznose 12 maraka, a noćno skijanje od 18 do 22 časa košta deset maraka - kazao je radnik na bejbi ski-stazi. Dnevna ski karta na stazi za odrasle košta 27 maraka.

Najviše se traže dnevne karte za jednu stazu sa dvije vučilice. 

Gosti Vlašića

- Gosti iz Hrvatske, posebno iz Dalmacije, dominiraju u špici sezone, od polovine i kraja decembra do prvih dana januara, kada ih zamjenjuju gosti iz gotovo cijele BiH - rekao je Širbegović.

I u drugim hotelima u kompleksu ski-centra "Vlašić" kažu da su gostima iz inostranstva, najviše iz Hrvatske, preplavljeni za novogodišnje i božićne praznike, sve do početka drugog polugodišta u školama, kada drastično opada broj stranih gostiju. Sezona za domaće turiste obično traje do polovine januara.

Cijene smještaja u vikendicama na Vlašiću zavise od perioda u kojem se iznajmljuju i od broja ljudi koji u njima borave.

Tako za četvoročlanu porodicu, smještaj u januaru u vikendici iznosi od stotinu do 150 maraka, a krajem decembra i prvih dana nove godine dan u vikendici košta i do 200 maraka.

Ako ste ljubitelj hotelskog smještaja za polupansion u nekom od vlašićkih hotela u "špici" sezone u dvokrevetnoj sobi, trebate izdvojiti od sto do 120 maraka, a u drugoj polovini januara pa do marta cijene se kreću od 60 do 90 marka.

Između mnogobrojnih vlašićkih hotela na svakom koraku nalaze se rent-a-ski štandovi na kojima za deset maraka po danu možete iznajmiti kompletnu opremu za skijanje. Osim opreme možete unajmiti i učitelja skijanja koji će vas za deset do 15 maraka po satu učiti da skijate. 

Neljubazno osoblje

Osnovni nedostatak ski-centra na Vlašiću je neljubaznost osoblja hotela i ugostiteljskih objekata. Osim ovoga, Vlašiću se može prigovoriti i neurednost, jer na svakom koraku nailazite na smeće. Gosti, a posebno stranci kažu da im veliki problem predstavlja nedostatak bankomata i mjenjačnice, a i jedina pošta u cijelom kompleksu radi samo do devet časova ujutro do podne.

Gosti se na Vlašiću žale i na iznajmljivače ski-bordova koji dozvoljavaju da se njihove mušterije ski-bordovima voze po cijelom kompleksu ugrožavajući time sigurnost svih skijaša, a naročito djece kojih na Vlašiću ima u zaista velikom broju. 

Noćno skijanje

Za razliku od prethodne dvije do tri godine, na Mrakovici na Kozari kod Prijedora ove zime ima dovoljno sniježnog pokrivača kojem su se obradovali ljubitelji zimskih sportova.

Visina snijega na ski-stazama trenutno je dvadesetak centimetara, ali sudeći prema najava meteorologa snijega bi narednih dana moglo biti još, što će omogućiti nastavak ovogodišnje ski-sezone.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društva "Ljubijski rudar" Božo Grbić kaže da je zadovoljan ovogodišnjom posjetom na Mrakovici.

- Skijališta su nam puna gotovo svakog dana, a za većinu je prava atrakcija noćno skijanje, tako da je i u noćnim časovima gotovo isto tako velika gužva kao i tokom dana - rekao je Grbić.

On je potvrdio da su skijašima na raspolaganju dvije uređene ski-staze u dužini od po 600 metara , kao i dva ski-lifta koji mogu prevesti 900 skijaša na sat.

- Cijene korišćenja skijališta ostale su na prošlogodišnjem nivou, tako da je cijena poludnevne karte deset, dnevne 15, a karte za noćno skijanje 13 maraka - kazao je Grbić. 

Usluge i hoteli

Grbić je dodao i da Planinarsko-skijaško društvo "Ljubijski rudar" raspolaže sa 80 kompleta skijaške opreme, a iznajmljuje se po cijeni od 20 maraka.

Istakao je da su smještajni kapaciteti od 50 ležajeva u paviljonima Planinarskog društva "Ljubijski rudar" u potpunosti renovirani, a uvedeno je centralno grijanje. Svi ljubitelji zimskih sportova mogu za simboličnih deset maraka i prenoćiti tokom vikenda na Kozari.

Dnevna karta za stazu "Mrakovac" po osobi košta 27 maraka za skijanje po danu, a poludnevna karta 18 maraka. Za noćno skijanje potrebno je izdvojiti 16 maraka.

Smještaj skijaši mogu potražiti i u obližnjem hotelu "Monument" na Mrakovici kod Prijedora koji turistima nudi vikend aranžman, a cijena polupansiona za jedan dan iznosi 60 maraka. Od ove godine u ponudi je i polupansionski petodnevni aranžman po cijeni od 54 marke po danu, kao i redovni smještaj. Polupansion u jednokrevetnoj sobi košta 77, a u dvokrevetnoj 67 marka.

Direktor Nacionalnog parka "Kozara" Dragan Romčević kazao je da je od početka ove godine na Kozari boravilo ko 40.000 turista, te da je većina hotela popunjena. On je istakao da su tokom praznika korišćeni smještajni kapaciteti i paviljoni gdje borave izviđači. 

Jahorina snizila cijene

Šef za prodaju i marketing Olimpijskog centra Jahorina Dragan Sokolović rekao je da trenutno na Jahorini boravi oko 3.000 gostiju što, kako je istakao, predstavlja oko 80 odsto popunjenosti hotelskih kapaciteta Jahorine.

- Od subote u Olimpijskom centru "Jahorina" cijene boravka snižene su za oko 20 odsto tako da se polupansion umjesto 107 maraka trenutno plaća 83 marke. Cijena ski-pasa od subote je takođe snižena, pa se umjesto poludnevne cijene od 27 maraka sada plaća 25 maraka. Šestodnevni ski-pas umjesto 175 sada iznosi 165 maraka. Cijena dnevnog ski-pasa koji podrazumijeva skijanje od 11 do 16 časova umjesto 30 košta 29 maraka - rekao je Sokolović.

On kaže da oko 40 odsto gostiju koji borave na Jahorini predstavljaju gosti iz Srbije, 20 posto njih je iz BiH, a 40 odsto su sa područja Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Sokolović ističe da ima gostiju i iz drugih područja Evrope.

Dodao je da je u odnosu na lani broj gostiju smanjen za 15 odsto ali da je takva situacija i u drugim zimskim centrima.

- Razlog slabijeg priliva gostiju je ekonomska kriza koja ulazi i na naše prostore. Gosti se sve teže odlučuju da od svojih sredstava izdvoje za boravak na planinama i skijanje jer se to još uvijek smatra luksuzom - kazao je Sokolović. On kaže da je trenutno na Jahorini visina snijega 40 centimetara i da su uslovi za skijanje odlični. te da žičare rade bez ikakvih problema.

Srbija prednjači

Ski-centri u Srbiji, posebno na Kopaoniku i Zlatiboru ove sezone puni su turista. Na ovim planinama ne odaje se utisak da je na scenu stupila ekonomska kriza jer je broj turista, ako je suditi po iskorišćenosti kapaciteta, zaista veliki.

Na Kopaoniku do 2. marta 2009. godine, cijena ski karte biće  1.900 dinara (oko 38 maraka) za odrasle i 1.300 (oko 26 maraka) za djecu. Na Staroj planini do 28. decembra bio je promotivni period, a nakon toga do 2. marta jednodnevna ski-karta košta za odrasle 750 dinara (oko 12 maraka), a za djecu 500 dinara (oko deset maraka). U ponudi su i poludnevne i karte i karte za noćno skijanje.

Na Kopaoniku trenutno radi 16 žičara, a snijeg na stazama je u prosjeku 15 centimetara. Tu se može birati između hotelskog smještaja i smještaja u apartmanima. Cijene sedmodnevnog boravka u trokrevetnom apartmanu iznosi od 200 do 470 evra. U hotelu "Putnik" na Kopaoniku cijene smještaja kreću se od 30 do 40 hiljada dinara (od 600 do 800 maraka) za sedam dana u dvokrevetnoj sobi.

Zlatiborski hoteli u ponudi imaju aranžmane na bazi polupansiona koji po osobi za noćenje iznose oko 5.000 dinara (oko 100 maraka).

Cijene dnevnih ski karata na Zlatiboru kreću se za djecu do 12 godina oko 800 dinara (oko 16 maraka) , a za odrasle oko 1.200 dinara (oko 24 marke).

Ulični prodavci

Planina Vlašić poznata je i po svom originalnom vlašićkom ovčijem siru, vlašićkom čaju i velikom broju ljekovitih biljaka.

Jedan od mnogobrojnih prodavaca na šetalištu u ski-kompleksu Babanovac u ponudi na svom štandu prodaje sir, kajmak, suvo meso, brusnice, priglavke, iznajmljuje sanke, prodaje drvene kace.

- Kilogram brusnica je deset maraka, kace su od deset do 15 maraka, kravlji i ovčiji sirevi od osam, deset i 12 maraka, dok je kilogram suvog mesa ili kobasica od 15 do 25 maraka. Pleteni priglavci su deset maraka, a sanke iznajmljujem za deset maraka za cijeli dan - kazao je prodavač u ski-centru Vlašić. On ističe da je zadovoljan prodajom, a najviše, kako kaže kupuju stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana