Скијање и боравак на планинама луксуз

Далиборка Секулић
Скијање и боравак на планинама луксуз

Високе цијене смјештаја, позамашне цифре скијашких карата, као и чињеница да снијега нема у довољним количинама нису обесхрабриле љубитеље скијања и зимске атмосфере да и сезоне посјете Влашић, Јахорину и Мраковицу.

Ипак, економска криза није заобишла ни ски-центре, па власници и менаџери хотела у угоститељским објектима ове године имају мање посла него претходне, али кажу да је  посјећеност солидна, а ове сезоне у домаћим скијалиштима, поред домаћих, има и доста туриста из Хрватске, Србије и Црне Горе.

Иако се грађани Српске још увијек одлучују да новац за зимовање радије потроше у неком од домаћих ски-центара него у иностранству, оно што домаћим угоститељима највише замјерају је недостатак иновативности да се угоди гостима, нељубазност особља и углавном лоше скијашке стазе. 

Топло вријеме

Економска криза није заобишла ни Влашић. Менаџери влашићких хотела кажу да им је сезону покварило и изузетно топло вријеме за ово доба године. Скијашке сезоне, истичу, сваке године све краће трају, а глобалне климатске промјене, нису и биле наклоњене ни овдашњим планинским љепотицама.

Планина Влашић смјештена непосредно уз Травник, а подједнако близу Сарајева, Зенице и Бање Луке, а као планински и ски-центар довољно близу осталим градовима у БиХ, али и Славонији, Далмацији, Загребу слови за идеално регионално одмориште.

На централном платоу Влашића уређен је ски-центар "Бабановац" на надморској висини од 1.260 метара, са великим бројем викенд објеката, хотела и апартмана, као и других пратећих објеката.

Директор хотела "Влашић" на Влашићу Нермин Ширбеговић казао је да је овај хотел тренутно попуњен са 30 одсто својих капацитета и да је ски-центар Влашић памтио и боље дане.

- Ове године, као и претходне три, највећи проблем представља недостатак снијега. Ми се сваке године припремамо на могућност да се наши капацитети потпуно попуне, али то се ријетко и догоди - казао је Ширбеговић.

Он сматра да је штета да потенцијали које ски-центар Влашић има остају неискоришћени због слабе или никакве модернизације.

- Чињеница је да је ски-комплекс "Влашић" смјештајно добро опремљен, за сваког се нађе понешто, али неуређене стазе уз недостатак снијега не доприносе бољем пословању - објаснио је Ширбеговић. 

Цијене карата

На бејби ски-стази на Влашићу цијене карата крећу се од 12 до 22 марке.

- Дневне карте од девет до 16 часова су 15 марака, полудневне карте од 13 до 16 часова износе 12 марака, а ноћно скијање од 18 до 22 часа кошта десет марака - казао је радник на бејби ски-стази. Дневна ски карта на стази за одрасле кошта 27 марака.

Највише се траже дневне карте за једну стазу са двије вучилице. 

Гости Влашића

- Гости из Хрватске, посебно из Далмације, доминирају у шпици сезоне, од половине и краја децембра до првих дана јануара, када их замјењују гости из готово цијеле БиХ - рекао је Ширбеговић.

И у другим хотелима у комплексу ски-центра "Влашић" кажу да су гостима из иностранства, највише из Хрватске, преплављени за новогодишње и божићне празнике, све до почетка другог полугодишта у школама, када драстично опада број страних гостију. Сезона за домаће туристе обично траје до половине јануара.

Цијене смјештаја у викендицама на Влашићу зависе од периода у којем се изнајмљују и од броја људи који у њима бораве.

Тако за четворочлану породицу, смјештај у јануару у викендици износи од стотину до 150 марака, а крајем децембра и првих дана нове године дан у викендици кошта и до 200 марака.

Aко сте љубитељ хотелског смјештаја за полупансион у неком од влашићких хотела у "шпици" сезоне у двокреветној соби, требате издвојити од сто до 120 марака, а у другој половини јануара па до марта цијене се крећу од 60 до 90 марка.

Између многобројних влашићких хотела на сваком кораку налазе се рент-а-ски штандови на којима за десет марака по дану можете изнајмити комплетну опрему за скијање. Осим опреме можете унајмити и учитеља скијања који ће вас за десет до 15 марака по сату учити да скијате. 

Нељубазно особље

Основни недостатак ски-центра на Влашићу је нељубазност особља хотела и угоститељских објеката. Осим овога, Влашићу се може приговорити и неуредност, јер на сваком кораку наилазите на смеће. Гости, а посебно странци кажу да им велики проблем представља недостатак банкомата и мјењачнице, а и једина пошта у цијелом комплексу ради само до девет часова ујутро до подне.

Гости се на Влашићу жале и на изнајмљиваче ски-бордова који дозвољавају да се њихове муштерије ски-бордовима возе по цијелом комплексу угрожавајући тиме сигурност свих скијаша, а нарочито дјеце којих на Влашићу има у заиста великом броју. 

Ноћно скијање

За разлику од претходне двије до три године, на Мраковици на Козари код Приједора ове зиме има довољно снијежног покривача којем су се обрадовали љубитељи зимских спортова.

Висина снијега на ски-стазама тренутно је двадесетак центиметара, али судећи према најава метеоролога снијега би наредних дана могло бити још, што ће омогућити наставак овогодишње ски-сезоне.

Предсједник Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар" Божо Грбић каже да је задовољан овогодишњом посјетом на Мраковици.

- Скијалишта су нам пуна готово сваког дана, а за већину је права атракција ноћно скијање, тако да је и у ноћним часовима готово исто тако велика гужва као и током дана - рекао је Грбић.

Он је потврдио да су скијашима на располагању двије уређене ски-стазе у дужини од по 600 метара , као и два ски-лифта који могу превести 900 скијаша на сат.

- Цијене коришћења скијалишта остале су на прошлогодишњем нивоу, тако да је цијена полудневне карте десет, дневне 15, а карте за ноћно скијање 13 марака - казао је Грбић. 

Услуге и хотели

Грбић је додао и да Планинарско-скијашко друштво "Љубијски рудар" располаже са 80 комплета скијашке опреме, а изнајмљује се по цијени од 20 марака.

Истакао је да су смјештајни капацитети од 50 лежајева у павиљонима Планинарског друштва "Љубијски рудар" у потпуности реновирани, а уведено је централно гријање. Сви љубитељи зимских спортова могу за симболичних десет марака и преноћити током викенда на Козари.

Дневна карта за стазу "Мраковац" по особи кошта 27 марака за скијање по дану, а полудневна карта 18 марака. За ноћно скијање потребно је издвојити 16 марака.

Смјештај скијаши могу потражити и у оближњем хотелу "Монумент" на Мраковици код Приједора који туристима нуди викенд аранжман, а цијена полупансиона за један дан износи 60 марака. Од ове године у понуди је и полупансионски петодневни аранжман по цијени од 54 марке по дану, као и редовни смјештај. Полупансион у једнокреветној соби кошта 77, а у двокреветној 67 марка.

Директор Националног парка "Козара" Драган Ромчевић казао је да је од почетка ове године на Козари боравило ко 40.000 туриста, те да је већина хотела попуњена. Он је истакао да су током празника коришћени смјештајни капацитети и павиљони гдје бораве извиђачи. 

Јахорина снизила цијене

Шеф за продају и маркетинг Олимпијског центра Јахорина Драган Соколовић рекао је да тренутно на Јахорини борави око 3.000 гостију што, како је истакао, представља око 80 одсто попуњености хотелских капацитета Јахорине.

- Од суботе у Олимпијском центру "Јахорина" цијене боравка снижене су за око 20 одсто тако да се полупансион умјесто 107 марака тренутно плаћа 83 марке. Цијена ски-паса од суботе је такође снижена, па се умјесто полудневне цијене од 27 марака сада плаћа 25 марака. Шестодневни ски-пас умјесто 175 сада износи 165 марака. Цијена дневног ски-паса који подразумијева скијање од 11 до 16 часова умјесто 30 кошта 29 марака - рекао је Соколовић.

Он каже да око 40 одсто гостију који бораве на Јахорини представљају гости из Србије, 20 посто њих је из БиХ, а 40 одсто су са подручја Хрватске, Словеније и Црне Горе. Соколовић истиче да има гостију и из других подручја Европе.

Додао је да је у односу на лани број гостију смањен за 15 одсто али да је таква ситуација и у другим зимским центрима.

- Разлог слабијег прилива гостију је економска криза која улази и на наше просторе. Гости се све теже одлучују да од својих средстава издвоје за боравак на планинама и скијање јер се то још увијек сматра луксузом - казао је Соколовић. Он каже да је тренутно на Јахорини висина снијега 40 центиметара и да су услови за скијање одлични. те да жичаре раде без икаквих проблема.

Србија предњачи

Ски-центри у Србији, посебно на Копаонику и Златибору ове сезоне пуни су туриста. На овим планинама не одаје се утисак да је на сцену ступила економска криза јер је број туриста, ако је судити по искоришћености капацитета, заиста велики.

На Копаонику до 2. марта 2009. године, цијена ски карте биће  1.900 динара (око 38 марака) за одрасле и 1.300 (око 26 марака) за дјецу. На Старој планини до 28. децембра био је промотивни период, а након тога до 2. марта једнодневна ски-карта кошта за одрасле 750 динара (око 12 марака), а за дјецу 500 динара (око десет марака). У понуди су и полудневне и карте и карте за ноћно скијање.

На Копаонику тренутно ради 16 жичара, а снијег на стазама је у просјеку 15 центиметара. Ту се може бирати између хотелског смјештаја и смјештаја у апартманима. Цијене седмодневног боравка у трокреветном апартману износи од 200 до 470 евра. У хотелу "Путник" на Копаонику цијене смјештаја крећу се од 30 до 40 хиљада динара (од 600 до 800 марака) за седам дана у двокреветној соби.

Златиборски хотели у понуди имају аранжмане на бази полупансиона који по особи за ноћење износе око 5.000 динара (око 100 марака).

Цијене дневних ски карата на Златибору крећу се за дјецу до 12 година око 800 динара (око 16 марака) , а за одрасле око 1.200 динара (око 24 марке).

Улични продавци

Планина Влашић позната је и по свом оригиналном влашићком овчијем сиру, влашићком чају и великом броју љековитих биљака.

Један од многобројних продаваца на шеталишту у ски-комплексу Бабановац у понуди на свом штанду продаје сир, кајмак, суво месо, бруснице, приглавке, изнајмљује санке, продаје дрвене каце.

- Килограм брусница је десет марака, каце су од десет до 15 марака, крављи и овчији сиреви од осам, десет и 12 марака, док је килограм сувог меса или кобасица од 15 до 25 марака. Плетени приглавци су десет марака, а санке изнајмљујем за десет марака за цијели дан - казао је продавач у ски-центру Влашић. Он истиче да је задовољан продајом, а највише, како каже купују странци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана