Скандалозан живот Бриџит Бардо: Разводи и тешка трудноћа једне од најљепших на свијету

Story.rs
Скандалозан живот Бриџит Бардо: Разводи и тешка трудноћа једне од најљепших на свијету

Можете да будете и босоноги, али да будете срећни. Заиста сам више пута била на ивици да извршим самоубиство. Имала сам све, а била сам несрећна, говорила је славна глумица.

Све до појаве глумице Брижит Бардо на великом платну холивудска продукција је с висине гледала на европску кинематографију. Ниједна жена није била довољно занимљива, гламурозна и сексепилна да би скренула пажњу владара седме умјетности. Заносна, плава, правилних црта лица, пуних усана и са пегицама на носу залудела је читаву планету.


Конзервативно васпитање није је спречило да се у раној младости опходи либерално, али ни да старост дочека као конзервативац. У двадесетим и тридесетим годинама живота није се либила да покаже обнажено тијело, а остављала је без даха многе мушкарце, од којих је некима пошло за руком да постану њени мужеви. Заљубљивала се, раскидала, удавала и разводила не марећи за гласине, а од неког ко је сопствену трудноћу поистоветио са болешћу постала је страствени борац за права животиња. Иако је ушла у девету деценију, остала је досљедна себи и у широком кругу заобилази пластичне хирурге и третмане ботоксом поносно показујући нове боре.

Бивша глумица и пјевачица, данас најгласнија свјетска активисткиња за заштиту животиња, легендарна Камил Јава, познатија под умјетничким псеудонимом Брижит Бардо, рођена је 28. септембра 1934. године у Паризу као ћерка домаћице Ане Мари Мусел и индустријалца Луиса Пило Бардоа. Одрасла је у изузетно религиозној породици у којој су јој од дјетињства усађени идеали католичке вјере, а прстен конзервативних кодекса у чијем маниру је васпитана није је спречио да почне да се бави умјетношћу.

Бирала је оне дисциплине које славе љепоту тијела и његовог покрета, а коначан избор пао је на балет, који ју је фасцинирао. Каријеру је започела првим плесним корацима у Националном конзерваторијуму плеса (Conservatoire Nationale de Danse), а њена љепота и грациозност убрзо су дошли до изражаја, па је већ са петнаест година ангажована као модел. Атрактиван изглед довео ју је до прве насловне стране и то у модном магазину Ел. Баш на тој фотографији угледали су је режисер Марк Алегре и његов асистент Роже Вадим, што је потпуно промјенило њен живот.

Она и Роже заљубили су се једно у друго, а шармантни младић опседнут љепотом своје изабранице одлучио је да је запроси. Пошто је имала само седамнаест година њени родитељи су одбили да јој дају дозволу за брак због чега је још као малољетница први пут покушала да се убије. Пред таквом уцјеном родитељи су поклекли, па је у својој осамнаестој ипак постала супруга редитеља Рожеа Вадима. Постала је позната под надимком Бебе, а под именом Брижит Бардо на филмском платну је дебитовала 1952. године, у филму "Луди од љубави".

Прву главну улогу одиграла је у остварењу La lumiere d'en Face 1956, а ангажман у En Effeuillant la Marguerite слиједеће године осигурао јој је статус секс-симбола. Захваљујући Вадиму добила је ролу која јој је донијела свјетску славу и милионску зараду у филму "И бог створи жену". Ово остварење у потпуности је промјенило дотадашње поимање секса у седмој умјетности, нарочито након легендарне сцене у којој Брижит игра босонога на столу. Захваљујући својим првим улогама ова згодна Францускиња стала је раме уз раме са америчким секс-симболом Мерилин Монро. Истовријемено, захваљујући улогама у којима је доминирао њен сексепил, порасло је интересовање холивудских филмских продуцената за остварења европске кинематографије.

"Ако сам одиграла неку улогу у еволуцији француског друштва и обичаја, то је било упркос мени. Мислим да сам одговарала том развоју, одређеној жељи друштва у одређеном тренутку", тврдила је у својим изјавама вољена и оспоравана Брижит Бардо.

Фасцинација њеним ликом, која је започела још 1953. због првог америчког филма у којем се појављује с Кирком Дагласом Un acme d'amour, наставила се и Брижит је постала прва особа ван англосаксонског говорног подручја која је прославила успjех француске кинематографије.

Иако су на професионалном плану савршено функционисали, Брижит и Роже имали су проблема у приватном животу. Брак им је трајао пет година, али се њихова професионална сарадња наставила и послије развода. Вадим, који је преминуо прије петнаест година, остао је упамћен по реченици: "Вјерност ми је досадна", а управо су љубавне сплетке и прељубе оно што је наводно уништило њихов брак.

Брижит се од Вадима развела 1957, али је годину дана касније, након успјеха у "Парижанки", заиграла у његовом филму "Les bijoutiers du clair de lune ". Енглески је проговорила у класику "Paris bt Night" с Френком Синатром у главној улози. Двије године након развода поново је стала на луди камен удавши се за глумца Жака Шаријеа са којим се зближила на снимању филма "Babette s'e va-t-eb guerre ". Дванаест мјесеци након вјенчања добили су сина Николаса Жака Шаријеа са којим глумица никада није била блиска јер је своју трудноћу упоредила са тумором.

Син јој ту изјаву никада није опростио, али он није био главни узрок њене несреће, будући да је само осам мјесеци након његовог рођења, на свој двадесет и шести рођендан 28. септембра 1960, по други пут покушала да се убије. Било је то за вријеме снимања филма "La Verite", а повод су били брачни проблеми. Убрзо је 1962. године услиједио и њен други развод, а филм који је снимала у вријеме када је покушала самоубиство постао је најгледанији у Француској и први по заради на благајнама. Брижит се, међутим, трудила да упркос огромној слави живи у сенци. Дешавало се да је из тог бијега од славе протресу заљубљени фанови који су јој у више наврата проваљивали у кућу само да би је видјели или узели нешто њено за успомену.

"Кад ме препознају, требало би да ми је мило, али ја се најежим", тврдила је она, иако је одузимала дах милионима мушкараца широм свијета, а о њој су маштали и у њеном наручју се гријали најмоћнији људи протеклог вијека међу којима и пјевачи Серж Генсбур и Саша Дистел и глумац Жан Луј Трентињан. Све то је није чинило срећном, па је у једном од новијих интервјуа признала да је више пута баш због славе била на ивици да себи одузме живот.

"Можете да будете и босоноги, али да будете срећни. Заиста сам више пута била на ивици да извршим самоубиство. Имала сам све, а била сам несрећна. Право је чудо да сам још жива", говорила је Брижит која се дан прије свог четрдесетог рођендана, у септембру 1974. године, повукла из глумачког живота, промјенила животне навике и постала вегетаријанка. Иако се више није бавила глумом, папараци су је константно пратили, па је 1983. године изашла чак и трилогија о животу ББ. Свега двадесетак дана касније, оптерећена славом и дубоко депресивна, Брижит је по трећи пут покушала да оде с овог свијета, али ју је спасла кућна помоћница.

Након другог развода удала се и трећи пут за њемачког милионера и плејбоја Гантера Сакса, али је њихова срећа била кратког даха. Та веза остала јој је у сјећању као једна од најдражих успомена, а његово самоубиство маја 2011. године у потпуности ју је сломило.

"Брижит Бардо је у шоку. Одржавала је везу са Гантером Саксом који јој је двадесет година помагао у фондацији", потврдио је глумичин блиски пријатељ. Гинтер се убио у дворцу у Швајцарској који је у власништву фондације његове бивше жене Брижит Бардо, што имплицира да су некадашњи супружници били блиски и након развода. Сакс је иначе средином шездесетих претворио љетовалиште Сен Тропе на француској ривијери у играоницу богатих и славних, а међу њима је била и филмска звијезда Бардо.

Посљедњи пут стала је на луди камен 1992. године са Бернаром д’Ормалом с којим и данас дијели добро и зло. Ријеч је о функционеру ултрадесничарске партије Национални фронт. Њихову заједницу не прате посебне контроверзе, али зато Брижит свјетску јавност повријемено шокира својим изјавама. Након писања у својој књизи "Вапај у тишини", 6. маја 2004. кажњена је за подстицање расне мржње и нетрпељивости, пошто је изразила забринутост због инфилтрације исламских екстремиста у Француској. И данас је најгрлатији портпарол ксенофоба и антиисламиста, што изазива згражавање многих Француза који су је обожавали на филмском платну.

Ова контроверзна умјетница у септембру пуни осамдесет и једну годину, али је у јавности остала упамћена прослава њеног седамдесетог рођендана када је уз неколико чаша шампањца захвалила Богу што је ушла у осму деценију.

"Пуним седамдесет година, хвала Богу што ми је дао да стигнем дотле. Али, истовремено, више бих вољела да имам тридесет. Ипак, радо прихватам старост јер то је вријеме које пролази. Данас дува неки луди вјетар, жене хоће да остану младе и прибјегавају хирургији. Све личе једна на другу... Савршенство је тако досадно", изјавила је бивша глумица док се у свјетској јавности и даље води полемика шта је све на свом лицу и тијелу оперисала, упркос њеним тврдњама да се одлучила на природно старење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана