Seks skandali nezaobilazan dio predsjedničkih mandata u Bijeloj kući

Agencija
Seks skandali nezaobilazan dio predsjedničkih mandata u Bijeloj kući

Vašington - Prevare nisu strane američkim predsjednicima, a dok su jedni pokušavali da ih kriju svim sredstvima, drugi su išli čak toliko daleko i otvoreno se nabacivali drugim ženama pred svojim suprugama. Supruge su i pored dokazanih afera ostajale uz svoje muževe, a čini se da nesrećna tradicija prati i sadašnju prvu damu Melaniju Tramp.

Mnoge prve dame u SAD imaju mnogo toga zajedničkog - nemaju posao, platu, a mnoge su još izdali supruzi brojnim preljubama. Posljednja u nizu afera američkog predsjednika Donalda Trampa je ona sa nekadašnjom "Plejbojevom" zečicom Karen Mekdugal. Naravno, Tramp je još jednom porekao vezu sa djevojkom sa kojom ga štampa povezuje.

Pošto se saznalo za još jednu Trampovu aferu, Melanija je opet u javnosti odbila da ide uz svog supruga kada su došli da odaju počast poginulima u pucnjavi na Floridi. Si-En-En navodi da je promjena kod Melanije pogotovo postala vidljiva nakon pokreta koje su pokrenule žene "I ja takođe" ("MeToo).

Prije ovog pokreta, kao da je postojao dogovor između moćnih muškaraca i njihovih žena da će one gledati na drugu stranu dok oni varaju, a da će, zauzvrat, one imati koristi od njihove moći i bogatstva. Pojedine žene su pristale da svojim muževima "progledaju kroz prste" i preljubu ćušnu pod tepih.

Džeki Kenedi i Hilari Klinton bile su prve žene koje su pristale na ovaj kompromis. U mnogim stvarima su one odgovarale svojim supruzima - bile su inteligentne, duhovite i povrh svega diskretne.

Ipak, nisu jedine. Ni predsjednik Lindon Džonson nije krio svoju aferu i nije se libio da se u javnosti nabacuje lijepim ženama. Do kraja večeri često bi imao karmin na licu. Njegova supruga, Lejdi Bird, ponekad bi bila s njim u istoj prostoriji, a onda bi ga molila da prestane da je sramoti.

- Potreban si negdje drugdje, Lindone. Zapostavljaš neke od svojih prijatelja - znala je da mu kaže supruga.

Električar iz Bijele kuće Trafes Brajant rekao je da je Džonson "naslijedio" dvije novinarke od Džona F. Kenedija.

Nakon što joj je suprug umro, poznata američka voditeljka Barbara Volters upitala je Lejdi Bird o Džonsonu kao preljubniku, a ona se samo nasmijala i rekla:

- Oh, Lindon je volio ljude. I to sigurno... nije isključivalo polovinu ljudi na svijetu: žene.

Prethodnica Lejdi Bird, Džeki Kenedi je jedan od poznatijih primjera kada su u pitanju konstantna ponižavanja. Džeki je mogla u to vrijeme da se osloni na činjenicu da mediji neće izvještavati o aferama njenog supruga.

- Ne zanima me sa koliko žena spava sve dok znam da on zna da je to pogrešno, i on sad tako misli - povjerila se jednom Džeki svom prijatelju Adlaiju Stivensonu, ambasadoru u UN.

Ostaje da se vidi da li će i Trampovi imati sličan momenat - priznati probleme u braku, ali nastaviti naprijed zajedno.

Za sada, Melanija je još jedna od mnogo prvih dama koja podnosi poniženje od navodnih preljuba i nedostatka lojalnosti svog supruga.

Levinski

Skoriji primjer bračne prevare je svakako bračni par Klinton. Tokom predsjedničke kampanje 1992. godine Suzan Tomases, advokat i blizak prijatelj Klintonovih, rekla je Bilu da će se pokupiti i otići usred kampanje bude li ga uhvatila "spuštenih pantalona".

- Znao je da ću se obrušiti na njega svim sredstvima ako nešto samo i pomisli - rekla je Tomases.

I dok je Džeki Kenedi mogla da bude sigurna da će mediji "ćutati" o aferama njenog supruga, Hilari Klinton nije imala kud, osim da se javno suoči sa preljubom svog supruga.

Javnost je saznala za Klintonovu aferu sa stažistkinjom Bijele kuće Monikom Levinski. Klinton je tom aferom osramotio svoju suprugu, ali ga ona nije zbog toga ostavila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana