Савјети архитекте и дизајнера ентеријера Биљане Новаковић: Детаљи у новим бојама за свјежији амбијент

Александра Маџар
Савјети архитекте и дизајнера ентеријера Биљане Новаковић: Детаљи у новим бојама за свјежији амбијент

Прољетни сунчани дани буде у нама нову енергију и жељу за стварањем и измјенама.

Ово доба године идеално је за преуређење стана, а уз добру вољу и маштовите идеје за овај подвиг вам неће требати много новца.

У овом броју “Глас плуса” о томе нашим читаоцима прича архитекта и дизајнер ентеријера из Бањалуке Биљана Новаковић, иза које је успјешно радно искуство, десетине завршених пројеката не само на подручју Бањалуке него и широм региона. Биљана је уредила домове и у Загребу, Истри, Љубљани и Бечу, а већ двије године саставни је дио екипе емисије “Може и другачије”, која се приказује на програму Радио-телевизије Републике Српске, у оквиру које на практичним примјерима показује како да из свог ентеријера извучете максимум. Тако је учинила и овај пут за наше новине, покушала је да олакша нашим читаоцима и објасни како ситне поправке по стану, свјежије боје зидова и нови детаљи уносе у дом прољетну свјежину и веселију атмосферу за пријатнији боравак у дому.

- Прољетно сређивање стана започните “чишћењем” непотребних ствари. Одложите зимску одјећу и обућу, дебеле прекриваче, зимске папуче, а након тога ријешите се и свих непотребних детаља које не користите и само вам скупљају прашину и стварају визуелни хаос. Иако се на прву помисао тешко растати од неких ствари, кад их се једном ријешите, осјетићете како је ваш животни простор растерећенији и угоднији - савјетује Биљана.

Често, како каже Биљана, у плакарима направимо пометњу непотребним текстилом, крпама, пешкирима, постељином.

- Текстил је потрошна роба и требало би да га често мијењамо и освјежавамо. Баците дотрајале, узимите неколико нових и направите себи малу, али довољну колекцију за коришћење - савјетује она.

 

Ако су вам зидови запрљани, приступите кречењу и освјежењу боја.

- Нијансе зидова не морате мијењати ако сте задовољни њиховим избором, биће довољно и само ново кречење да бисте унијели свјежину. Уколико су вам постојеће досадиле, одаберите нове боје или тапете, али бирајте свјежије и свјетлије тонове који на себе лако примају остале боје - казала је Новаковићева.

 

Нови амбијент, истиче она, можете постићи уношењем боја кроз детаље.

- Промијените декоре на прозорима, боју јастучића на софи, унесите нову вазу и шољице и добиће потпуно нову тему у стану. Уз добар тепих и завјесе, амбијент може добити потпуно друго лице - сигурна је Биљана.

 

Оно што домаћице највише оптерећује и гдје највише времена проводе у чишћењу и одржавању јесте кухиња.

- Ако желите нову кухињу, а немате довољно новца или се бојите толиког подухвата, промијените само радну плочу и судоперу и створићете утисак као да сте добили нови радни простор - објашњава Биљана.

 

Купатило, које је најтеже преправљати, такође заслужује освјежења.

- Довољно је да направите селекцију пешкира и санитарија и унесете зелену биљку у саксији да би простор добио свјежину која вам је потребна - сматра она.

Кутак на балкону

- Ако имате балкон или терасу, направите себи угодан кутак за кафицу. Двије столице и столић уз неколико саксија цвијећа направиће од вашег балкона праву малу зелену оазу.

Уз цвијеће, посадите и јестиве биљке које успијевају на нашим просторима. Овако ћете поред “зелене” терасе у сваком тренутку имати свјеже и домаће зачинско биље - напомиње Биљана.

Кућни мајстор

Оно што Биљана такође савјетује је да позовете кућног мајстора ако га немате у кући и ријешите све ситне поправке које су нужне.

- Очистите клима-уређаје, димњаке, провјетрите радијаторе, провјерите цријеп и очистите олуке ако живите у кући. Чесме, цијеви, санитарије, све има свој рок трајања, али редовним и добрим одржавањем тај рок можемо знатно продужити - предлаже Новаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана