Савјети Лидије Љубичић за Глас Плус: Десет минута вјежбе три пута седмично за добре резултате

Глас Српске
Савјети Лидије Љубичић за Глас Плус: Десет минута вјежбе три пута седмично за добре резултате

Масне наслаге и опуштени мишићи ноћна су мора многих жена. Уколико желите да обликујете бутине, задњицу и руке, а немате времена за одлазак у теретану, готово исти ефекат можете постићи код куће уз редовно вјежбање и, наравно, правилу исхрану. Набавите шипку и тегове и можете почети да вјежбате код куће.

Савјети су ово професорице физичког васпитања и спорта и фитнес инструкторке Лидије Љубичић, а у овом броју “Глас плуса” говориће баш о вјежбама за горњи и доњи дио тијела.

Овај пут Лидија је за наше читаоце припремила десетоминутни тренинг за затезање задњице, ногу и руку. Вјежбе радите три пута седмично и убрзо ћете, како каже Лидија, примијетити резултате.

Савјет:

- Идеално је вјежбати мишиће задњице, а истовремено јачати и мишиће доњег дијела леђа и стомака. Ако имате проблеме са целулитом на ногама и задњици, требате да додате и ручне масаже есенцијалним уљима која извлаче вишак воде и нагомилане наслаге у међућелијском простору поткожног сала, уз детоксикацију биљним чајевима. Покушајте да избаците што више пресланог и преслатког из јеловника - казала је Лидија.

 

Оно што је најважније, истиче она, у борби против целулита је да уносите довољне количине воде.

 

- Правилна исхрана подразумијева унос разноврсних намирница, али исто тако је важно и вријеме када се оне уносе. Ове намирнице утичу на ниво енергије, ниво шећера у крви па и на расположење - прича Лидија.

 

• Најбоље вријеме за унос угљених хидрата је ујутро. Они обезбјеђују довољно енергије током дана и велика је вјероватноћа да ћете их током својих дневних активности потрошити.

• Током дана оброци треба да буду базирани на протеинима и здравим мастима, као и на влакнима и витаминима.

• Вече је најбоље вријеме за протеине, који ће вратити енергију мишићима који су се трошили током дана.

 

 

- Не треба да занемарите ни адекватну комбинацију намирница. Тако, рецимо, просте угљене хидрате не треба да комбинујете са мастима, а храну богату скробом са додатним простим шећерима јер је­ таква комбинација добра само за формирање масних наслага. Уз оброк богат протеинима не треба да иде још протеина - бољи избор ­је нека салата - напомиње она.

 

Неправилна комбинација састојака може да изазове тромост, поспаност, осјећај надутости, док правилна исхрана омогућава дужи осјећај ситости, разноврсност хранљивих састојака и више енергије.

 

- Многа истраживања су показала да се гојазност може довести у везу и са слабијим имуним системом. Такође, храна богата мастима смањује отпорност организма на вирусе и бактерије, док храна богата протеинима утиче на изградњу свих ћелија у организму, па тако и имуних ћелија - прича Лидија.

 

 

Разноврсни витамини и минерали подстичу рад нашег организма, а њих тијело добија кроз здраву исхрану, највише кроз воће и поврће. Њихов вишак или мањак може имати лоше посљедице по здравље. Зато треба да направите баланс!

 

Бесплатне савјете о исхрани и тренингу читаоци Гласа Српске могу добити путем Е-maila: [email protected] или на телефон "L-Fit studio": 065/332-332

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана