“СА 330 пума” успјешна на ратиштима широм свијета

Горан Ајдер
“СА 330 пума” успјешна на ратиштима широм свијета

“Пума” је настала из потребе Француских оружаних снага за средњим транспортним хеликоптером који би у свим временским условима могао превести до 20 војника са опремом или различити други терет.

 Уз велику подршку Француске владе прва два прототипа СА 330А су полтјела 1965. године.

Убрзо су и Британци показали интерес за овај хеликоптер, и израђивали дијелове за поједине хеликоптере.

Након одређених побољшања, “СА 330Б пума” улази у серијску производњу 1968. године, а наредне године креће њихова испорука француским и британским ваздухопловним снагама.

“СА 330 пума” је двомоторни хеликоптер који може понијети до 16 војника на преклапајућим сједиштима или шест повријеђених на носилима са још четири додатна сједишта за медицинско особље.

Укупан унутрашњи терет који хеликоптер може понијети је 3.200 кг, док се на спољној дизалици може подићи терет до 275 кг. При пројектовању овог хеликоптера се водило рачуна да хеликоптер може наставити лет чак иако један од мотора потпуно откаже. Два потпуно независна хидросистема знатно повећавају безбједност летења.

Четири лопатице главног ротора овог хеликоптера у првим верзијама су израђивани од легура алуминијума, али они уграђивани од 1976. године  су израђивани од композитних материјала који лопатицама дају већу чврстоћу уз смањење вибрација.

Стајни трап је полуувлачећи типа трицикл. Иако би потпуно увлачење стајног трапа смањило трење ваздуха и повећало брзину, од те опције се одустало да би се повећала сигурност код принудног слијетања.

Почетна верзија хеликоптера која је испоручена француском ваздухопловству СА 330Б и она испоручена РАФ-у СА 330Е је посједовала два мотора снаге 990 kw. Међутим, од 1973. године се у верзијама СА 330Х уграђују мотори са по 1.174 kw.

Ови мотори добијају и системе против залеђивања који су инсталирани на уводницима мотора. “СА 330 пума” је дизајнирана тако да се након скидања главног ротора може транспортовати авионима Ц-160 и Ц-130 што олакшава његову употребу и на удаљеним ратиштима. Такође, водило се рачуна да се претполетни преглед може лако обавити са земље што је врло значајно за посаду када треба брзо да полети.

Иако је Пума првенствено намијењена за транспорт трупа, током своје историје неки примјерци су добили и наоружање да служе за блиску ватрену подршку. То наоружање обухвата топове М693 калибра од 20 мм који се налазе на бочним странама хеликоптера или два митраљеза калибра 7,62 мм којима се управља са бочних врата.

За противоклопно дејство хеликоптер је користи ручно вођене ракете ХОТ, Норд СС.11 и Норд СС.12. ИАР 330 је нашао своје купце и у Пакистану, Судану, Обали Слоноваче и другим земљама широм свијета. Током 1995. године 24 ИАР 330 су послата у Израел да им се угради модернија и ефикаснија опрема. Тако је настао СА 330 СОЦАТ намијењен првенствено за противоклопну борбу и блиску ватрену подршку из ваздуха. Максимална брзина хеликоптера је 315 км/ч, плафон лета 5.180 метара, док му је долет 550 км.

Празан хеликоптер тежи 4.660 кг, а максимална тежина на полијетању 9.000 кг. Дужина СА 330 је 16,70 м и висина 4,90 м. Током оперативне историје СА 330 Пума је била на многим ратиштима широм свијета. Аргентинци су га масовно користили током рата за Фокланде код транспорта трупа и доставе наоружања и муниције.

Током рата у Ираку користили су га и Французи и Британци за транспорт, али и за специјалне операције. Поузданост “пуме” у оваквим операцијама показује и то што су Британци покренули програм модернизације за 24 хеликоптера који би му, поред уградње најсавременије опреме, продужило животни вијек до 2025. године.

Мароко је успјешно користио ове хеликоптере у грађанском рату против сепаратистичких групација све док Совјети нису послали противавионске системе Куб. Јужноафричка Република је успјешно користила СА 330 током двије деценије ратовања са сусједним земљама.

Овај сјајни хеликоптер је продат у 697 примјерака широм свијета до 1987. године, када “Аероспатиале” престаје са његовом производњом да би се посветио његовом насљеднику “АС 332 супер пуми”. Ипак, преко 20 држава још користи “СА 330 пуму” у свом ратном ваздухопловству.

Многе модификације које врше разни корисници имају за циљ да продуже животни вијек “пуме”. То само показује колики квалитет посједује овај хеликоптер.

 

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана