Psiholog Snežana Jondža o pohvalama, može li ih biti previše i hoće li “pokvariti djecu”: Ljubavi ne može birti previše

Aleksandra Madžar
Psiholog Snežana Jondža o pohvalama, može li ih biti previše i hoće li “pokvariti djecu”: Ljubavi ne može birti previše

Bez pohvala, njege, pokazivanja ljubavi i nježnosti djeca se grče u sebi, tuguju i obolijevaju. Ljubavi ne može biti previše, treba samo obratiti pažnju kako formulišemo neke poruke kako bi djeca pored njege dobijala i realnu sliku o sebi.

Pohvale koje uputite djetetu dok je malo biće pohvale koje će ono upućivati sebi cijeli život. To će biti rezervoar podrške, podsticaja i vjere u sebe. Zato se pobrinite da dijete ima šta da iz tog rezervoara izvadi.

Kod mnogih u našem društvu postoji uvjerenje da djecu ne treba previše hvaliti da ih ne bismo “pokvarili”. Postoji uvjerenje da ćete djecu, ako ih previše mazite, razmaziti. To je dovelo do toga da mnoga djeca nisu dobila dovoljno podsticaja i njege. Iako je danas sve češće zastupljen razmažujući vaspitni stil, važno je da se osvrnemo na značaj povale i da razdvojimo pohvalu od straha da ćemo dijete razmaziti.

Počevši priču o pohvalama, može li ih biti previše i hoće li “pokvariti djecu”, psiholog Snežana Jondža ističe da djecu slobodno možete da volite, pokazujete im to i budete im emotivna podrška i da ne brinete da će ih to razmaziti.

Postoje, kako kaže Snežana, različiti načini na koje možete da poručite djetetu da ga volite i da vjerujete u njega.

- Jedan od tih načina je i putem pohvala.

Pored poruke ljubavi i podrške, pohvalama možete da utičete na ponašanje deteta tako da određeno detetovo ponašanje utvrđujete. Pohvale i nagrade su veoma značajne za razvoj deteta. One izazivaju prijatne emocije kod dece i deca bivaju zadovoljna što su ispunila očekivanja roditelja i ponašala se na način koji roditelji odobravaju. Iz tog razloga je velika šansa da će deca ponoviti ponašanje za koje su dobila pohvalu kako bi je dobila ponovo - objasnila je ona.

Možemo pohvaljivati djetetove osobine i ponašanje.

- Pohvale detetovih osobina: Spretan si, pametan, marljiv, vešt, dobar, vredan, lep, uporan, istrajan, volim te... Pohvale ponašanja: Sviđa mi se kako si sredila sobu, super je što si se setila da kupiš namirnice u povratku iz škole, veoma sam zadovoljna što sama sakupljaš svoje igračke - nastavlja priču ona.

Snežana je dala i nekoliko savjeta u kojim to situacijama treba pohvaliti djetetovo ponašanje:

- Kada se ponašalo onako kako mi hoćemo

Danas si ustala na vrijeme da stigneš i da doručkuješ. Veoma sam zadovoljna.

- Kada je prestalo sa neprimjerenim ponašanjem

Drago mi je što si na moju napomenu obukao staru trenerku kad ideš da igraš fudbal.

- Kada se ponaša onako kako mi hoćemo, a prije toga nije

Veoma sam zadovoljna što si počela da redovno izvodiš Reksa u šetnju.           

- Veoma je važno dete hvaliti tokom procesa kojim dete pokušava da ovlada. To može biti vožnja bicikla, sticanje radnih navika u školi, bavljenje nekim sportom ili hobijem i slično. Takve pohvale se nazivaju podsticajnim pohvalama ili pohvalama podrške i govore deci da su na dobrom putu i podstiču ih da nastave u istom pravcu - ističe ona.

Primjeri za takve pohvale su: Dobro ti ide, samo tako, napred;

Za početak je veoma dobro.

- Pohvala detetove ličnosti ili detetovih osobina je isto veoma značajno. Kada kažete detetu da ga volite, da ste zadovoljni njime, kada ga nežno pogledate i zagrlite, vi detetu govorite da ga volite i da ga prihvatate. Za dijete su ovakve potvrde neophodne da bi izraslo u osobu koja je sposobna da voli sebe i druge - kaže Snežana.

Pohvala djetetove ličnosti povezana je s izražavanjem osjećanja ljubavi, poštovanja i vjere u djetetove sposobnosti. Zato su takve poruke osnova za ono što će kasnije postati djetetova ljubav prema sebi, samopoštovanje i samopouzdanje.

- Budući da je repertoar pohvala i potvrda koje djetetu možemo da pružimo veliki, svaki dan je važno da djetetu uputimo barem jednu pohvalu njegove ličnosti i osobina koje nam se dopadaju.

Ako upućujemo pohvale kako bi dete usvojilo neko novo pozitivno ponašanje, kada ga dete usvoji, tada je dobro da se to konkretno ponašanje više ne pohvaljuje jer je ono već usvojeno. Uvek zato ima nekih novih ponašanja koja želimo da dete usvoji, tako da uvek ima osnova da budu pohvaljeni i detetova ličnost i detetovo ponašanje - naglasila je Snežana.

Možete praviti i zdrave kuglice od kokosovog brašna, kokosovog ulja, organskog kakaoa i stevije ili zdravu čokoladu od kokosovog ulja, organskog kakaoa i stevije, kazala Lidija

Kada važi “ko se hvali, taj se kvari”?

- Kada upućujete djeci pretjerano naglašene, nerealistične pohvale - dolazi do toga da djeca imaju iskrivljenu sliku o sebi.

Najpametniji si. Niko nije bolji od tebe. Ti si najljepša na svijetu. 

- Iako svoje dijete roditelj voli najviše, važno je da razumije da ono nije najpametnije niti najljepše na svijetu. Možda jeste njemu i onda  je važno da to tako i kaže, npr. Meni si najljepša, Za mene si najvažnija...

Da bi dijete imalo realnu sliku o svojim osobinama i vještinama, morate ih djetetu predstaviti na realističan način.

- Kada pretjerano često pohvaljujte dijete - tada dijete navikne da je stalno pohvaljivanje normalno stanje i pita se šta nije u redu sa njim kada ga vaspitačica u vrtiću ne pohvaljuje stalno. Tako da djecu ne treba “gušiti” pohvalama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana