Псеће буве скачу више од мачијих, амебе знају да ријеше загонетку

Ведрана Кулага
Псеће буве скачу више од мачијих, амебе знају да ријеше загонетку

Докле досеже људска машта, да ли смо привлачнији тријезни или послије "чашице више", псеће буве скачу више од мачијих, амебе знају да ријеше загонетку, а биљке имају достојанство - само су нека од наизглед бесмислених открића и комбинација науке и забаве које су промијениле свијет и за то награђене.

Колико је само, на први поглед, апсурдних експеримената промијенило свијет у којем данас живимо?

Научници су одувијек смјело ишли корак даље, а Иг Нобелове награде их прате у стопу, те на симпатичан начин охрабрују истраживаче да наставе свој пут у непознато.

Достојанственост биљака

Награда за мир припала је швајцарској Федералној етичкој комисији за нехуману биотехнологију и држављанима Швајцарске за прихватање законског начела да биљке имају достојанство.

Иг Нобел награда настала је као пародија на праву Нобелову награду, а додјељује се научницима за помало бизарне проналаске.

Све је почело 1991. године када је научно-хумористички магазин "Annals of Improbable Research (AIR)" са Харварда утемељио својеврсну пародију на додјелу Нобелових награда, назвавши је Иг Нобеловом наградом.

Ове награде додјељују се сваке године у рану јесен, а иако њихово додјељивање звучи као изругивање "правим" достигнућима, кандидати који се такмиче су прави научници. Од других колега их само дијели то што се баве мало бизарним стварима.

Експеримент којим је доказано да припити људи мисле да су привлачни, те други који показује да залутале бубе балегари могу да користе Млијечни пут да би се вратили кући, неки су од добитника награде Иг Нобел, која се додјељује више од 20 година за необична и духовита открића.

Једна од њих је отишла у руке научника за откриће да шимпанзе могу да идентификују друге шимпанзе гледајући фотографије њихових задњица.

Иг Нобелове награде се додјељују у неколико категорија, а из области психологије признање је дато за експеримент којим је утврђено да особе које су пијане уједно мисле и да су привлачне. Експеримент је извела група Француза и то са америчким професором са државног универзитета Охајо на челу.

Тако је награда за нутриционистику, припала ауторима студије објављене под насловом "Улога слуха у модулацији перципиране хрскавости и свјежине чипса", отишла за електронску модификацију хрскања чипса, да би особа која га жваче вјеровала да је хрскавији и свјежији.

Међу другим добитницима су Американци који су гутали без жвакања прокуване кртице, да би утврдили које кости људски пробавни систем може да разгради, а које не. Награда је отишла и у руке научника за студију под називом "Нагињање улијево чини да Ајфелов торањ изгледа мањи", док је награда за мир припала једној компанији за коришћење технологије која претвара стару руску муницију у дијаманте.

Из области неуротике прво мјесто је припало научнима за доказивање да се, уз помоћ компликованих инструмената и једноставне статистике, може видјети значајна активност мозга било гдје - чак и у мртвим лососима.

Велики корак за човјечанство дао је научник Јохан Петерсон за рјешавање загонетке зашто, у неким кућама у једном граду у Шведској, људима коса постане зелена.

 

Ход са шољом кафе

 

Занимљив подвиг и из књижевности добио је своје мјесто у свијету науке. Наиме, награда је отишла у руке америчке владе за издавање извјештаја о извјештајима о извјештајима који препоручују припрему извјештаја о извјештају о извјештајима о извјештајима.

Ништа мање интересантно није ни у сфери физике. Научници су, наиме, добили награду за израчунавање равнотеже снага које обликују и помичу косу у људском репу док динамиком владају научници који су проучавали динамику течности, да би сазнали шта се догађа када особа хода док носи шољу кафе.

Своје мјесто под необичним научним небом пронашла је и анализа за савјетовање доктора (који обављају колоноскопију), како би се смањила шанса да им пацијенти експлодирају.

Награда је додијељена и за откривање да се одређена врста буба пари са одређеном врстом аустралијске пивске боце.

Још једна занимљива награда отишла је у руке заљубљеника у медицину. Група научника је добила награду за доказивање да људи доносе боље одлуке о неким врстама ствари, али лошије одлуке о другим врстама ствари онда када имају јак нагон за мокрењем.

Из физике награда је отишла за покушај утврђивања зашто бацачи диска имају вртоглавицу, док бацачи кладива немају.

Свијет ће памтити физиологију и по награђеној студији "Нема доказа о заразном зијевању код корњаче Geochelone carbonaria", а у историју је ушла и награда из јавне безбједности која је у рукама универзитета у Торонту за обављање низа безбједносних експеримената у којима особа вози аутомобил на аутопуту док има качкет на глави спуштен према доље који га засљепљује.

 

Млијеко, флаше, грудњак

 

Међу добитницима специфичних Нобелових награда нашао се и пар британских научника који је открио да краве дају више млијека ако им власници дају лична имена.

Ријеч је о годишњим признањима за научна истраживања која резултују најчешће непотребним, али понекад и корисним открићима која су додијељена на Харвард универзитету.

Награђени су и научници који су утврдили да су празне пивске флаше боље за кафанске туче од пуних, а као омаж свјетској финансијској кризи, признање су добили и руководиоци четири исландске банке који су допринијели економском колапсу те острвске земље.

Једна од награда припала је научници које је изумила грудњак који може да се претвори у пар гас маски - једну за власницу, а другу за другарицу.

Са друге стране, научници из Бразила успјели су да измјере како пасанац може утицати на ток историје или барем на садржај археолошког налазишта, те су тиме заслужили награду за достигнућа на подручју археологије.

Студија "Поређење скакачких способности псећих бува и мачијих бува", која је показала да су псеће буве бољи скакачи, донијела је награду за биологију, док је амерички научник Дан Аријели добио награду за медицину, јер је успио доказати да су скупи лажни лијекови, односно плацебо, дјелотворнији од своје јефтиније варијанте.

Јапански научници су уз помоћ мађарских, доказали да су амебе способне да да прођу кроз лавиринт, што им је донијело "Иг Нобела" за когнитивну науку, а математички је доказано да ће се нит или длака готово неизбјежно запетљати у чвор.

Угледну награду за достигнуће на подручју економије добили су амерички научници који су открили да "овулацијски циклус барских плесачица утиче на висину њихове напојнице".

И на крају, награда за књижевност додијељена је Давиду Симсу из Пословне школе у Лондону за студију под насловом "Баш си гад: наративно истраживање искуства згражања унутар организације".

Радови

Сваке године буде додијељено десет награда за десет различитих поља науке, а сва награђена истраживања су регуларни научни радови, које су истраживали прави научници.

Награду спонзорише часопис за научне "Annals of Improbable Research", а добитници су недавно освојили и новчане награде од десет трилиона долара и то зимбабвеанских, што је око четири америчка долара.

"The end "

У оквиру кампање против корупције кинеске власти су одлучиле да укину 76 "бесмислених" државних награда, тако да владини ресори више неће моћи да дијеле награде за "изузетну стручну литературу" или "досљедну примјену закона". Према њиховим ријечима, то не само да није имало жељени ефекат, већ је довело до огромног расипања људи и ресурса и чак створило нездраве тенденције, изазивајући снажан отпор у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана